Γυναίκα

Εμμηνόπαυση: Τι σχέση έχει η μυϊκή μάζα με τη σοβαρότητα των εξάψεων;

Οι ηλικιωμένες γυναίκες που παρατηρούν στο σώμα τους απώλεια μυϊκής μάζας, είναι λιγότερο πιθανόν να ταλαιπωρούνται από εξάψεις που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση, σύμφωνα με μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη στο περιοδικό Menopause της NAMS.

Τι είναι η εμμηνόπαυση;

Η εμμηνόπαυση εμφανίζεται όταν μια γυναίκα δεν έχει εμμηνόρροια σε 12 διαδοχικούς μήνες και δεν μπορεί πλέον να μείνει έγκυος φυσιολογικά. Αρχίζει συνήθως μεταξύ της ηλικίας των 45-55 ετών, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί πριν ή μετά από αυτό το ηλικιακό εύρος.

Η εμμηνόπαυση μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστα συμπτώματα, όπως αέρια και αύξηση βάρους. Για τις περισσότερες γυναίκες, δεν απαιτείται ιατρική θεραπεία για την εμμηνόπαυση, δεδομένου ότι αποτελεί μια φυσιολογική διαδικασία του γυναικείου οργανισμού με το πλήρωμα του χρόνου.

Πότε αρχίζει η εμμηνόπαυση και πόσο διαρκεί;

Οι περισσότερες γυναίκες ξεκινούν πρώτα να αναπτύσσουν συμπτώματα εμμηνόπαυσης περίπου τέσσερα χρόνια πριν από την τελευταία τους περίοδο. Τα συμπτώματα συχνά συνεχίζονται μέχρι περίπου τέσσερα χρόνια μετά την τελευταία περίοδο μιας γυναίκας.

Ένας μικρός αριθμός γυναικών εμφανίζουν συμπτώματα εμμηνόπαυσης για μια δεκαετία πριν από την εμμηνόπαυσή τους και 1 στις 10 γυναίκες εμφανίζουν συμπτώματα εμμηνόπαυσης για 12 χρόνια μετά την τελευταία τους περίοδο.

Τι σχέση έχει η μυϊκή μάζα με τις εξάψεις της εμμηνόπαυσης;

Η απώλεια μυϊκής μάζας και λειτουργίας (σαρκοπενία), είναι μια από τις πιο σημαντικές αλλαγές που συμβαίνουν με την ηλικία και οι ηλικιωμένες γυναίκες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο λόγω των αλλαγών που συμβαίνουν στις ορμόνες τους (ορμόνες του φύλου) μετά την εμμηνόπαυση. Άλλοι παράγοντες κινδύνου για σαρκοπενία είναι η αδράνεια (μάθε ποιους κινδύνους κρύβει η παρατεταμένη αδράνεια), η χαμηλότερη πρόσληψη πρωτεϊνών, οι αλλαγές στα επίπεδα της αυξητικής ορμόνης και η αυξημένη φλεγμονή στο σώμα.

Υπάρχει μια γνωστή σχέση μεταξύ της απώλειας μυών που σχετίζεται με την ηλικία και την εμμηνόπαυση, αλλά η συσχέτιση της σαρκοπενίας και των υπολοίπων συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, όπως οι εξάψεις, ήταν μέχρι πρότινος λιγότερο σαφής.

Στην παρούσα μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 300 Κορεάτισσες γυναίκες, ηλικίας 40 έως 65 ετών, οι ερευνητές με επικεφαλής τον Δρ. Hyuntae Park, από το Τμήμα Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Ιατρικού Κολλεγίου του Πανεπιστημίου της Κορέας στη Σεούλ, ερεύνησαν τη σχέση που έχει η σύνθεση του σώματος (λίπος και μυς) με τις εξάψεις και τα υπόλοιπα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, διαπιστώνοντας ότι οι εξάψεις είναι λιγότερο συχνές στις γυναίκες με σαρκοπενία.

Σύμφωνα με την Δρ Stephanie Faubion, ιατρική διευθύντρια του NAMS, τα νέα αυτά ευρήματα είναι «ιδιαίτερα σημαντικά δεδομένης της γήρανσης του πληθυσμού και της σχέσης μεταξύ της σαρκοπενίας σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας και της μειωμένης κινητικότητας, του αυξημένου κινδύνου πτώσεων και της μειωμένης ποιότητας ζωής». Συγκεκριμένα, οι ηλικιωμένες γυναίκες με απώλεια μυών διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μειωμένης κινητικότητας, χαμηλότερης ποιότητας ζωής, καρδιακών παθήσεων και τραυματισμών που σχετίζονται με πτώσεις.

Σημειώνεται ότι προηγούμενες μελέτες για τις εξάψεις, επικεντρώθηκαν στον δείκτη μάζας του σώματος και την περίμετρο της μέσης, αλλά δεν αξιολόγησαν το ποσοστό του λίπους έναντι των μυών.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι εξάψεις είναι ένα από τα πιο κοινά και ενοχλητικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και σχετίζονται με πολλές χρόνιες διαταραχές, όπως η παχυσαρκία, η αντίσταση στην ινσουλίνη (πρόδρομος του διαβήτη), η οστεοπόρωση και οι καρδιακές παθήσεις.

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved