Πρόληψη και θεραπεία

Εμβόλιο COVID-19: Μελέτη επιβεβαιώνει ότι δεν συνδέεται με πρόωρο τοκετό και θνησιγένεια

Ο εμβολιασμός για τη νόσο COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δεν αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών, όπως ο πρόωρος τοκετός και η θνησιγένεια, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο BMJ.

Σύμφωνα με τον Deshayne Fell, PhD, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και επιστήμονας στο Ερευνητικό Ινστιτούτο CHEO στο Πανεπιστήμιο της Οττάβα, τα ευρήματα αυτά θα βοηθήσουν τις γυναίκες να πάρουν σωστές αποφάσεις, βασισμένες σε στοιχεία, σχετικά με τους κινδύνους και τα οφέλη που έχει ο εμβολιασμός κατά της νόσου COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. (Εγκυμοσύνη: Ασφαλή τα mRNA εμβόλια COVID-19 σε εγκύους)

Όπως εξήγησε, η μελέτη δεν βρήκε κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι ο εμβολιασμός αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού και θνησιγένειας. Αντίθετα, η μόλυνση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει συνδεθεί με αυξημένους κινδύνους νοσηλείας, θανάτου, πρόωρου τοκετού και θνησιγένειας. (Η περίοδος επώασης της COVID-19 μειώθηκε με την πάροδο του χρόνου)

Ο εμβολιασμός κατά της νόσου COVID-19 συνδέεται με πρόωρο τοκετό και θνησιγένεια;

Ο Fell και οι συνεργάτες του, εξέτασαν δεδομένα από το μητρώο γεννήσεων BORN Οντάριο, με στόχο να εντοπίσουν όλα τα ζωντανά και τα θνησιγενή βρέφη με ηλικία κύησης τουλάχιστον 20 εβδομάδων ή βάρος γέννησης τουλάχιστον 0,45 κιλά, από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021. Οι εν λόγω πληροφορίες συσχετίστηκαν ακολούθως με στοιχεία από τη βάση δεδομένων ανοσοποίησης COVID-19 του Οντάριο.

Οι ερευνητές εξέτασαν ένα ευρύ φάσμα παραγόντων, όπως

  • Η ηλικία της μητέρας κατά τον τοκετό
  • Ο δείκτης μάζας του σώματος της μητέρας πριν από την εγκυμοσύνη
  • Το κάπνισμα και η χρήση ουσιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
  • Προϋπάρχουσες παθήσεις υγείας
  • Ο αριθμός των προηγούμενων γεννήσεων
  • Η περιοχή κατοικίας των γονέων και το εισόδημά τους

Ανάμεσα σε περισσότερες από 85.000 γεννήσεις, οι 43.000 αφορούσαν γυναίκες που εμβολιάστηκαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, με μια ή περισσότερες δόσεις. Συγκεκριμένα, περίπου το 99,7% εμβολιάστηκαν με Pfizer ή Moderna κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, το 1/3 εκ των οποίων έλαβε μόνο τη μια δόση και τα 2/3 έλαβαν δύο δόσεις.

Περίπου 3.300 γεννήσεις (3,9%) αφορούσαν γυναίκες που νόσησαν με COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, ποσοστό που ήταν χαμηλότερο στην εμβολιασμένη ομάδα, συγκριτικά με την ανεμβολίαστη ομάδα (2,9% έναντι 4,9%). (Γιατί οι έγκυες γυναίκες είναι τόσο ευάλωτες στην COVID-19;)

Οι γυναίκες που εμβολιάστηκαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους ήταν κατά πλειοψηφία 30 ετών και άνω, ζούσαν σε γειτονιές υψηλότερου εισοδήματος και ο τοκετός τους αφορούσε το πρώτο τους μωρό. Μάλιστα, ήταν λιγότερο πιθανό να καπνίζουν, να παίρνουν ουσίες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους ή να ζουν σε αγροτικές περιοχές. (Οι έγκυες που νοσούν με COVID-19 διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού)

Στο χρονικό διάστημα που μελέτησε η ερευνητική ομάδα, σημειώθηκαν συνολικά 5.719 πρόωροι τοκετοί. Μελετώντας τα δεδομένα τους οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο εμβολιασμός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών.

  • Περίπου το 6,5% των πρόωρων τοκετών (πριν από τις 37 εβδομάδες) συνέβη σε εμβολιασμένες μητέρες, σε σύγκριση με το 6,9% στις μη εμβολιασμένες μητέρες.
  • Περίπου το 0,25% των θνησιγενών γεννήσεων συνέβη σε εμβολιασμένες μητέρες, σε σύγκριση με 0,44% στις μη εμβολιασμένες μητέρες.

Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε σημαντική διαφορά στο χαμηλό βάρος γέννησης. Περίπου το 9,1% των εμβολιασμένων γυναικών γέννησαν μωρά με μειωμένο βάρος, σε σύγκριση με το 9,2% των μη εμβολιασμένων γυναικών.

Σημειώνεται ότι τα ευρήματα ήταν παρόμοια ανεξάρτητα από το τρίμηνο της εγκυμοσύνης που χορηγήθηκε το εμβόλιο, τον αριθμό των δόσεων και την μάρκα του εμβολίου. (Απαραίτητα εμβόλια για γυναίκες: Πριν από τη σύλληψη, κατά την εγκυμοσύνη και μετά τον τοκετό)


+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

No Link Between COVID Vaccination and Preterm Birth or Stillbirth https://www.webmd.com/vaccines/covid-19-vaccine/news/20220830/no-link-covid-vaccination-preterm-still-birth

New research shows no link between COVID-19 vaccination during pregnancy and higher risk of preterm birth or stillbirth https://www2.uottawa.ca/about-us/media/news/new-research-shows-no-link-between-covid-19-vaccination-during-pregnancy-and-higher-risk-preterm

Risk of preterm birth, small for gestational age at birth, and stillbirth after covid-19 vaccination during pregnancy: population based retrospective cohort study https://www.bmj.com/content/378/bmj-2022-071416