Γυναίκα

Εμμηνόπαυση: Πώς να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματά της;

Εμμηνόπαυση ονομάζεται η περίοδος κατά την οποία παρατηρούνται ορμονικές αλλαγές στο σώμα μιας γυναίκας, οι οποίες οδηγούν σε απώλεια της περιόδου και σε δυσάρεστα συμπτώματα. Για να θεωρηθεί ότι μια γυναίκα μπήκε στην εμμηνόπαυση δεν πρέπει να έχει περίοδο για τουλάχιστον 12 συνεχόμενους μήνες. Συνήθως, η εμμηνόπαυση κάνει την εμφάνισή της γύρω στα 45 με 55 χρόνια μιας γυναίκας. (Μαγνήσιο: Πώς μπορεί να ωφελήσει τις γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση;)

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η εμμηνόπαυση έρχεται νωρίτερα, είτε φυσικά, είτε λόγω χειρουργικής αφαίρεσης των ωοθηκών (ωοθηκεκτομή) ή της μήτρας (υστερεκτομή), χημειοθεραπείας ή για γενετικούς λόγους. (Πόσο διαρκεί η περιεμμηνόπαυση και η εμμηνόπαυση; Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα συμπτώματα που προκαλούν;)

Τα συμπτώματα που χαρακτηρίζουν την εμμηνόπαυση είναι τα ακόλουθα:

Για την αντιμετώπιση των πιο πάνω συμπτωμάτων υπάρχουν φάρμακα αντικατάστασης ορμονών και φυσικές θεραπείες. (5+1 τρόποι να κάνετε το σεξ μετά την εμμηνόπαυση πιο άνετο)

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης;

Οι εξάψεις και η αϋπνία είναι από τα πιο εξουθενωτικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, με τα οποία έρχονται αντιμέτωπες όλες σχεδόν οι γυναίκες. Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT) είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές και άμεσες θεραπείες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή για την ανακούφιση αυτών των δύσκολων συμπτωμάτων. (Εμμηνόπαυση και καρκίνος του μαστού: Ποια είναι η σχέση μεταξύ τους;)


Πόσο αποτελεσματική είναι η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT);

Για δεκαετίες, η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, κατά την οποία αναπληρώνονται τα χαμηλά επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης, εθεωρείτο η καλύτερη θεραπεία για την εμμηνόπαυση,  αρκεί μόνο να αναλογιστούμε ότι τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι αποτέλεσμα των μειωμένων οιστρογόνων και της μειωμένης προγεστερόνης στο σώμα. (Πώς επηρεάζει η εμμηνόπαυση τις γυναίκες με σκλήρυνση κατά πλάκας;)

Η ορμονική υποκατάσταση βελτιώνει τις εξάψεις, την κολπική ξηρότητα και λειτουργεί ως μέσω πρόληψης της οστικής απώλειας. Σύμφωνα μάλιστα με τον Robin Noble, MD, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της μη κερδοσκοπικής εταιρείας Let’s Talk Menopause, η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης είναι η μόνη θεραπεία που αντιμετωπίζει πολλά από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης ταυτόχρονα. (Εμμηνόπαυση και διαβήτης: Πώς σχετίζονται οι δύο αυτές καταστάσεις;)

Παρά το γεγονός ότι για τις περισσότερες γυναίκες η θεραπεία ορμονική υποκατάστασης είναι πολύ αποτελεσματική, εν τούτοις, δεν είναι εντελώς ακίνδυνη. Σύμφωνα με μια μελέτη του 1991, η ορμονική υποκατάσταση αυξάνει ελαφρώς τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Μεταγενέστερες μελέτες ήρθαν να επιβεβαιώσουν αυτόν τον κίνδυνο, δείχνοντας συγκεκριμένα τα οιστρογόνα ως αιτία. Την ίδια ώρα, διαπιστώθηκε ότι η εν λόγω θεραπεία αυξάνει και τον κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου. (Γιατί η εμμηνόπαυση προκαλεί ναυτία; Πώς θα την διαχειριστείτε;)

Ο Noble ωστόσο, υπογράμμισε ότι οι συγκεκριμένοι κίνδυνοι είναι μικρότεροι από τους κινδύνους που εγκυμονούν το κάπνισμα και η παχυσαρκία. Ως εκ τούτου, τα οφέλη της ορμονικής υποκατάστασης είναι περισσότερα από τους κινδύνους, οπότε και συνεχίζει να θεωρείται μια από τις πλέον αποτελεσματικές θεραπείες. (Πώς θα απαλλαγείτε από την κοιλιά της εμμηνόπαυσης;)

Μπορούν τα αντικαταθλιπτικά να βελτιώσουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης;

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2014, διαπίστωσε ότι το αντικαταθλιπτικό με την επωνυμία βενλαφαξίνη, είναι εξίσου αποτελεσματικό με την θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, στην αντιμετώπιση των εξάψεων της εμμηνόπαυσης. Και παρόλο που δεν είναι εγκεκριμένο από την FDA ως θεραπεία για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, υπάρχουν γιατροί που το συνταγογραφούν. (Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης με οιστρογόνα μειώνει τη θνησιμότητα από COVID-19;)

Μεταγενέστερη έρευνα έδειξε ότι τα κοινά αντικαταθλιπτικά (SSRI και SNRI), μπορούν να μειώσουν τη σοβαρότητα και τη συχνότητα των εξάψεων. Σύμφωνα με τον Noble, δεδομένου ότι τα περισσότερα αντικαταθλιπτικά που συνταγογραφούνται για τις εξάψεις, συνταγογραφούνται σε πολύ χαμηλές δόσεις, οι παρενέργειες που προκαλούν είναι ελάχιστες. Οπότε τα πλεονεκτήματά τους υπερτερούν των κινδύνων. (Βακτηριακή κολπίτιδα και εμμηνόπαυση: Ποια η σχέση μεταξύ τους;)

Υπάρχουν νέες θεραπείες που θα μπορούσαν να φανούν αποτελεσματικές στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης;

1. Fezolinetant

Η ιαπωνική φαρμακευτική εταιρεία Astellas Pharma, δημιούργησε ένα φάρμακο που δεν περιέχει ορμόνες, το οποίο ονομάζεται fezolinetant. Το συγκεκριμένο φάρμακο, στην τρίτη φάση της δοκιμής του, μπόρεσε να εξαλείψει εντελώς τις εξάψεις των γυναικών, σε διάστημα μιας εβδομάδας από την ημέρα έναρξης της χρήσης του. Οι παρενέργειες του μάλιστα, ήταν ελάχιστες. (Πόσο διαρκεί η περιεμμηνόπαυση και η εμμηνόπαυση; Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα συμπτώματα που προκαλούν;)

Σύμφωνα με την Genevieve Neal-Perry, MD, PhD, πρόεδρο του τμήματος μαιευτικής και γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill, το fezolinetant αναστέλλει τις χημικές ουσίες του σώματος που προκαλούν εξάψεις στις γυναίκες κατά την εμμηνόπαυσή τους. Να υπενθυμίσουμε ότι η ανακούφιση των εξάψεων είναι πολύ σημαντική για τις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες, διότι εκτός από την απομάκρυνση της δυσφορίας, παράλληλα βελτιώνεται τόσο ο ύπνος, όσο και η ποιότητα ζωής τους. (Μπορεί η γονιμότητα να επεκταθεί στην περιεμμηνόπαυση;)

Σήμερα, η φαρμακευτική εταιρεία διεξάγει δοκιμές φάσης 4 για το συγκεκριμένο φάρμακο, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί από την FDA τον ερχόμενο Μάιο. (Αίσθημα καρδιακών παλμών: Αποτελεί σύμπτωμα εμμηνόπαυσης;)

2. Elinzanetant

Η φαρμακευτική εταιρεία Bayer Pharmaceuticals, έχει αναπτύξει μια νέα σύνθεση φαρμάκου, που δεν περιέχει ορμόνες, με την επωνυμία Elinzanetant, η οποία βρίσκεται σε στάδιο δοκιμής φάσης 2, με πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. (Εμμηνόπαυση: Μπορεί η θεραπεία με τεστοστερόνη να ενισχύσει την γυναικεία σεξουαλική επιθυμια;)

Ο Yesmean H. Wahdan, MD, αντιπρόεδρος ιατρικών υποθέσεων και γυναικείας υγειονομικής περίθαλψης των ΗΠΑ στη Bayer, εξήγησε ότι η συγκεκριμένη φαρμακευτική σύνθεση, που αποτελείται από έναν ανταγωνιστή NK-1 και έναν ανταγωνιστή NK3, στοχεύει τα σήματα που ενεργοποιούν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. (Πώς επηρεάζει η εμμηνόπαυση το στήθος; Τι μπορείτε να κάνετε;)

3. Κάνναβη

Μια νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Menopause, έδειξε ότι το 78,7% των εμμηνοπαυσιακών γυναικών που κάνουν χρήση ιατρικής κάνναβης, βλέπουν ορισμένα από τα συμπτώματα τους να μειώνονται σημαντικά, όπως η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, οι εξάψεις, το άγχος και η αυπνία. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει εκτενής επιστημονική έρευνα που να αποδεικνύει ότι η κάνναβη είναι αποτελεσματική στη θεραπεία των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης και ως εκ τούτου δεν μπορεί να συστηθεί στο ευρύ κοινό. Σύμφωνα με τους επιστήμονες και με βάση την εμπειρία των γυναικών που ήδη την χρησιμοποιούν, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί περεταίρω ενδελεχής έρευνα για τα αποτελέσματά της. (Η κάνναβη βελτιώνει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης; Τι πρέπει να γνωρίζετε;)


+ 12 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

What's the Best Way to Treat Menopause? https://www.verywellhealth.com/best-ways-to-treat-menopause-7368556

What Is Menopause? https://www.nia.nih.gov/health/what-menopause

Menopause https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/menopause/symptoms-causes/syc-20353397

Menopause https://www.nhs.uk/conditions/menopause/

Disparities in Reproductive Aging and Midlife Health between Black and White women: The Study of Women’s Health Across the Nation (SWAN) https://womensmidlifehealthjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40695-022-00073-y

A survey of medical cannabis use during perimenopause and postmenopause https://journals.lww.com/menopausejournal/Fulltext/2022/09000/A_survey_of_medical_cannabis_use_during.6.aspx

Efficacy and safety of elinzanetant, a selective neurokinin-1,3 receptor antagonist for vasomotor symptoms: a dose-finding clinical trial (SWITCH-1) https://journals.lww.com/menopausejournal/Fulltext/2023/03000/Efficacy_and_safety_of_elinzanetant,_a_selective.3.aspx

Fezolinetant for treatment of moderate-to-severe vasomotor symptoms associated with menopause (SKYLIGHT 1): a phase 3 randomised controlled study https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(23)00085-5/fulltext

Do SSRIs and SNRIs reduce the frequency and/or severity of hot flashes in menopausal women https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28649145/

Low-Dose Estradiol and the Serotonin-Norepinephrine Reuptake Inhibitor Venlafaxine for Vasomotor Symptoms A Randomized Clinical Trial https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/1876676

Hormone replacement therapy for women previously treated for endometrial cancer https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD008830.pub3/full

Association of Menopausal Hormone Therapy With Breast Cancer Incidence and Mortality During Long-term Follow-up of the Women’s Health Initiative Randomized Clinical Trials https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2768806