Σεξουαλική Υγεία

Εμμηνόπαυση: Πώς επηρεάζει την σεξουαλική επιθυμία;

Εάν βρίσκεστε στην εμμηνόπαυση, το πιο πιθανόν είναι ότι βιώνετε μια σειρά από αλλαγές στο σώμα σας, οι οποίες είναι συνήθως απογοητευτικές και δύσκολες, όπως θα δούμε πιο κάτω.

Τι είναι εμμηνόπαυση;

Εμμηνόπαυση είναι το στάδιο της ζωής μιας γυναίκας, όπου οι ωοθήκες της σταματούν να παράγουν ωάρια (ωορρηξία) και οι περίοδοι της εμμήνου ρύσεως διακόπτονται.

Ποιες αλλαγές βιώνει μια γυναίκα κατά την εμμηνόπαυση;

Οι γυναίκες που μπαίνουν στην εμμηνόπαυση γνωρίζουν ότι θα αντιμετωπίσουν προβλήματα με τον ύπνο και ότι θα νιώθουν συχνά εξάψεις. Εκείνο όμως που πιθανότατα δεν γνωρίζουν είναι ότι η σεξουαλική τους επιθυμία θα μειωθεί.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την ενδοκρινολόγο Sonal Chaudhry, οι ωοθήκες καθώς γερνούν, περιέχουν χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνου, προγεστερόνης και τεστοστερόνης. Τα χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης, συνδέονται με χαμηλότερη λίμπιντο και κατ’ επέκταση  χαμηλότερη σεξουαλική επιθυμία.

Με ποιους τρόπους εκδηλώνεται η χαμηλή σεξουαλική επιθυμία κατά την εμμηνόπαυση;

Η χαμηλή σεξουαλική επιθυμία κατά την εμμηνόπαυση, μπορεί να εκδηλωθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Για παράδειγμα, οι γυναίκες μπορεί να μην νιώθουν άνετα πλέον κατά τη σεξουαλική πράξη, ως αποτέλεσμα των ανησυχιών τους για το πώς αντιλαμβάνεται ο σύντροφος τους το σώμα τους.

Επιπρόσθετα, νοουμένου ότι κατά την εμμηνόπαυση ο κόλπος της γυναίκας γίνεται πιο ξηρός και λιγότερο ευέλικτος, ενδέχεται η σεξουαλική πράξη να είναι επώδυνη και αναπόφευκτα λιγότερο ευχάριστη για τις γυναίκες.

Πώς θα ενισχύσετε τη σεξουαλική σας δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης;

  1. Βάλτε «αλατοπίπερο» στη σχέση σας: Εάν διαπιστώσετε ότι στο σεξουαλικό τομέα κάνετε «την ίδια διαδρομή» κάντε κάτι διαφορετικό για ανανέωση. Κάντε σεξ την ημέρα αντί το βράδυ, δοκιμάστε μια νέα στάση ή κάποιο ερωτικό παιχνίδι, χρησιμοποιείστε κεράκια για να φτιάξετε ερωτική ατμόσφαιρα.
  2. Δώστε στον εαυτό σας αρκετό χρόνο για να μπει σε ερωτική διάθεση. Κατά την εμμηνόπαυση, ο κόλπος της γυναίκας μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να υγραθεί. Μπορεί μάλιστα να χρειαστεί και περισσότερος χρόνος να φτάσει σε οργασμό. Δώστε λοιπόν, χρόνο στον εαυτό σας να έρθει σε σεξουαλική διάθεση πριν την ερωτική πράξη, για να αυξηθεί η υγρασία του κόλπου σας. Η υγρασία θα προστατεύσει τους ιστούς και θα κάνει το σεξ πιο άνετο.
  3. Δοκιμάστε μια θεραπεία. Η Κολπική ξηρότητα κάνει συνήθως το σεξ λιγότερο ευχάριστο, ή ακόμα και επώδυνο. Σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιείστε κολπικές ενυδατικές κρέμες ή λιπαρά χωρίς αντιοξειδωτικά για να ενισχύσετε την υγρασία του κόλπου σας. Εάν τα συμπτώματα σας είναι πραγματικά σοβαρά, τότε μπορεί να βοηθήσει το κολπικό οιστρογόνο.
  4. Κάντε συχνότερα σεξ. Ακριβώς όπως η συχνότερη άσκηση κάνει τη ρουτίνα της γυμναστικής σας πιο εύκολη, έτσι και το συχνότερο σεξ, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της δυσφορίας σας, καθώς θα αυξηθεί η ροή του αίματος στο κόλπο σας και οι ιστοί σας θα παραμείνουν πιο υγιείς.
  5. Συζητήστε με τον σύντροφο σας. Είναι σημαντικό να μιλήσετε ειλικρινά με τον σύντροφο σας για τις αλλαγές που περνάει το σώμα σας και να κατανοήσετε ότι και οι δύο καλείστε να προσαρμοστείτε σε αυτή την φυσική εξέλιξη. Αυτό θα σας κάνει να αισθανθείτε πιο άνετα και θα διευκολύνει την σεξουαλική σας δραστηριότητα, αφού ο σύντροφός σας θα γνωρίζει και θα σας δίνει χώρο και χρόνο μέχρι να φτάσετε σε σεξουαλική επιθυμία.

Ποια πράγματα είναι απαραίτητο να συζητήσετε με τον σύντροφο σας;

Συζητήστε με το σύντροφο σας:

  • Για το τι σας κάνει να αισθάνεστε καλά και τι όχι.
  • Ποιες στάσεις είναι για εσάς πιο άνετες.
  • Εάν χρειάζεστε περισσότερο χρόνο για να φτάσετε σε σεξουαλική επιθυμία ή οργασμό σε σύγκριση με παλαιότερα.
  • Για τις ανησυχίες που έχετε σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αλλάζει (ή μπορεί να αλλάζει) το σώμα σας.
  • Για εναλλακτικούς τρόπους σεξ εκτός από την κολπική επαφή, που μπορεί να σας κάνουν να νιώθετε επίσης ευχαρίστηση, όπως το στοματικό σεξ ή το μασάζ.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved