Γυναίκα

Εμμηνόπαυση: Τι σχέση έχει η μυϊκή μάζα με τη σοβαρότητα των εξάψεων;

Οι ηλικιωμένες γυναίκες που παρατηρούν στο σώμα τους απώλεια μυϊκής μάζας, είναι λιγότερο πιθανόν να ταλαιπωρούνται από εξάψεις που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση, σύμφωνα με μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη στο περιοδικό Menopause της NAMS.

Τι σχέση έχει η μυϊκή μάζα με τις εξάψεις της εμμηνόπαυσης;

Η απώλεια μυϊκής μάζας και λειτουργίας (σαρκοπενία), είναι μια από τις πιο σημαντικές αλλαγές που συμβαίνουν με την ηλικία και οι ηλικιωμένες γυναίκες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο λόγω των αλλαγών που συμβαίνουν στις ορμόνες τους (ορμόνες του φύλου) μετά την εμμηνόπαυση. Άλλοι παράγοντες κινδύνου για σαρκοπενία είναι η αδράνεια (μάθε ποιους κινδύνους κρύβει η παρατεταμένη αδράνεια), η χαμηλότερη πρόσληψη πρωτεϊνών, οι αλλαγές στα επίπεδα της αυξητικής ορμόνης και η αυξημένη φλεγμονή στο σώμα.

Υπάρχει μια γνωστή σχέση μεταξύ της απώλειας μυών που σχετίζεται με την ηλικία και την εμμηνόπαυση, αλλά η συσχέτιση της σαρκοπενίας και των υπολοίπων συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, όπως οι εξάψεις, ήταν μέχρι πρότινος λιγότερο σαφής.

Στην παρούσα μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 300 Κορεάτισσες γυναίκες, ηλικίας 40 έως 65 ετών, οι ερευνητές με επικεφαλής τον Δρ. Hyuntae Park, από το Τμήμα Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Ιατρικού Κολλεγίου του Πανεπιστημίου της Κορέας στη Σεούλ, ερεύνησαν τη σχέση που έχει η σύνθεση του σώματος (λίπος και μυς) με τις εξάψεις και τα υπόλοιπα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, διαπιστώνοντας ότι οι εξάψεις είναι λιγότερο συχνές στις γυναίκες με σαρκοπενία. (Πώς επηρεάζει η εμμηνόπαυση τις γυναίκες με σκλήρυνση κατά πλάκας;)

Σύμφωνα με την Δρ Stephanie Faubion, ιατρική διευθύντρια του NAMS, τα νέα αυτά ευρήματα είναι «ιδιαίτερα σημαντικά δεδομένης της γήρανσης του πληθυσμού και της σχέσης μεταξύ της σαρκοπενίας σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας και της μειωμένης κινητικότητας, του αυξημένου κινδύνου πτώσεων και της μειωμένης ποιότητας ζωής». Συγκεκριμένα, οι ηλικιωμένες γυναίκες με απώλεια μυών διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μειωμένης κινητικότητας, χαμηλότερης ποιότητας ζωής, καρδιακών παθήσεων και τραυματισμών που σχετίζονται με πτώσεις.

Σημειώνεται ότι προηγούμενες μελέτες για τις εξάψεις, επικεντρώθηκαν στον δείκτη μάζας του σώματος και την περίμετρο της μέσης, αλλά δεν αξιολόγησαν το ποσοστό του λίπους έναντι των μυών.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι εξάψεις είναι ένα από τα πιο κοινά και ενοχλητικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και σχετίζονται με πολλές χρόνιες διαταραχές, όπως η παχυσαρκία, η αντίσταση στην ινσουλίνη (πρόδρομος του διαβήτη), η οστεοπόρωση και οι καρδιακές παθήσεις.(5+1 τρόποι να κάνετε το σεξ μετά την εμμηνόπαυση πιο άνετο)

Ποια συμπτώματα προκαλεί η εμμηνόπαυση;

Λίγους μήνες πριν αρχίσει η εμμηνόπαυση, κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης, εμφανίζεται μια σειρά συμπτωμάτων τα οποία συνεχίζονται και μετά την έναρξη της εμμηνόπαυσης. (Αερόβια άσκηση: Βελτιώνει τον ύπνο και την ψυχική υγεία των περιεμμηνοπαυσιακών γυναικών)

Να υπενθυμίσουμε ότι στην εμμηνόπαυση εισέρχεται μια γυναίκα επίσημα, όταν δεν έχει περίοδο για ένα συνεχόμενο χρόνο. (Αλλαγές διάθεσης & προβλήματα μνήμης: Ποιο το ψυχικό κόστος της εμμηνόπαυσης;)

Ορισμένα από τα συμπτώματα που χαρακτηρίζουν την εμμηνόπαυση είναι:

Τα πιο πάνω συμπτώματα διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα, όμως οι εξάψεις είναι ένα από τα βασικότερα συμπτώματα που βιώνουν όλες οι γυναίκες. (Πόσο διαρκεί η περιεμμηνόπαυση και η εμμηνόπαυση; Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα συμπτώματα που προκαλούν;)

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved