Μολυσματικές ασθένειες

Εμβόλια COVID-19: 66% αποτελεσματικά κατά της μετάλλαξης δέλτα, σύμφωνα με το CDC

Πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια COVID-19 κατά της μετάλλαξης δέλτα;

Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της νόσου COVID-19 μειώθηκε από περίπου 91% σε μόλις 66% για το κυρίαρχο μολυσματικό στέλεχος του ιού, τη μετάταξη δέλτα, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε από το CDC.

“Η πτώση αυτή δείχνει την εξαιρετικά μεταδοτική φύση της μετάλλαξης δέλτα και υπογραμμίζει τη σημασία του εμβολιασμού για σκοπούς πρόληψης της σοβαρής νόσησης, της νοσηλείας και του θανάτου”, έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ashley Fowlkes, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και επιδημιολόγος του CDC, στο CNN, παρόλο που η προστασία του εμβολίου μειώθηκε κατά της μετάλλαξης δέλτα, εξακολουθεί να μειώνει τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης και νοσηλείας, όπως και το ενδεχόμενο θανάτου.

Στη μελέτη συμμετείχαν 4.217 άτομα, εκ των οποίων οι 3.483 ήταν εμβολιασμένοι (83%), οι οποίοι υποβάλλονταν σε εβδομαδιαία διαγνωστικά τεστ. Περίπου το 65% έλαβε το εμβόλιο της Pfizer, το 33% έλαβε το εμβόλιο της Moderna και το 2% έλαβε το εμβόλιο Johnson & Johnson.

Υπενθυμίζεται ότι από τον Δεκέμβριο του 2020 μέχρι τον Απρίλιο του 2021, τα εμβόλια ήταν περίπου 90% αποτελεσματικά. Από τον Απρίλιο μέχρι τον Αύγουστο, όπου η μετάλλαξη δέλτα άρχισε να κυριαρχεί, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων άρχισε να μειώνεται, φτάνοντας το 66%, παρόλο που οι λοιμώξεις ήταν μειωμένες. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές βρήκαν μόλις 19 λοιμώξεις ανάμεσα στους 488 ανεμβολίαστους, με το 95% να εμφανίζει συμπτώματα και 24 λοιμώξεις ανάμεσα στους 2.352 πλήρως εμβολιασμένους, με το 75% να εμφανίζει συμπτώματα. Σημειώνεται ότι η μελέτη δεν αναφέρει λεπτομέρειες για τον τύπο και την σοβαρότητα των συμπτωμάτων.

Σύμφωνα με τον Δρ. Fowlkes, το εμβόλιο είναι ακόμη πολύ αποτελεσματικό, αλλά η χρήση μάσκας θεωρείται ακόμη απαραίτητη, καθώς αυτή η αποτελεσματικότητα αρχίζει να μειώνεται.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την εταιρεία Johnson & Johnson, η δεύτερη δόση του εμβολίου της αυξάνει τα επίπεδα των αντισωμάτων και μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι με την λήψη του ενισχυτικού εμβολίου, 6 μήνες μετά την πρώτη δόση, τα αντισώματα αυξήθηκαν κατά εννέα φορές. Σε παρόμοια αποτελέσματα κατέληξαν και οι άλλες εταιρείες, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενισχυτικού εμβολιασμού.

Η Johnson & Johnson σχεδιάζει να υποβάλει τα δεδομένα της στην FDA, η οποία ήδη αξιολογεί παρόμοια δεδομένα από την Pfizer και τη Moderna, για έγκριση ενισχυτικών δόσεων. Την ίδια στιγμή, όλες οι εταιρείες εξακολουθούν να μελετούν το πόσο διαρκούν τα αυξημένα επίπεδα των αντισωμάτων μετά την ενισχυτική δόση.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

CDC: COVID-19 Vaccines 66% Effective Against Delta Variant https://www.webmd.com/vaccines/covid-19-vaccine/news/20210825/cdc-covid-19-vaccines-66-percent-effective-against-delta-variant

Johnson & Johnson Announces Data to Support Boosting its Single-Shot COVID-19 Vaccine https://www.jnj.com/johnson-johnson-announces-data-to-support-boosting-its-single-shot-covid-19-vaccine

Vaccines are less protective against Delta infection but still reduce risk by two-thirds, CDC study shows https://edition.cnn.com/2021/08/24/health/us-coronavirus-tuesday/index.html

Effectiveness of COVID-19 Vaccines in Preventing SARS-CoV-2 Infection Among Frontline Workers Before and During B.1.617.2 (Delta) Variant Predominance — Eight U.S. Locations, December 2020–August 2021 https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/70/wr/mm7034e4.htm