Γυναίκα

Εμμηνορροϊκός κύκλος: Ποια είναι τα στάδιά του; Πότε παρατηρούνται αλλαγές;

Από την πρώτη περίοδο μιας γυναίκας (εμμηναρχή) μέχρι να σταματήσουν οι περίοδοι της με την εμμηνόπαυση, ο μοναδικός σκοπός του μηνιαίου κύκλου είναι η αναπαραγωγή. Σε περίπτωση που δεν εμφυτευτεί στο τοίχωμα της μήτρας ένα γονιμοποιημένο ωάριο μετά την ωορρηξία, η επένδυσή της απορρίπτεται και προκαλείται η έμμηνος ρύση, η οποία συμβαίνει κάθε μήνα που μια γυναίκα δεν μένει έγκυος.

Η κανονική έμμηνος ρύση εμφανίζεται, κατά μέσο όρο, κάθε 28 ημέρες ή περίπου 14 ημέρες μετά την κανονική ωορρηξία. Όταν το σώμα δεν λειτουργεί σωστά για να προκαλέσει ωορρηξία, η έμμηνος ρύση δεν έρχεται σε τακτική βάση. (Περίοδος: Απαντήσεις σε 9 σημαντικές ερωτήσεις)

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, η μήτρα είναι περισσότερο θεατής σε αυτή τη μηνιαία διαδικασία. Οι κύριοι παράγοντες που οδηγούν αυτή τη διαδικασία είναι δύο δομές στον εγκέφαλο – ο υποθάλαμος και η  υπόφυση – μαζί με τις ωοθήκες. Αυτό αναφέρεται ως άξονας υποθαλάμου-υπόφυσης-γοναδικής μοίρας. Όταν οι αλληλεπιδράσεις αυτής της νευροενδοκρινικής τριάδας λειτουργούν σωστά, η ωορρηξία και η έμμηνος ρύση (αν δεν προκύψει εγκυμοσύνη) συμβαίνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Οι μέσες ηλικίες κατά τις οποίες αρχίζει και τελειώνει η έμμηνος ρύση είναι τα 12 έτη και τα 52 έτη μιας γυναίκας, αντίστοιχα. (Τι μπορεί να προκαλέσει μια μη φυσιολογική κολπική αιμορραγία και μια δύσκολη έμμηνο ρύση;)

Ποια είναι τα στάδια του εμμηνορροϊκού κύκλου;

Μέχρι την περίοδο μιας γυναίκας συμβαίνουν κάθε μήνα προβλέψιμες ορμονικές αλλαγές στο σώμα της. Αυτές οι ορμονικές αλλαγές είναι η κινητήριος δύναμη πίσω από τον εμμηνορροϊκό κύκλο.

1. Πρώτη μέρα

Η έμμηνος ρύση είναι η κυκλική αποβολή του βλεννογόνου της μήτρας. Κάποιες γυναίκες πιστεύουν ότι η έμμηνος ρύση σηματοδοτεί το τέλος του κύκλου τους, αλλά στην πραγματικότητα σηματοδοτεί την πρώτη μέρα ενός νέου κύκλου.

Όταν ξεκινά η αιμορραγία, ο εγκέφαλος έχει ήδη ξεκινήσει τις ορμονικές αλλαγές για να πυροδοτήσει έναν νέο κύκλο. (Ακανόνιστος έμμηνος κύκλος: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε)

2. Θυλακιώδης φάση

Όταν ξεκινά η περίοδος και αποβάλλεται η συσσωρευμένη επένδυση από τον προηγούμενο κύκλο, ο εγκέφαλος παράγει ορμόνες που διεγείρουν τις ωοθήκες και τις ωθούν να απελευθερώσουν οιστρογόνα, προετοιμάζοντας έτσι ένα ωάριο για ωορρηξία. Αυτό ονομάζεται ωοθυλακική φάση.

