Πρόληψη και θεραπεία

Εμβόλιο COVID-19: Μπορεί μια γυναίκα να εμβολιαστεί αν έχει περίοδο;

Ο Εμβολιασμός κατά της νόσου COVID-19 είναι ιδιαίτερα σημαντικός, ωστόσο, επειδή εκατομμύρια άνθρωποι καλούνται να εμβολιαστούν μαζικά, το να κλείσει κάποιος ραντεβού είναι πολύ δύσκολο. Όταν λοιπόν καταφέρει να εξασφαλίσει ένα ραντεβού, το τελευταίο που θα ήθελε είναι η ακύρωση και ο επαναπρογραμματισμός του.

Μπορείτε να εμβολιαστείτε για την COVID-19 αν έχετε περίοδο;

Παρόλο που υπάρχουν πολλοί λόγοι για να αναβάλει κάποιος τον εμβολιασμό του, όπως η νόσηση με COVID-19 ή η λήψη κάποιων θεραπειών, η περίοδος δεν συγκαταλέγεται σε αυτούς τους λόγους.

Η ανησυχία για το κατά πόσο είναι καλό να εμβολιαστεί μια γυναίκα όταν έχει περίοδο, ξεκίνησε στα μέσα Φεβρουαρίου από την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, όταν κάποιες Ισραηλινές γυναίκες ανέφεραν ακανόνιστες περιόδους μετά τον εμβολιασμό τους. Ωστόσο, προς το παρόν δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς και να αποδεικνύουν ότι το εμβόλιο ευθύνεται για αυτό το αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τον Δρ. ο Javeed Siddiqui, ειδικό στις μολυσματικές ασθένειες, η εμμηνόρροια δεν αποτελεί λόγο για να μην εμβολιαστεί μια γυναίκα με το εμβόλιο COVID-19, αλλά μόνο τα άτομα με σοβαρό αλλεργικό ιστορικό στα εμβόλια ή υποκείμενα νοσήματα επιβάλλεται να συμβουλευτούν τον γιατρό τους πριν τον εμβολιασμό. Οι ειδικοί μάλιστα, υπογραμμίζουν ότι μια γυναίκα διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσει μακροχρόνιες εμμηνορροϊκές επιπλοκές εάν μολυνθεί με COVID-19, παρά εάν εμβολιαστεί.

Οι φάσεις του εμμηνορροϊκού κύκλου επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα της γυναίκας;

Το ανοσοποιητικό σύστημα καταστέλλεται προσωρινά κατά τη διάρκεια ορισμένων φάσεων του εμμηνορροϊκού κύκλου. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2018 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Trends in Ecology & Evolution, το σώμα είναι κατασκευασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να μειώνει την ανοσολογική του απόκριση κατά την ωορρηξία και πριν την εμμηνόρροια (ωχρινή φάση του εμμηνορροϊκού κύκλου κατά την οποία αυξάνονται τα επίπεδα της προγεστερόνης), για να διασφαλίζει ότι τα ωάρια θα παραμείνουν υγιή και διαθέσιμα για πιθανή γονιμοποίηση. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει και το γιατί μερικές γυναίκες αναφέρουν ότι παρατηρούν έξαρση ασθενειών κατά την ωορρηξία και την εμμηνόρροια τους.

Σύμφωνα με τον Δρ. Kim Langdon, ο λόγος που μειώνεται η ανοσολογική απόκριση του σώματος σε αυτές τις φάσεις του εμμηνορροϊκού κύκλου, πιθανόν να αποδίδεται στην ανάγκη για λιγότερα ανοσοκύτταρα, τα οποία θα μπορούσαν να προσβάλουν το ώριμο ωάριο. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι μόλις εμφανιστεί η εμμηνόρροια, η ανοσολογική απόκριση επανέρχεται στο κανονικό.

Όσον αφορά τον εμβολιασμό, ο Δρ. Langdon αναγνωρίζει ότι υπάρχει ελάχιστη έρευνα για το κατά πόσο οι διαφορετικές φάσεις του έμμηνου κύκλου επηρεάζουν αρνητικά την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και ως εκ τούτου κρίνεται απαραίτητη περεταίρω μελέτη.

Ο εμμηνορροϊκός κύκλος σχετίζεται με σοβαρή COVID-19;

Παρόλο που οι περισσότεροι θάνατοι που καταγράφονται από την νόσο COVID-19 αφορούν τον ανδρικό πληθυσμό, οι περισσότερες γυναίκες βιώνουν πιο σοβαρή ασθένεια και μακροπρόθεσμα συμπτώματα.

Μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη (η οποία δεν έχει υποβληθεί για αξιολόγηση από ομότιμους επιστήμονες), διαπιστωσε ότι οι μεσήλικες γυναίκες (της λευκής φυλής), με τουλάχιστον δυο προϋπάρχουσες ιατρικές παθήσεις, είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν επίμονα συμπτώματα COVID-19. Ομοίως, μια άλλη μελέτη ανέφερε ότι νεότερες γυναίκες κάτω των 50 ετών δεν ανέκαμψαν πλήρως επτά μήνες μετά τη μόλυνση τους από τη νόσο. Μάλιστα, οι συγκεκριμένες γυναίκες, είχαν επτά φορές περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν δύσπνοια και διπλάσιες πιθανότητες να νιώθουν κόπωση, συγκριτικά με τους άντρες της ίδιας ηλικίας.

Και πώς σχετίζεται αυτό με την περίοδο; Σύμφωνα με τον Δρ. ο Siddiqui, οι γυναίκες που βιώνουν μακροπρόθεσμα συμπτώματα της COVID-19, παρατηρούν αλλαγές στον εμμηνορροϊκό τους κύκλο που αφορά τη συχνότητα, τη διάρκεια, τη ροή του αίματος, την ένταση και το επίπεδο του πόνου.

Παρά το γεγονός ότι οι ερευνητές εξακολουθούν να ερευνούν το γιατί τα μακροπρόθεσμα συμπτώματα της COVID-19 επηρεάζουν τον εμμηνορροϊκό κύκλο, είναι σίγουροι ότι ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης αποδίδεται στο άγχος. Όπως εξηγεί ο Δρ. Langdon, το άγχος της πανδημίας και η καραντίνα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ακανόνιστους εμμηνοριακό κύκλους. Μάλιστα, μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2021, διαπίστωσε ότι το 52,6% των γυναικών ανέφεραν αλλαγές στην περίοδο τους κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού.

Ένας άλλος λόγος θα μπορούσε να είναι η επίδραση του κορωνοϊού στις αναπαραγωγικές ορμόνες. Μια προκαταρκτική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Κίνα, διαπιστωσε ότι οι γυναίκες  που βρίσκονταν σε φάση εμμηνόπαυσης και άρα είχαν χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων, ήταν λιγότερο πιθανό να νοσήσουν σοβαρά με COVID-19 ή να χρειαστούν νοσηλεία. Από την άλλη, μια πιο πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2021, διαπίστωσε ότι περίπου το 18% των γυναικών που βρίσκονταν σε αναπαραγωγική ηλικία, όταν νόσησαν με COVID-19 άρχισαν να βιώνουν μεγαλύτερης διάρκειας περιόδους και το 3% μικρότερης διάρκειας περιόδους, αλλά τα επίπεδα των ορμονών τους διέφεραν σημαντικά. Ως εκ τούτου, η κριτική επιτροπή συνεχίζει να ερευνά το ποιες ορμόνες επηρεάζονται περισσότερο από την COVID-19.

Συμπερασματικά

Λαμβάνοντας υπόψη όλους τους κινδύνους υγείας που σχετίζονται με τη νόσο COVID-19, ο Δρ. Siddiqui τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό όλος ο πληθυσμός να εμβολιαστεί εάν θέλουμε να μπει ένα τέλος στην πανδημία του κορωνοϊού και να προστατεύσουμε την υγεία μας στην ολότητ;a της. Αναφορικά με την περίοδο, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κανένας επιστημονικά υποδειγμένος λόγος που να αποτρέπει τις γυναίκες από το να εμβολιαστούν κατά τη διάρκεια της περιόδου τους.


+ 7 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Can You Get the COVID-19 Vaccine on Your Period? https://www.verywellhealth.com/menstrual-periods-covid-19-vaccine-5120993

Is Female Health Cyclical? Evolutionary Perspectives on Menstruation https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0169534718300600

Long Covid in adults discharged from UK hospitals after Covid-19: A prospective, multicentre cohort study using the ISARIC WHO Clinical Characterisation Protocol https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.03.18.21253888v1.full

Physical, cognitive and mental health impacts of COVID-19 following hospitalisation – a multi-centre prospective cohort study https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.03.22.21254057v1

How lifestyle changes within the COVID-19 global pandemic have affected the pattern and symptoms of the menstrual cycle https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.02.01.21250919v1

A Multi-hospital Study in Wuhan, China: Protective Effects of Non-menopause and Female Hormones on SARS-CoV-2 infection https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.03.26.20043943v1

Analysis of sex hormones and menstruation in COVID-19 women of child-bearing age https://www.rbmojournal.com/article/S1472-6483%2820%2930525-3/fulltext