Πρόληψη και θεραπεία

Εμβόλιο COVID-19: Μειώνει την πιθανότητα θανάτου από οποιαδήποτε άλλη ασθένεια

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί κατά της νόσου COVID-19 έχουν όχι μόνο λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τον sars-cov-2 που προκαλεί την ασθένεια, αλλά την ίδια ώρα είναι λιγότερο πιθανόν να πεθάνουν και από οποιαδήποτε άλλη ασθένεια, για αρκετούς μήνες μετά τον εμβολιασμό τους.

Η ερευνητική ομάδα του CDC, σε συνεργασία με ομάδες υγειονομικής περίθαλψης από επτά Πολιτείες των ΗΠΑ, κατέληξαν στα πιο πάνω ευρήματα μελετώντας την αποτελεσματικότητα των τριών άδειοδοτημένων εμβολίων κατά της νόσου COVID-19. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στην εβδομαδιαία αναφορά νοσηρότητας και θνησιμότητας του CDC.

Ο εμβολιασμός κατά της νόσου COVID-19 μειώνει τον κίνδυνο θανάτου και από άλλες ασθένειες;

Σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης και ερευνητή στο Τμήμα Έρευνας και Αξιολόγησης της Νότιας Καλιφόρνιας Kaiser Permanente, Δρ. Stanley Xu, τα εγκεκριμένα εμβόλια κατά της νόσου COVID-19 έχουν δείξει επανειλημμένα την ασφάλειά τους μέσα από όλες τις μελέτες που πραγματοποιήθηκαν έως σήμερα. Ωστόσο, η παρούσα μελέτη έρχεται να την επιβεβαιώσει και προσθέτοντας ακόμη ένα κομμάτι στο παζλ, δείχνει ότι τα εμβολιασμένα άτομα διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν τους επόμενους μήνες μετά τον εμβολιασμό τους και από οποιαδήποτε άλλη ασθένεια.

Η ερευνητική ομάδα μελέτησε 11 εκατομμύρια ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων 6,4 εκατομμυρίων ανθρώπων που είχαν εμβολιαστεί κατά της νόσου COVID-19 και 4,6 εκατομμυρίων ανθρώπων που είχαν μεν εμβολιαστεί κατά της γρίπης τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της COVID-19. Από αυτούς τους ανθρώπους, οι ερευνητές αφαίρεσαν όσους είχαν νοσήσει και πεθάνει επιβεβαιωμένα από την νόσο COVID-19, για να μπορέσουν να αναλύσουν τους θανάτους που δεν οφείλονταν στον Sars-Cov-2.

Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι από τον Δεκέμβριο του 2020 έως τον Ιούλιο του 2021, ανάμεσα στους εμβολιασμένους κατά της νόσου COVID-19, τα ποσοστά θνησιμότητας από άλλες αιτίες ήταν σημαντικά μικρότερα, συγκριτικά με την ομάδα των μη εμβολιασμένων ατόμων.

Συγκεκριμένα, όσοι έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer είχαν 34% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από αιτίες που δεν συσχετίζονται με τον κορωνοϊό τους επόμενους μήνες μετά τον εμβολιασμό τους, συγκριτικά με τα μη εμβολιασμένα άτομα. Όσοι έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου της Moderna είχαν 31% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία, συγκριτικά με τους μη εμβολιασμένους και όσοι έλαβαν το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson είχαν 54% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν, σε σχέση με τους μη εμβολιασμένους.

Οι ερευνητές υπογράμμισαν ότι πέραν της αποτελεσματικότητας του εμβολίου, μια εξήγηση για τα πιο πάνω αποτελέσματα είναι ότι γενικότερα τα άτομα που σπεύδουν να εμβολιαστούν, ακολουθούν παράλληλα και ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής και εκ τούτου είναι πιο υγιείς. Την ίδια ώρα, τόνισαν ότι αυτούς τους επιπλέον παράγοντες που αφορούν τον τρόπο ζωής των εμβολιασμένων, που ενδεχομένως να έπαιξαν κάποιο ρόλο, σκοπεύουν να τους μελετήσουν στο άμεσο μέλλον.

«Δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος θνησιμότητας από άλλες αιτίες ανάμεσα στα άτομα που εμβολιάστηκαν κατά της νόσου COVID-19 και αυτό το εύρημα ενισχύει το προφίλ ασφαλείας των μέχρι στιγμής εγκεκριμένων εμβολίων», έγραψαν καταληκτικά οι επιστήμονες, προτρέποντας τους ανθρώπους που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί να το πράξουν σύντομα, γιατί όπως είναι πλέον γνωστό και αποδεδειγμένο, ο εμβολιασμός είναι το σημαντικότερο όπλο που έχει σήμερα στη φαρέτρα της ολόκληρη η ανθρωπότητα, για να εξέλθει οριστικά από την πανδημία.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

People Vaccinated Against COVID Less Likely to Die from Any Cause: Study https://www.webmd.com/vaccines/covid-19-vaccine/news/20211025/people-vacccinated-covid-less-likely-die-any-cause-study

COVID-19 Vaccination and Non–COVID-19 Mortality Risk — Seven Integrated Health Care Organizations, United States, December 14, 2020–July 31, 2021 https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/70/wr/mm7043e2.htm

Reporting COVID-19 Vaccinations in the United States https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/reporting-vaccinations.html

People vaccinated against Covid-19 less likely to die from any cause, study finds https://edition.cnn.com/2021/10/22/health/covid-vaccines-death-rates/index.html