Μολυσματικές ασθένειες

Εμβόλιο mRNA: Μπορεί να προκαλέσει καρδιακή φλεγμονή;

Στα τέλη Απριλίου, ο συντονιστής της Πανδημικής Διαχείρισης του Ισραήλ, Nachman Ash, ανέφερε ότι μια προκαταρκτική μελέτη διαπιστωσε «δεκάδες» περιστατικά ενός τύπου καρδιακής φλεγμονής και συγκεκριμένα μυοκαρδίτιδας, σε άτομα που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της Pfizer. Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ δεν έχει ακόμη εξάγει συμπεράσματα.

Η μυοκαρδίτιδα, εμφανίστηκε κυρίως σε νεαρά άτομα μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου, ωστόσο αυτές οι περιπτώσεις αντιπροσωπεύουν ένα μικρό ποσοστό από τα 5 εκατομμύρια ανθρώπους που εμβολιάστηκαν στο Ισραήλ. Σύμφωνα με τον Ash, ο προσδιορισμός της σχέσης μεταξύ της καρδιακής φλεγμονής και του εμβολίου της Pfizer είναι δύσκολος καθώς η μυοκαρδίτιδα μπορεί να προκληθεί από μια ποικιλία ιών και μάλιστα έχει αναφερθεί ενας παρόμοιος αριθμός περιπτώσεων και τα προηγούμενα χρόνια, υποδηλώνοντας πως δεν πρόκειται για ασυνήθιστη κατάσταση στο γενικό πληθυσμό.

Τι είναι η μυοκαρδίτιδα;

Η μυοκαρδίτιδα είναι φλεγμονή στον καρδιακό μυ (μυοκάρδιο), η οποία μειώνει την ικανότητα της καρδιάς να συστέλλεται σε κανονικούς ρυθμούς. Σύμφωνα με τους ειδικούς, προκαλείται συνήθως από ιογενείς λοιμώξεις, όπως η γρίπη και το κοινό κρυολόγημα.

Η μυοκαρδίτιδα μπορεί να εμφανιστεί και λόγω αυτοάνοσων ασθενειών, όπως ο λύκος ή λόγω θεραπειών, όπως η χημειοθεραπεία.

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν μόνο ηπία συμπτώματα και αναρρώνουν μέσα σε μερικές εβδομάδες, αλλά τα άτομα που έρχονται αντιμέτωπα με σοβαρά συμπτώματα, όπως ο πόνος στο στήθος και η δύσπνοια, μπορεί να οδηγηθούν σε καρδιακή βλάβη, ακόμη και σε θάνατο.

Τα εμβόλια COVID-19 συνδέονται με την μυοκαρδίτιδα;

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέρθηκαν 14 περιπτώσεις καρδιακής φλεγμονής μεταξύ ατόμων που εμβολιάστηκαν στο στρατό. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), συνεργάζονται με το Υπουργείο Άμυνας για να διερευνήσουν αυτές τις περιπτώσεις, ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί καμία σχέση ανάμεσα στο εμβόλιο COVID-19 και την μυοκαρδίτιδα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας ανάμεσα στους εμβολιασμένους είναι ελάχιστες και ως εκ τούτου ο γενικός πληθυσμός δεν πρέπει να ανησυχεί και να αναβάλλει τον εμβολιασμό του. Μάλιστα, η επιτροπή ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, συνεδρίασε πρόσφατα για να επανεξετάσει τις εκθέσεις ασφάλειας των εμβολίων και υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι περιπτώσεις φλεγμονής στην καρδιά οφείλονται στο εμβόλιο. Σε κάθε περίπτωση, η επιτροπή ζήτησε από τους κατασκευαστές των εμβολίων mRNA να δώσουν περισσότερα δεδομένα για αυτές τις περιπτώσεις, όπως η ηλικία και το φύλο και επιφυλάσσεται για τυχόν πρόσθετα ευρήματα και ανακοινώσεις.

Μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Pfizer, οπότε αν υπήρχε σημαντικός λόγος ανησυχίας θα είχε παρατηρηθεί. Αν εμφανίζονται 50-100 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας στις 200 ή 300 εκατομμύρια δόσεις, τότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας γιατί ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα χαμηλός. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, δεν μπορούν να εξαχθούν αυθαίρετα συμπεράσματα χωρίς να υπάρξουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις αναφερόμενες περιπτώσεις καρδιακής φλεγμονής σε εμβολιασμένα άτομα, οπότε, για να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα πρέπει να εξεταστεί ενδελεχώς η προϋπάρχουσα υγεία αυτών των ατόμων. Το αν δηλαδή είχαν υποκείμενες καταστάσεις υγείας που οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα.

Η καρδιακή φλεγμονή από τα εμβόλια mRNA είναι σχεδόν απίθανη. Δεν είναι αδύνατη, αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει εύλογη ανησυχία, όπως τονίζουν οι ειδικοί. Το εμβόλιο mRNA της Pfizer περιέχει έναν γενετικό κώδικα της ακίδας του κορονοϊού που δίνει εντολή στα κύτταρα του σώματος να προκαλέσουν ανοσοαπόκριση, αλλά δεν μολύνει τους ανθρώπους με τον ιό και νοουμένου ότι η καρδιακή φλεγμονή προκύπτει από ιούς όπως είπαμε πιο πάνω, η καρδιακή φλεγμονή θα ήταν απίθανο να προκύψει από ένα εμβόλιο mRNA.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Experts Say Link Between Heart Inflammation and COVID Shot Unlikely https://www.verywellhealth.com/heart-inflammation-and-covid-19-vaccine-link-unlikely-5184122

Meeting highlights from the Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) 3-6 May 2021 https://www.ema.europa.eu/en/news/meeting-highlights-pharmacovigilance-risk-assessment-committee-prac-3-6-may-2021

Outcomes of Cardiovascular Magnetic Resonance Imaging in Patients Recently Recovered From Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) https://jamanetwork.com/journals/jamacardiology/fullarticle/2768916