Μολυσματικές ασθένειες

Εμβόλιο COVID-19 σε θηλάζουσες μητέρες: Τα νεογνά προστατεύονται μέσω του μητρικού γάλακτος

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της American Medical Association (JAMA), διαπίστωσε ότι ο εμβολιασμός κατά της νόσου COVID-19, προκαλεί μια ισχυρή έκκριση αντισωμάτων στο μητρικό γάλα, για έως και 6 εβδομάδες μετά το εμβόλιο.

Η Δρ Danelle Fisher, παιδίατρος και πρόεδρος παιδιατρικής στο Κέντρο Υγείας του Providence Saint John στη Santa Monica της Καλιφόρνια, θεωρεί εξαιρετικά ενθαρρυντικό το γεγονός ότι στα βρέφη που θήλαζαν βρέθηκαν αντισώματα αρκετές εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό της μητέρας τους.

Τι αντίκτυπο έχει στα μωρά που θηλάζουν ο εμβολιασμός της μητέρας τους κατά της COVID-19;

Παρότι οι θηλάζουσες γυναίκες δεν συμπεριλήφθηκαν στις δοκιμές των εμβολίων, ενθαρρυνθήκαν από μελετητές να εμβολιαστούν, σε μια προσπάθεια να διαπιστωθεί αν τα αντισώματα SARS-CoV-2 θα εκκριθούν στο μητρικό γάλα.

Στη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Ισραήλ μεταξύ 23 Δεκεμβρίου 2020 και 15 Ιανουαρίου 2021, συμμετείχαν 84 γυναίκες που έλαβαν 2 δόσεις του εμβολίου της Pfizer-BioNTec, σε απόσταση 21 ημερών μεταξύ τους. Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα μητρικού γαλακτος πριν από το πρώτο εμβόλιο και ξεκινώντας 2 εβδομάδες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου άρχισαν να συλλέγουν δείγματα γαλακτος μια φορά την εβδομάδα για 6 εβδομάδες.

Μόλις 2 εβδομάδες μετά το πρώτο εμβόλιο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το επίπεδο των αντισωμάτων IgA για τον SARS-CoV-2 παρουσίασε σημαντική αύξηση. Μάλιστα, μετά το δεύτερο εμβόλιο υπήρξε περαιτέρω αύξηση.

Ποιες παρενέργειες εμφανίστηκαν σε μητέρες και βρέφη;

Οι ερευνητές διερεύνησαν και τις ανεπιθύμητες ενέργειες που εμφανίστηκαν σε μητέρες και βρέφη, διαπιστώνοντας ότι ορισμένες μητέρες και τέσσερα βρέφη εμφάνισαν:

Οι τρεις περιπτώσεις επιλύθηκαν χωρίς καμία θεραπεία, ενώ ένα βρέφος χρειάστηκε θεραπεία με αντιβιοτικά.

Τονίζεται ότι ΚΑΜΙΑ από τις μητέρες και ΚΑΝΕΝΑ από τα βρέφη που έλαβαν μέρος στη μελέτη δεν εμφάνισε σοβαρές παρενέργειες κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Συμπερασματικά

Σύμφωνα με την Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), τα εμβόλια COVID-19 δεν θεωρούνται επικίνδυνα για τα βρέφη όταν γίνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού.

Όπως εξηγεί ο Δρ. Fisher, η συγκεκριμένη μελέτη αποδεικνύει το πόσο σωστή είναι η  συμβουλή που δίνουν οι γιατροί στις έγκυες και θηλάζουσες μητέρες για εμβολιασμό. «Ο εμβολιασμός των εγκύων και των θηλαζουσών γυναικών είναι απαραίτητος καθώς ένα μικρό μέρος προστασίας στο βρέφος είναι καλύτερο από την καθόλου προστασία, διότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εμβόλιο για βρέφη», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι τα πιο πάνω αποτελέσματα αφορούν το εμβόλιο της Pfizer, αλλά ενδέχεται να ισχύουν και για το εμβόλιο της Moderna, γιατί τα δύο εμβόλια είναι εξαιρετικά παρόμοια.

Αν έχετε ενδοιασμούς ή αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.


+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Infants Can Benefit If Breastfeeding Mothers Are Given a COVID-19 Vaccine https://www.healthline.com/health-news/infants-can-benefit-if-breastfeeding-mothers-are-given-a-covid-19-vaccine#What-to-know-if-youre-pregnant-or-breastfeeding

SARS-CoV-2–Specific Antibodies in Breast Milk After COVID-19 Vaccination of Breastfeeding Women https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2778766

FDA Gives Emergency Approval for Pfizer COVID-19 Vaccine: What to Know https://www.healthline.com/health-news/fda-gives-emergency-approval-for-pfizer-covid-19-vaccine-what-to-know

Here’s Why Your Second Dose of COVID-19 Vaccine Will Likely Have Stronger Side Effects https://www.healthline.com/health-news/heres-why-your-second-dose-of-covid-19-vaccine-will-likely-have-stronger-side-effects