Γυναίκα

Έμμηνος ρύση (Περίοδος): Πόσες ημέρες αιμορραγίας θεωρούνται φυσιολογικές;

Σε κάποια φάση της ζωής τους, οι περισσότερες γυναίκες αναρωτιούνται αν ο εμμηνορροϊκός τους κύκλος είναι φυσιολογικός. Πρόκειται για μια πολύ φυσιολογική απορία, κυρίως όταν η περίοδός τους ποικίλλει σε διάρκεια από μήνα σε μήνα.

Η κανονική έμμηνος ρύση διαρκεί από 1-7 ημέρες, με τις περισσότερες γυναίκες να έχουν περίοδο που διαρκεί κατά μέσο όρο 3 – 5 μέρες. Ωστόσο, είναι πολύ φυσιολογικό η περίοδος να κυμαίνεται ελαφρώς από κύκλο σε κύκλο, αλλά πρέπει να είστε προσεκτικές με τις ακραίες αλλαγές, δηλαδή αν τον ένα μήνα είναι πολύ ελαφριά η περίοδος και τον επόμενο πολύ βαριά. Αυτό μπορεί να αποτελεί σημάδι ενός υποκείμενου προβλήματος, με τις βαριές αιμορραγίες να αυξάνουν τον κίνδυνο αναιμίας.

Σημειώνεται ότι είναι απολύτως φυσιολογικό η περίοδός σας να διαφέρει ελαφρώς από κύκλο σε κύκλο. (Ακανόνιστος έμμηνος κύκλος: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε)

Τι θεωρείται φυσιολογική έμμηνος ρύση;

Η περίοδος – αιμορραγία εμφανίζεται όταν η επένδυση της μήτρας υπόκεινται σε ρήξη. Η έναρξη της περιόδου οφείλεται στην ωορρηξία, όταν δηλαδή ένα ωάριο απελευθερώνεται από μια ωοθήκη.

Όταν μια γυναίκα δεν μείνει έγκυος κατά τη διάρκεια ενός κύκλου, η περίοδος εμφανίζεται την 14η ημέρα μετά την ωορρηξία. Παρόλο που κάθε γυναίκα έχει διαφορετικό κύκλο, δεν θεωρείται φυσιολογική η αιμορραγία για περισσότερες από 7 μέρες τον μήνα ή η παράληψη της περιόδου όταν πλέον η περίοδος περάσει την εμμηναρχή (πρώτοι μήνες περιόδου) και αρχίσει να είναι τακτική. (Περίοδος: Απαντήσεις σε 9 σημαντικές ερωτήσεις)

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις βαριές περιόδους;

Η βαριά αιμορραγία μπορεί να αποτελεί σημάδι υποκείμενου προβλήματος και θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας. Τι σημαίνει όμως βαριά περίοδος;

Η βαριά περίοδος έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Χρειάζεται αλλαγή ταμπόν ή σερβιέτας κάθε μια ώρα για αρκετές ώρες την ημέρα.
  • Ανάγκη για περισσότερες από μια σερβιέτες για την απορρόφηση της αιμορραγίας.
  • Ανάγκη για αλλαγή ταμπόν ή σερβιέτας κατά τη διάρκεια της νύχτας.
  • Περίοδοι με μεγάλους θρόμβους αίματος.

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τη διάρκεια της περιόδου;

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη διάρκεια της περιόδου:

1. Ιατρικές Καταστάσεις

Ορισμένα ιατρικά θέματα που επηρεάζουν το πάχος του ενδομητρίου (του βλεννογόνου της μήτρας) ή ο αριθμός των αιμοφόρων αγγείων μέσα στο ενδομήτριο, παίζουν σημαντικό ρόλο στη διάρκεια της περιόδου.

Οι βαριές και/ή μεγάλης διάρκειας περίοδοι ενδέχεται να αποτελούν σημάδι:

Η επίσκεψη στον γιατρό και η θεραπεία οποιασδήποτε από τις πιο πάνω καταστάσεις μπορεί να βελτιώσει τη διάρκεια και την ένταση της περιόδου.

2. Ηλικία

Τα πρώτα χρόνια μετά την έναρξη της περιόδου, εμφανίζονται απρόβλεπτα αιμορραγικά μοτίβα, διότι δεν υπάρχει τακτική ωορρηξία. Η ωορρηξία απαιτεί μια πολύπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ του εγκεφάλου, των ωοθηκών και των ορμονών, για την οποία το σώμα χρειάζεται χρόνο να την ισορροπήσει. Μέσα σε διάστημα περίπου τριών χρόνων, η περίοδος συνήθως ομαλοποιείται.

Επιπρόσθετα, μερικές γυναίκες παρατηρούν ότι καθώς πλησιάζουν στο τέλος των αναπαραγωγικών τους χρόνων παρουσιάζουν και πάλι ακανόνιστες περιόδους (μετά τα 40) και αυτό γιατί μπαίνουν στην μεταβατική περίοδο προς την εμμηνόπαυση. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα επίπεδα των οιστρογόνων μειώνονται οπότε υπάρχει λιγότερη συσσώρευση της επένδυσης της μήτρας και κατά συνέπεια προκύπτουν ελαφρότερες, σύντομες και ακανόνιστες περιόδοι.

3. Αντισύλληψη

Οι περισσότερες γυναίκες αναφέρουν ότι έχουν ελαφρύτερες και μικρότερες περιόδους όταν χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά. Και αυτό ισχύει τόσο για τα συνδυασμένα ορμονικά αντισυλληπτικά—αυτά που παρέχουν και οιστρογόνα και προγεστερόνη – όσο και για την αντισύλληψη μόνο με προγεστερόνη.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι συνθετικές ορμόνες στα αντισυλληπτικά υπερισχύουν των ορμονών που παράγονται από τις ωοθήκες. (Αντισυλληπτικά χάπια: Ποιες οι χρήσεις τους;)

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

How Many Days of Bleeding Are Typical During Menstruation? https://www.verywellhealth.com/how-long-does-a-period-last-how-many-days-each-month-2721931

Why Stop Now? Extended and Continuous Regimens of Combined Hormonal Contraceptive Methods https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0889854515000807

Perimenopause: From Research to Practice https://www.liebertpub.com/doi/10.1089/jwh.2015.5556

Normal Menstruation https://my.clevelandclinic.org/health/articles/10132-normal-menstruation