Πρόληψη και θεραπεία

Έμπλαστρο αποκαθιστά την καρδιακή λειτουργία μετά από καρδιακή προσβολή!

Τι είναι η καρδιακή προσβολή;

Καρδιακή προσβολή, ονομάζεται η κατάσταση κατά την οποία το αίμα το οποίο κανονικά εξασφαλίζει στην καρδιά οξυγόνο, διακόπτεται, με αυξημένο κίνδυνο νέκρωσης του καρδιακού μυός.

Μετά από μια καρδιακή προσβολή, η κατεστραμμένη περιοχή της καρδιάς μετατρέπεται σε έναν ουλώδη ιστό, ο οποίος αδυνατεί να λάβει ηλεκτρικά μηνύματα για τη συστολή και την άντληση αίματος στο σώμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εξασθένηση της καρδιάς, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ακανόνιστο καρδιακό παλμό, μια κατάσταση γνωστή ως αρρυθμία ή και αποτυχία της καρδιακής λειτουργίας.

Πώς αποκαθίσταται η κατεστραμμένη περιοχή της καρδιάς μετά την καρδιακή προσβολή;

Σήμερα, υπάρχουν δύο ατελείς επιλογές για την επιδιόρθωση του κατεστραμμένου ιστού της καρδιάς μετά από μια καρδιακή προσβολή. Η πρώτη επιλογή αφορά την χειρουργική εμφύτευση ενός ικριώματος που οδηγεί τα ηλεκτρικά σήματα και γεφυρώνει το σύστημα σηματοδότησης της καρδιάς πέραν από τον νεκρό ιστό. Αυτό το εμφύτευμα όμως, απαιτεί χειρουργική επέμβαση ανοιχτού στήθους, η οποία είναι επικίνδυνη και μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω καρδιακά προβλήματα.

Επιπρόσθετα, οι κλινικοί γιατροί μπορούν να χρησιμοποιήσουν και μια δεύτερη προσέγγιση που δεν προϋποθέτει άνοιγμα του στήθους, με την τοποθέτηση ενός έμπλαστρου στον καρδιακό μυ. Ωστόσο, το εν λόγω έμπλαστρο μπορεί να μην καταφέρει να διατηρήσει το σχήμα του όταν προσκολληθεί στον κατεστραμμένο ιστό. (Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή μέσα σε μια ώρα!)

Πλέον, οι επιστήμονες εργάζονται σε μια τρίτη λύση, η οποία  έχει καλύτερα αποτελέσματα και από τις δύο πιο πάνω επιλογές. Πρόκειται για ένα ενέσιμο έμπλαστρο, το οποίο μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια και διατηρεί το σχήμα του όταν προσκολληθεί στον καρδιακό μυ. Το εν λόγω έμπλαστρο δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί σε ανθρώπους και παρόλο που μια τέτοια προοπτική είναι ακόμη πολύ μακριά, τα πρώτα αποτελέσματα των δοκιμών που έχουν γίνει σε ζώα, δείχνουν ότι υπάρχουν πολλές θετικές δυνατότητες.

Συγκεκριμένα, το εν λόγω πειραματικό έμπλαστρο μπορεί να τυλιχτεί, να περάσει με σπείρωμα σε έναν καθετήρα ή σε μια σύριγγα και να εγχυθεί στον κατεστραμμένο ιστό της καρδιάς, όπου εκεί θα ξεδιπλωθεί και θα προσκολληθεί στον καρδιακό μυ. Μόλις το έμπλαστρο τοποθετηθεί στην σωστή του θέση, αρχίζει να υποστηρίζει τη φυσιολογική λειτουργία της καρδιάς, σύμφωνα με τα ευρήματα μελετών που πραγματοποιήθηκαν σε αρουραίους και χοίρους, τα οποία δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο Nature Biomedical Engineering. (Μεσογειακή διατροφή: Αποτρέψτε την καρδιακή προσβολή ακολουθώντας την)

Οι μελέτες έδειξαν ότι όταν οι ερευνητές τοποθέτησαν το έμπλαστρο στον καρδιακό μυ των αρουραίων, η καρδιά επανήλθε στη φυσιολογική της λειτουργία σε μόλις 4 εβδομάδες. Τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια και με την τοποθέτηση του εμπλάστρου στον καρδιακό μυ των χοίρων, που θεωρείται ότι έχουν περισσότερα κοινά γνωρίσματα με τους ανθρώπους, συγκριτικά με τους αρουραίους.

Οι καρδιές, τόσο των αρουραίων, όσο και τον χοίρων, άρχισαν να αντλούν πιο φυσιολογικά αίμα πλούσιο σε οξυγόνο στο σώμα των ζώων και η ποσότητα του καρδιακού ιστού που δεν οξυγονωνόταν, άρχισε σιγά σιγά να μειώνεται. (Έρπητας ζωστήρας: Αυξάνει τις πιθανότητες εγκεφαλικού και καρδιακής προσβολής)

Συμπερασματικά

Τα ευρήματα της παρούσας μελέτης είναι πολύ ενθαρρυντικά για τα άτομα που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή και αντιμετωπίζουν θέματα με τον καρδιακό τους ιστό, αλλά φοβούνται να προχωρήσουν σε κάποια χειρουργική επέμβαση. (Πρόληψη του αιφνίδιου θανάτου μετά από καρδιακή προσβολή)


+ 2 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Injectable Patch Shows Promise for Heart Attack Recovery https://www.webmd.com/heart-disease/heart-failure/news/20211018/injectable-heart-patch

Injectable and conductive cardiac patches repair infarcted myocardium in rats and minipigs https://www.nature.com/articles/s41551-021-00796-9