Υπό την επίδραση των αυξανόμενων επιπέδων οιστρογόνων, η επένδυση της μήτρας, το ενδομήτριο, αρχίζει να πυκνώνει ή να πολλαπλασιάζεται. (Έμμηνος ρύση: Πώς να υποστηρίξετε την κόρη σας στην πρώτη της περίοδο)

3. Ωορρηξία

Ως απάντηση σε μια άλλη αλλαγή στα επίπεδα των ορμονών από τον εγκέφαλο, η ωοθήκη απελευθερώνει ένα ωάριο (ωοκύτταρο) και εμφανίζεται η ωορρηξία. Αυτό συμβαίνει συνήθως την 14η ημέρα του κύκλου.

4. Ωχρινική φάση

Το ωοθυλάκιο που απελευθέρωσε το ωάριο αρχίζει να συρρικνώνεται, δημιουργώντας μια δομή γνωστή ως ωχρό σωμάτιο. Η μήτρα συνεχίζει να παράγει οιστρογόνα, αλλά πλέον αρχίζει να παράγει και προγεστερόνη, η οποία κυριαρχεί σε αυτό το σημείο του κύκλου. Υπό την επίδραση της προγεστερόνης, η επένδυση της μήτρας αρχίζει να αλλάζει με τρόπους που την προετοιμάζουν για μια ενδεχόμενη  εγκυμοσύνη.

Στο τελευταίο μισό του κύκλου, η επένδυση της μήτρας γίνεται παχύτερη, πιο περίπλοκη σε αδένες και αιμοφόρα αγγεία και χαρακτηρίζεται από πρήξιμο των ιστών. Όλες αυτές είναι αλλαγές που την προετοιμάζουν για τη διαδικασία της εμφύτευσης και της εγκυμοσύνης. Σε περίπτωση που δεν εμφυτευθεί κάποιο γονιμοποιημένο ωάριο, το ωχρό σωμάτιο στην ωοθήκη συνεχίζει να συρρικνώνεται, τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης πέφτουν, τα αιμοφόρα αγγεία που επεκτάθηκαν στην παχύρρευστη επένδυση της μήτρας συστέλλονται και διακόπτουν τη ροή του αίματος. Η παχύρρευστη επένδυση, χωρίς πλέον ροή αίματος πεθαίνει και αποβάλλεται από τη μήτρα. (Τι μπορεί να προκαλέσει μια μη φυσιολογική κολπική αιμορραγία και μια δύσκολη έμμηνο ρύση;)

Πότε παρατηρούνται αλλαγές στην περίοδο;

Ο εμμηνορροϊκός κύκλος είναι μοναδικός για κάθε γυναίκα. Το πότε αιμορραγεί, το πότε ξεκινά και το χρονικό διάστημα που διαρκεί η περίοδός, διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα. Επίσης είναι πολύ φυσιολογικό η περίοδος της ίδιας γυναίκας να αλλάζει από μήνα σε μήνα.

Μερικοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τις ορμονικές αλλαγές του σώματος μιας γυναίκας και κατά συνέπεια την περίοδό της, περιλαμβάνουν:

Είναι φυσιολογικό μια γυναίκα να χάσει μια περίοδο;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μια γυναίκα είναι φυσιολογικό να χάνει περιστασιακά μια περίοδο, αλλά από τη στιγμή που αρχίζουν οι τακτικές περίοδοι, η απώλεια μιας περιόδου αποτελεί σημάδι ενός υποκείμενου ιατρικού προβλήματος ή ένδειξη εγκυμοσύνης.

Κάντε τεστ εγκυμοσύνη 7 μέρες μετά την απώλεια της περιόδου. Εάν δεν είστε έγκυος επισκεφτείτε τον γιατρό σας για περαιτέρω γυναικολογικές εξετάσεις.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

An Overview of Menstruation https://www.verywellhealth.com/normal-menstruation-4013678

Luteal phase progesterone and oestradiol after ovarian stimulation: relation to response and prediction of pregnancy https://www.rbmojournal.com/article/S1472-6483(18)30004-X/fulltext

The source and implications of progesterone rise during the follicular phase of assisted reproduction cycles https://www.rbmojournal.com/article/S1472-6483(10)00396-2/fulltext