Γυναίκα

Εμμηνόπαυση: Ο καθιστικός τρόπος ζωής επιδεινώνει τις εξάψεις;

Η εμμηνόπαυση είναι μια κατάσταση που προκαλεί μια σειρά από συμπτώματα, όπως η αύξηση βάρους, η αραίωση των μαλλιών, η ξηροδερμία και αλλαγές στη διάθεση. Μάλιστα, ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι οι εξάψεις. Φανταστείτε τη μια στιγμή να νιώθετε καλά, και την αμέσως επόμενη να νιώθετε ένα κύμα έντονης θερμότητας να διαπερνά το σώμα σας.

Οι γυναίκες που βιώνουν έντονες εξάψεις κατά την εμμηνόπαυση, νιώθουν εξαιρετική ζέστη, ιδρώνουν και κοκκινίζουν, ενώ αυτά τα ενοχλητικά συμπτώματα εμφανίζονται κυρίως το βράδυ, διαταράσσοντας τον ύπνο τους. Η αϋπνία με τη σειρά της, έχει αρνητική επίδραση στη λειτουργία του εγκεφάλου, στη ψυχική υγεία και στην ποιότητα ζωής.

Ποια είναι η αιτία των εξάψεων;

Η αιτία των εξάψεων δεν είναι πλήρως κατανοητή, αλλά οι ειδικοί πιστεύουν ότι σχετίζεται με τις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά την εμμηνόπαυση.

Όπως δήλωσε η γυναικολόγος Carmen Stansberry, «γνωρίζουμε ότι ο υποθάλαμος, ο οποίος ελέγχει τη θερμοκρασία του σώματός μας, είναι ευαίσθητος στη μείωση των οιστρογόνων καθώς πλησιάζουμε στην εμμηνόπαυση και αυτό με τη σειρά του προκαλεί την απελευθέρωση άλλων χημικών αγγελιοφόρων που προσπαθούν να δροσίσουν το σώμα μέσω της εφίδρωσης».

Τι σχέση έχει η καθιστική ζωή με τις εξάψεις;

Οι εξάψεις κατά την εμμηνόπαυση προκαλούν δυσφορία, αλλά πέραν από αυτό, η έρευνα έχει δείξει ότι σχετίζονται και με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και αυτός είναι ένας πολύ σημαντικός λόγος για να βρεθούν τρόποι ανακούφισης.

Οι ερευνητές της μελέτης, η οποία παρουσιάστηκε πρόσφατα στην ετήσια συνάντηση της North American Menopause Society, θέλησαν να διερευνήσουν εάν παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η σωματική δραστηριότητα, έχουν κάποια επίδραση στις εξάψεις κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Έτσι, αξιολόγησαν 13 προεμμηνοπαυσιακές, 29 εμμηνοπαυσιακές και 24 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, 45 – 55 ετών. Αρχικά οι συμμετέχουσες ανέφεραν τις εμπειρίες τους σχετικά με τις εξάψεις και ακολούθως ανέφεραν τα καθημερινά επίπεδα της φυσικής τους δραστηριότητας.

Η μελέτη διαπίστωσε μια σχέση ανάμεσα στον χρόνο που οι γυναίκες ήταν σε αδράνεια και τη συχνότητα των εξάψεων. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι η συμμετοχή των γυναικών σε επιπλέον 3,3 ώρες καθιστικών δραστηριοτήτων, αύξησε τις εξάψεις και τη νυχτερινή εφίδρωση που βίωναν.

Πώς επιδρά η φυσική δραστηριότητα στις εξάψεις;

Οι ερευνητές εξεπλάγησαν όταν διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε κάποια σχέση ανάμεσα στην ποσότητα της σωματικής άσκησης και τη συχνότητα των εξάψεων. Αυτό σημαίνει ότι η καθιστική ζωή μπορεί να αυξήσει τη συχνότητα των νυχτερινών εξάψεων, αλλά η ποσότητα και η ένταση της άσκησης δεν παίζει κάποιο ρόλο, αντίθετα, ακόμη και η απλή άσκηση μπορεί να μειώσει τη συχνότητα των εξάψεων.

