Μολυσματικές ασθένειες

Εμβόλια μηνιγγίτιδας: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Τι είναι η μηνιγγίτιδα;

Οι μήνιγγες είναι μεμβράνες που καλύπτουν και προστατεύουν τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. Στην περίπτωση που μία μήνιγγα εμφανίσει φλεγμονή, τότε η πάθηση που προκαλείται ονομάζεται μηνιγγίτιδα. Η εν λόγω φλεγμονή μπορεί να προκληθεί από κάποια μόλυνση και τα συμπτώματα που την συνοδεύουν είναι πυρετός, πονοκέφαλος και ακαμψία λαιμού.

Ποια είδη μηνιγγίτιδας υπάρχουν;

1. Ιική μηνιγγίτιδα

Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν πολλοί ιοί που μπορούν να μολύνουν τις μήνιγγες και να προκαλέσουν μηνιγγίτιδα και παρόλο που η ιική μηνιγγίτιδα είναι σοβαρή, οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν χωρίς θεραπεία, ενώ άλλοι μπορεί να έχουν μηνιγγίτιδα και να μην το αντιληφθούν καν.

2. Βακτηριακή μηνιγγίτιδα

Αντίθετα με την ιική μηνιγγίτιδα, η βακτηριακή μηνιγγίτιδα μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, κάθε χρόνο περισσότερα από 2.000 άτομα προσβάλλονται από βακτηριακή μηνιγγίτιδα και περίπου 500 από αυτά πεθαίνουν.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, υπάρχουν πολλά βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν μηνιγγίτιδα, όπως το Streptococcus pneumoniae, το streptococcus οροομάδας Β, το Neisseria meningitides, το Haemophilus influenzae και το Listeria monocytogenes.

Σήμερα, υπάρχουν εμβόλια που προστατεύουν τους ανθρώπους από τα βακτήρια Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae και Neisseria meningitidis. Για τα βακτήρια Streptococcus pneumoniae και Haemophilus influenzae χορηγούνται δύο εμβόλια κατά τη βρεφική ηλικία, ενώ για το βακτήριο Neisseria meningitidis, το εμβόλιο χορηγείται κατά την εφηβεία. Σημειώνεται ότι οι λοιμώξεις από το βακτήριο Neisseria meningitidis είναι συχνότερες σε άτομα που ζουν κατά ομάδες, όπως σε στρατόπεδα, εξαπλώνονται γρήγορα και τις περισσότερες φορές είναι θανατηφόρες.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα εμβόλια κατά του βακτηρίου Neisseria meningitidis;

Υπάρχουν δύο διαφορετικά είδη εμβολίων κατά του βακτηρίου Neisseria meningitidis:

  • Μηνιγγιτιδοκοκκικά συζευγμένα εμβόλια, όπως Menactra ή Menveo
  • Μηνιγγιτιδοκοκκικά εμβόλια οροομάδας Β, όπως το Bexero ή το Trumenba

Όλα τα παιδιά πρέπει να εμβολιάζονται γύρω στα 11-12 τους χρόνια με ένα από τα συζευγμένα εμβόλια και με μια αναμνηστική δόση γύρω στα 16 τους. Επιπρόσθετα, το εμβόλιο της οροομάδας Β πρέπει να χορηγείται κατά την εφηβεία, κυρίως στα άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο, όπως:

  • Σε όσους έχουν ανεπάρκεια συμπληρώματος (που διαγιγνώσκεται κατά τα εφηβικά χρόνια)
  • Σε όσους έχουν κατεστραμμένο σπλήνα ή έχουν κάνει αφαίρεση σπληνός
  • Σε όσους παίρνουν το φάρμακο Soliris
  • Σε όσους διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο λόγω εστίας

Σημειώνεται, ότι παρόλο που οι περισσότεροι παιδίατροι χορηγούν το εμβόλιο της οροομάδας Β μόνο στους εφήβους που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο, μπορεί να χορηγηθεί και σε υγιείς εφήβους μαζί με το συζευγμένο εμβόλιο. Για περισσότερες πληροφορίες συζητήστε με τον παιδίατρο σας.