Μολυσματικές ασθένειες

Εμβόλια Pfizer & AstraZeneca: Αποτελεσματικά ενάντια στην μετάλλαξη δέλτα

Τα εμβόλια Pfizer και AstraZeneca ήταν λιγότερο αποτελεσματικά ενάντια στην μετάλλαξη δέλτα, συγκριτικά με την αποτελεσματικότητα τους ενάντια στην μετάλλαξη άλφα, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως δεν είναι προστατευτικά, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε την περασμένη Τετάρτη διαδικτυακά στο New England Journal of Medicine.

Τα εμβόλια Pfizer και AstraZeneca είναι αποτελεσματικά ενάντια στην μετάλλαξη δέλτα;

Όπως αναφέρει σε ανάρτηση της η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Δρ. Jamie Lopez Bernal της Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας «η χαμηλότερη αποτελεσματικότητα των δύο εμβολίων (Pfizer και AstraZeneca) ενάντια στην μετάλλαξη δέλτα είναι ιδιαίτερα εμφανής μετά την πρώτη δόση. Ωστόσο, παρόλο που ακόμη και μετά την δεύτερη δόση υπάρχει ο κίνδυνος μόλυνσης, τα εμβόλια παρέχουν αξιοσημείωτη προστασία».

Συγκεκριμένα, η μελέτη διαπίστωσε ότι το εμβόλιο της Pfizer μετά την λήψη και των δύο δόσεων ήταν κατά 88% αποτελεσματικό ενάντια στην μετάλλαξη δέλτα, ενώ το εμβόλιο της AstraZeneca ήταν κατά 67% αποτελεσματικό. Αντίθετα, μετά την πρώτη δόση, το εμβόλιο της Pfizer ήταν κατά 48,7% αποτελεσματικό ενάντια στην μετάλλαξη άλφα και μόλις κατά 30,7% ενάντια στην μετάλλαξη δέλτα. Παρόμοια αποτελεσματικότητα είχε και το εμβόλιο της AstraZeneca μετά την λήψη της πρώτης δόσης.

Τα πιο πάνω ευρήματα δείχνουν ότι τα εμβόλια Pfizer και AstraZeneca μπορεί να μην είναι 100% αποτελεσματικά εναντία στην μετάλλαξη δέλτα, ωστόσο η αποτελεσματικότητα τους είναι αξιοσημείωτη και ικανή να προστατεύσει τους πλήρως εμβολιασμένους από την νόσηση. Εν τούτοις, ακόμη και σε περίπτωση νόσησης, ο ασθενείς προστατεύονται σίγουρα από την βαριά νόσηση και την ανάγκη για νοσηλεία.

Να υπενθυμίσουμε ότι η μετάλλαξη δέλτα εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία και γρήγορα εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι η κύρια μετάλλαξη που μολύνει τους ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα με τον επιδημιολόγο του London School of Hygiene & Tropical Medicine στο Ηνωμένο Βασίλειο, Δρ. Stephen JW Evans «το γεγονός ότι τα εμβόλια της Pfizer και AstraZeneca παρέχουν αξιοσημείωτη προστασία ενάντια στην μετάλλαξη δέλτα μετά την δεύτερη δόση είναι ενθαρρυντικό. Παρόλα αυτά, οι εμβολιασμένοι δεν πρέπει να εφησυχάστουν και να παραμερίσουν τα μέτρα προστασίας, διότι ο κίνδυνος μόλυνσης είναι υπαρκτός. Ως εκ τούτου, η εφαρμογή των μέτρων προστασίας αυτή την στιγμή κρίνεται απαραίτητη, παρά την οδηγία του CDC που αναφέρει ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν χρειάζεται να φορούν μάσκες».

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Study: Pfizer, AstraZeneca Vaccines Effective Against Delta https://www.webmd.com/vaccines/covid-19-vaccine/news/20210722/study-pfizer-astrazeneca-vaccines-effective-against-delta

Delta Variant Now Accounts for 83% of US Cases https://www.medscape.com/viewarticle/955094

Coronavirus and COVID-19: What You Should Know https://www.webmd.com/lung/coronavirus

The COVID-19 Delta Variant: What to Know https://www.webmd.com/lung/covid-19-delta-variant-what-to-know