Συγκεκριμένα, η συμμετοχή σε απλές σωματικές δραστηριότητες, όπως το περπάτημα, τα ψώνια και η κηπουρική, μπορεί να έχει άμεσα θετικό αντίκτυπο στην μείωση της συχνότητας των εξάψεων κατά την εμμηνόπαυση.

Η παρούσα μελέτη, παρά το γεγονός ότι περιλαμβάνει ένα μικρό δείγμα γυναικών, δείχνει ξεκάθαρα ότι η ελαφριά δραστηριότητα μπορεί να έχει άμεσο αντίκτυπο στον επιπολασμό των εξάψεων και ενδεχομένως στη μείωση των καρδιακών παθήσεων. Δεν χρειάζεται έντονη προπόνηση για να μειωθεί η συχνότητα των εξάψεων.

Η Elizabeth M. Ward, MS, RD, συν-συγγραφέας του “The Menopause Diet Plan: A Natural Guide to Hormones, Health and Happiness”, τόνισε από την πλευρά της ότι οι γυναίκες πρεπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τα ευρήματα της παρούσας μελέτης και να αρχίσουν να ασκούνται λίγο περισσότερο κάθε μέρα, γιατί η καθημερινή σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει τις νυχτερινές εξάψεις που βιώνουν και κατά συνέπεια να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου και της ζωής τους.

Πώς θα μειώσετε τις εξάψεις σας αν βρίσκετε σε φάση εμμηνόπαυσης;

Εκτός από τη φυσική καθημερινή δραστηριότητα, υπάρχουν και πολλοί άλλοι τρόποι αντιμετώπισης των εξάψεων, όπως:

  • Προσδιορισμός και αποφυγή του παράγοντα που προκαλεί τις εξάψεις, όπως τα πικάντικα τρόφιμα, το αλκοόλ και η καφεΐνη.
  • Διακοπή καπνίσματος: Το κάπνισμα είναι γνωστός παράγοντας εξάψεων. Συζητήστε με κάποιον ειδικό για τρόπους διακοπής.
  • Εξασφαλίστε φυτικά οιστρογόνα μέσω της διατροφής σας: Αποδεδειγμένα τα φυτικά οιστρογόνα, όπως η σόγια, μειώνουν την εμφάνιση εξάψεων.
  • Βελτίωση ψυχικής υγείας: Η γνωστική-συμπεριφορική θεραπεία (CBT) μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των εξάψεων, όπως και στη βελτίωση της διάθεσης, του ύπνου και της ποιότητας ζωής.
  • Εναλλακτικές μέθοδοι, όπως ο βελονισμός.

+ 9 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Sedentary Lifestyle Linked to More Nighttime Menopausal Hot Flashes https://www.verywellhealth.com/sedentary-lifestyle-menopause-hot-flash-5205450

The Women's Study for the Alleviation of Vasomotor Symptoms (WAVS): a randomized, controlled trial of a plant-based diet and whole soybeans for postmenopausal women https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8462449/

A Sedentary Lifestyle Can Lead to More Nighttime Hot Flashes https://www.menopause.org/docs/default-source/press-release/sedentary-behavior-and-hot-flashes.pdf

THURSDAY CONCURRENT SESSION #1 https://www.menopause.org/docs/default-source/agm/nams-2021-oral-and-poster-presentation-abstracts.pdf

Vasomotor menopausal symptoms and risk of cardiovascular disease: a pooled analysis of six prospective studies https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32585222/

Menopausal Hot Flashes: A Concise Review https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6459071/

Patterns of depressive disorders across 13 years and their determinants among midlife women: SWAN mental health study https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27455356/

Sleep and Sleep Disorders in the Menopausal Transition https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30098758/

The North American Menopause Society Recommendations for Clinical Care of Midlife Women http://www.menopause.org/docs/default-source/2014/nams-recomm-for-clinical-care