Μολυσματικές ασθένειες

Εμβόλια μηνιγγίτιδας: Μπορούν να προστατεύσουν από τη γονόρροια;

Τα βακτήρια που προκαλούν μηνιγγίτιδα και γονόρροια, δύο μολυσματικές ασθένειες που δεν έχουν σχεδόν καμία σχέση μεταξύ τους, σχετίζονται βιολογικά. Αυτός είναι και ο πιθανότερος λόγος για τον οποίο τα εμβόλια κατά της μηνιγγίτιδας, φαίνεται να προστατεύουν και από τη γονόρροια. (Μηνιγγίτιδα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για να προστατέψεις τον εαυτό σου και τα παιδιά σου)

Η Δρ. Cindy M. Duke, ιολόγος και διευθύντρια στο εργαστήριο του Ινστιτούτου Γονιμότητας της Νεβάδα και κλινική επίκουρη καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδας στο Λας Βέγκας, εξήγησε ότι τα βακτήρια της μηνιγγίτιδας και τα βακτήρια που προκαλούν γονόρροια ανήκουν στην ίδια οικογένεια και παρόλο που είναι διαφορετικά, συνδέονται σαν δύο αδέρφια. (Μηνιγγίτιδα: όλα όσα πρέπει να ξέρεις)

Τα εμβόλια της μηνιγγίτιδας μπορούν να προστατεύσουν από τη γονόρροια;

Μια τριάδα νέων μελετών καταδεικνύει ότι το εμβόλιο 4CMenB, που χορηγείται για την πρόληψη της φλεγμονής του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού που σχετίζεται με την μηνιγγίτιδα, μπορεί να αποτρέψει παράλληλα το 1/3 περίπου των λοιμώξεων της γονόρροιας. (Γονόρροια: Η κατανόηση του μηχανισμού ανοχής στα αντιβιοτικά, οδηγεί στη δημιουργία νέων αντιβιοτικών)

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι τα εμβόλια της μηνιγγίτιδας παρέχουν έστω και μέτρια προστασία κατά της λοίμωξης από γονόρροια, κάτι που αν ληφθεί υπόψη θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην πρόληψη της νόσου. Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω κλινικές μελέτες που να επικεντρώνονται συγκεκριμένα στη χρήση του 4CMenB κατά της γονόρροιας, ώστε να γίνουν καλύτερα κατανοητές οι προστατευτικές του επιδράσεις.

Η πρώτη μελέτη με επικεφαλής τον Δρ. Winston Abara, αξιωματικό της υπηρεσίας επιδημιολογικών πληροφοριών στο Εθνικό Κέντρο για τον HIV, την ιογενή ηπατίτιδα, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και την πρόληψη της φυματίωσης των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, διαπίστωσε ότι τα άτομα 16-24 ετών που ήταν εμβολιασμένα πλήρως (δύο δόσεις) κατά της μηνιγγίτιδας με το εμβόλιο 4CMenB, είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες να κολλήσουν γονόρροια. Όσοι είχαν λάβει μία μόνο δόση 4CMenB, είχαν 26% μειωμένο κίνδυνο να μολυνθούν με γονόρροια.

Όπως εξήγησε η Duke, επειδή τα βακτήρια που προκαλούν τις δύο ασθένειες συνδέονται στενά, τα αντισώματα που παράγονται ως απόκριση στο εμβόλιο της μηνιγγίτιδας, ενισχύουν ταυτόχρονα και την προστασία κατά της γονόρροιας. Να υπενθυμίσουμε ότι δεν υπάρχει σήμερα εμβόλιο κατά της γονόρροιας, οπότε το πιο πάνω εύρημα είναι πολύ σημαντικό.

Η δεύτερη μελέτη στην οποία μελετήθηκαν άνδρες που έκαναν σεξ με άνδρες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας θα μπορούσε να αποτρέψει 110.000 περιπτώσεις γονόρροιας στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο. Όπως σημείωσε ο Peter White, Ph.D., καθηγητής μοντελοποίησης δημόσιας υγείας στο Imperial College του Λονδίνου, η ανάλυση έδειξε ότι η χορήγηση του εμβολίου σε όσους διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης, είναι ο πιο οικονομικός τρόπος αποτροπής του μεγάλου αριθμού κρουσμάτων.

Η τρίτη μελέτη διαπίστωσε ότι το 4CMenB ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικό στην πρόληψη της βακτηριακής μηνιγγίτιδας μεταξύ των εφήβων και νεαρών ενηλίκων στην Αυστραλία, καθώς και 33% αποτελεσματικό κατά των λοιμώξεων από γονόρροια. (Μηνιγγίτιδα: Πώς μπορεί να προστατευθεί ένας έφηβος;)

Ποιες θεραπείες υπάρχουν σήμερα για τη γονόρροια;

Η γονόρροια μπορεί να αντιμετωπιστεί με ένα μονοδοσικό ενέσιμο αντιβιοτικό, την κεφτριαξόνη, αλλά εξαιτίας του ότι η λοίμωξη είναι τόσο διαδεδομένη, ο αριθμός των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηρίων που προκαλούν γονόρροια έχει αυξηθεί, οπότε αυτό δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στη χρήση αντιβιοτικών. Παρόλο που η προστασία που προσφέρει το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας δεν είναι πλήρως αποδεδειγμένη, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο κατά των ανθεκτικών βακτηρίων που προκαλούν γονόρροια. (Εξέταση γονόρροιας (GC test) τι πρέπει να γνωρίζετε;)

Όπως εξήγησε ο White, για να αναπτυχθεί ένα εμβόλιο ειδικά για τη γονόρροια, χρειάζονται χρόνια, οπότε ένα εύλογο ερώτημα που προκύπτει με βάση τα αποτελέσματα της παρούσας ανάλυσης των τριών μελετών, είναι το κατά πόσο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ευρέως το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας 4CMenB, συγκεκριμένα για την πρόληψη της γονόρροιας, το οποίο οι επιστήμονες καλούνται να απαντήσουν μέσω επιπρόσθετων μελετών.


+ 6 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

How Meningitis Vaccines Can Help Protect Against Gonorrhea https://www.healthline.com/health-news/how-meningitis-vaccines-can-help-protect-against-gonorrhea#Treatments-for-gonorrhea

Meningococcal Disease https://www.cdc.gov/vaccines/pubs/pinkbook/mening.html#:~:text=The%20overall%20case-fatality%20ratio,or%20loss%20of%20a%20limb.

Meningitis https://www.cdc.gov/meningitis/index.html

Effectiveness and impact of the 4CMenB vaccine against invasive serogroup B meningococcal disease and gonorrhoea in an infant, child, and adolescent programme: an observational cohort and case-control study https://www.thelancet.com/journals/laninf/article/PIIS1473-3099(21)00754-4/fulltext

Effectiveness of a serogroup B outer membrane vesicle meningococcal vaccine against gonorrhoea: a retrospective observational study https://www.thelancet.com/journals/laninf/article/PIIS1473-3099(21)00812-4/fulltext

Meningococcal Type B (4CMenB) Vaccine https://www.gov.mb.ca/health/publichealth/factsheets/mtypeb.pdf