Παιδί

Εμβολιασμός COVID-19: Πώς θα διαχειριστείτε το παιδί σας αν φοβάται τις βελόνες;

Μετά την έγκριση του εμβολίου της Pfizer για τη νόσο COVID-19, για παιδιά 5-11 ετών, χιλιάδες γονείς συνοδεύουν πλέον τα παιδιά τους στα εμβολιαστικά κέντρα. Ωστόσο, τα περισσότερα παιδιά φοβούνται τις βελόνες και πιο κάτω θα αναφέρουμε μερικούς τρόπους, που θα βοηθήσουν τα μικρά παιδιά, να κάνουν το εμβόλιο χωρίς πολλά δάκρυα.

Τι να κάνετε αν το παιδί σας φοβάται τις βελόνες και πρέπει να εμβολιαστεί;

1. Να είστε ειλικρινής

Η Δρ. Vera Feuer, διευθύντρια ψυχιατρικής έκτακτης ανάγκης και συμπεριφορικής υγείας στο Παιδικό Ιατρικό Κέντρο Cohen στο New Hyde Park της Νέας Υόρκης, υπογράμμισε ότι πριν πείτε το οτιδήποτε στο παιδί σας, πρέπει να είστε εσείς αρχικά ήρεμοι. Ακολούθως πείτε με σιγουριά, αυτοπεποίθηση και πραότητα στο παιδί σας το τι πρόκειται να συμβεί στο ιατρείο, γιατί μόνο έτσι θα νιώσει ασφάλεια. «Τα παιδιά αντιλαμβάνονται το άγχος των γονιών τους και αντιδρούν ανάλογα», υπογράμμισε η Feuer.

Φροντίστε να κάνετε την πιο πάνω συζήτηση μια μέρα πριν το ραντεβού του παιδιού σας και μην ξεχνάτε να είστε απόλυτα ειλικρινής μαζί του για το τι πρόκειται να ακολουθήσει, σημείωσε η Δρ. Catherine Pourdavoud, παιδίατρος στο Calabasas Pediatrics Wellness Center στο Calabasas της Καλιφόρνια. «Αν θέλετε να κερδίσετε την εμπιστοσύνη του παιδιού σας για μελλοντικούς εμβολιασμούς και επισκέψεις σε γιατρούς, πρεπει να είστε ειλικρινής για να μην το φέρετε προ εκπλήξεως και να νιώσει φόβο. Διαβεβαιώστε το ότι αυτό που θα συμβεί δεν πρόκειται να το βλέψει».

2. Προσέξτε τις λέξεις σας

Η γλώσσα που θα χρησιμοποιήσει ο γονιός είναι πολύ σημαντική. Χρησιμοποιείστε λιγότερο τρομακτικές λέξεις. «Η χρήση λέξεων όπως το «τσίμπημα» αντί «βελόνα ή εμβολιασμός», μπορούν να δημιουργήσουν μια πιο θετική εικόνα σε ένα παιδί και λιγότερο φόβο».

3. Βεβαιωθείτε ότι η συζήτησή σας είναι αμφίδρομη

Βεβαιωθείτε ότι η συζήτηση που κάνετε με το παιδί σας είναι αμφίδρομη. Ρωτήστε το τι φοβάται και τι το ανησυχεί περισσότερο σε σχέση με τον εμβολιασμό. Ξεκαθαρίστε του την οποιαδήποτε παραπληροφόρηση έχει στο μυαλό του. Τα μικρά παιδιά είναι ιδιαίτερα φοβισμένα με τις βελόνες επειδή έχουν στο μυαλό τους, ενδεχομένως, κινούμενα σχέδια ή άλλα ερεθίσματα με βελόνες, που πυροδοτούν τους φόβους τους. Κάντε μαζί με το παιδί σας εξάσκηση σε κούκλες ή διαβάστε σχετικά παιδικά βιβλία για να ανακουφίσετε τον φόβο του.

4. Δώστε στο παιδί σας ένα αίσθημα ελέγχου

Την ημέρα του ραντεβού βοηθήστε το παιδί σας να αισθανθεί ότι έχει κάποιο έλεγχο πάνω στην εμπειρία που πρόκειται να βιώσει, σημείωσε η Feuer. «Όλοι αισθανόμαστε καλύτερα και λιγότερο ανήσυχοι όταν νιώθουμε ότι έχουμε τον έλεγχο μιας κατάστασης», εξήγησε. Για να βοηθήσετε το παιδί σας να αισθανθεί πως ελέγχει την κατάσταση, αφήστε το να επιλέξει αυτό που του αρέσει, από τα ρούχα που θα φορέσει μέχρι το παιχνίδι που θέλει να πάρει μαζί του στο κέντρο εμβολιασμού. Η Feuer εξήγησε ότι αφήνοντας το παιδί σας, να πάρει μαζί του το αντικείμενο που επιθυμεί, θα το βοηθήσετε να παραμείνει ήρεμο κατά τη διάρκεια του εμβολιασμού, καθώς θα του αποσπά την προσοχή, την ίδια ώρα που θα νιώσει ασφάλεια. Μην ξεχνάτε ότι τα μικρά παιδιά τείνουν να δένονται συναισθηματικά με τα παιχνίδια τους, είτε αυτά είναι αρκουδάκια, είτε οτιδήποτε άλλο.

Για τα μεγαλύτερα παιδιά, το κινητό ή το tablet είναι εξίσου βοηθητικά, καθώς μπορεί να θελήσουν να παρακολουθήσουν το αγαπημένο τους βίντεο κατά τη διάρκεια του εμβολιασμού τους, κάτι που επίσης θα τους αποσπάσει την προσοχή.

5. Κάντε τον παιδίατρό σας σύμμαχο

Η Feuer και η Pourdavoud συνιστούν να απευθυνθείτε στο παιδίατρό σας εκ των προτέρων και να τον ενημερώσετε για τη φοβία του παιδιού σας, ώστε να ακολουθήσετε μια κοινή γραμμή για να απαλύνετε τον φόβο του. Μην ξεχνάτε ότι οι παιδίατροι έχουν σημαντική εμπειρία και γνώσεις για τέτοιες καταστάσεις.

Όταν έρθει η σειρά του παιδιού σας, αφήστε το να καθίσει στην αγκαλιά σας αν το επιθυμεί ή τραγουδήστε του το αγαπημένο του τραγούδι για να του αποσπάσετε την προσοχή από τη βελόνα. Ο γιατρός μπορεί να εφαρμόσει μια κρέμα για να μειώσει την αίσθηση του τσιμπήματος στο χέρι του παιδιού σας.

6. Ανταμείψτε το παιδί σας μετά τον εμβολιασμό

Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, φροντίστε οπωσδήποτε να επιβραβεύσετε το παιδί σας, επαινώντας το και δίνοντας του μια σφιχτή αγκαλιά. Πηγαίνετε το στο πάρκο για λίγο πριν επιστρέψετε στο σπίτι ή αγοράστε του μια λιχουδιά. «Ακόμη και αν το παιδί σας έκλαψε κατά τον εμβολιασμό του, φροντίστε και πάλι να το ανταμείψετε», υπογραμμίζουν οι ειδικοί. Αυτό θα του δώσει ένα αίσθημα θετικής εμπειρίας, που θα διευκολύνει επόμενους εμβολιασμούς.