Πρόληψη και θεραπεία

Εμβόλιο COVID-19 vs εμβόλιο γρίπης: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Τα εμβόλια COVID-19 και γρίπης ενισχύουν την ανοσοποιητική άμυνα του οργανισμού και βοηθούν στην αντιμετώπιση του αντίστοιχου ιού. Και τα δύο είναι εξίσου αποτελεσματικά στην πρόληψη της σοβαρής νόσησης,  της νοσηλείας και του θανάτου. Σε αυτό όμως το σημείο τελειώνουν και οι ομοιότητές τους, καθώς τα δυο εμβόλια είναι πολύ διαφορετικά μεταξύ τους και τις σημαντικότερες διαφορές τους θα τις δούμε αναλυτικά πιο κάτω. (Μάθε πότε πρέπει να εμβολιαστείς κατά της γρίπης)

Ποιες είναι οι σημαντικότερες διαφορές ανάμεσα στα εμβόλια COVID-19 και στο εμβόλιο της γρίπης;

1. Μεθοδολογία

Δύο από τα τρία εμβόλια COVID-19 (Pfizer και Moderna), είναι εμβόλια mRNA (Δείτε ποιοι τύποι εμβολίων COVID-19 υπάρχουν). Τα εν λόγω εμβόλια, λειτουργούν μεταφέροντας μόρια mRNA που κωδικοποιούν το αντιγόνο στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, προκαλώντας μια μορφή ανοσοαπόκρισης. Αυτή η μορφή εμβολίων υπάγεται κάτω από μια 20ετή έρευνα και είναι σχετικά εύκολο να παραχθούν.

Από την άλλη, για το εμβόλιο της γρίπης, οι επιστήμονες συλλέγουν τον ιό σε αυγά, τον αδρανοποιούν και ακολούθως καθορίζουν το αντίγονο που θέλουν να προκαλέσει την ανοσοαπόκριση στο ανθρώπινο σώμα. Με απλά λόγια, εισάγουν έναν αδύναμο ή ανενεργό ιό στο σώμα προκαλώντας ανοσοαπόκριση.

2. Τα στελέχη στα οποία επιτίθενται

Μια από τις μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ του εμβολίου COVID-19 και του εμβολίου της γρίπης είναι ότι το εμβόλιο COVID-19 είναι αποτελεσματικό ενάντια σε όλα τα στελέχη του ιού που κυκλοφορούν σήμερα (μεταλλάξεις κορωνοϊού), ενώ το εμβόλιο της γρίπης έχει σχεδιαστεί για να επιτίθεται to ανοσοποιητικό μας σύστημα κάθε φορά μόνο στα στελέχη της γρίπης που οι επιστήμονες θεωρούν ότι θα κυκλοφορήσουν τον εκάστοτε χειμώνα.

3. Παρενέργειες

Τόσο τα εμβόλια της γρίπης, όσο και τα εμβόλια που δημιουργήθηκαν για να καταπολεμήσουν τη νόσο COVID-19, μπορούν δυνητικά να προκαλέσουν παρενέργειες. Ωστόσο, η ανοσολογική απόκριση του σώματος στο εμβόλιο COVID-19 τείνει να είναι λίγο πιο δύσκολη.

Γενικότερα, οι ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν είναι:

Τα πιο πάνω συμπτώματα συνήθως δεν διαρκούν περισσότερο από 24 ώρες.

4. Χρόνος προστασίας

Παρόλο που οι επιστήμονες μαθαίνουν ακόμη πληροφορίες για το πόσο μπορεί να διαρκέσει η αποτελεσματικότητα των εμβολίων COVID-19, η γενική άποψη που επικρατεί είναι ότι η προστασία που παρέχουν τείνει να είναι μεγαλύτερη χρονικά από αυτήν που παρέχουν τα εμβόλια της γρίπης.

Σύμφωνα με μελέτες, η ανοσία που προσφέρουν τα mRNA εμβόλια COVID-19, διαρκεί 6-8 μήνες μετά τη δεύτερη δόση, ενώ όσον αφορά την ανοσία που προσφέρουν τα εμβόλια της γρίπης, ο Jill Ferdinands, PhD, επιδημιολόγος στο Τμήμα Γρίπης του Εθνικού Κέντρου Ανοσοποίησης και Αναπνευστικών Νοσημάτων του CDC, ανέφερε ότι εξασθενεί μέσα σε λίγους μήνες από τη λήψη του εμβολίου.

Στο εγγύς μέλλον ωστόσο, οι επιστήμονες σχεδιάζουν να δημιουργήσουν εμβόλια γρίπης χρησιμοποιώντας την τεχνολογία mRNA, φέρνοντας τα στο ίδιο επίπεδο με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων COVID-19.

Τα εμβόλια γρίπης και COVID-19 μπορούν να χορηγηθούν ταυτόχρονα;

Το CDC συνιστά την ταυτόχρονη λήψης των εμβολίων γρίπης και COVID-19, υπογραμμίζοντας ότι παρόλο που υπάρχουν λίγα δεδομένα, η εμπειρία των ειδικών με διάφορους συνδυασμούς εμβολίων έδειξε ότι η ανοσολογική απόκριση και οι πιθανές παρενέργειες είναι οι ίδιες, είτε τα εμβόλια χορηγούνται ξεχωριστά, είτε μαζί.