Μολυσματικές ασθένειες

Εμβόλιο COVID-19: Υπάρχει κάποιο που είναι πιο αποτελεσματικό από τα άλλα;

Μετά την δημιουργία και έγκριση των εμβολίων κατά της COVID-19 και την έναρξη των εμβολιασμών στο γενικό πληθυσμό, γεννάται εύλογα ένα καίριο ερώτημα: «υπάρχει κάποιο από τα υπάρχοντα εμβόλια που είναι πιο αποτελεσματικό από τα άλλα;»

Υπάρχει κάποιο εμβόλιο COVID-19 που είναι πιο αποτελεσματικό από τα άλλα;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ερώτημα αυτό είναι πολύ δύσκολο να απαντηθεί, καθώς δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής μελέτες που να τα συγκρίνουν άμεσα μεταξύ τους. Ωστόσο, οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι τα εμβόλια είναι παρόμοιας αποτελεσματικότητας σε δυο βασικά σημεία (α) στην πρόληψη της νοσηλείας και (β) στην πρόληψη των θανάτων από την νόσο COVID-19.

Όπως εξηγεί η Δρ. Monica Gandhi, από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, όλα τα εμβόλια προστατεύουν αποτελεσματικά από την σοβαρή νόσηση. «Τα στοιχεία δείχνουν ότι όλα τα εμβόλια λειτουργούν πολύ καλά στην πρόληψη της σοβαρής ασθένειας και των θανάτων, αφού από την έναρξη των εμβολιασμών, τα νοσοκομεία έχουν αποσυμφορηθεί και οι θάνατοι έχουν μειωθεί».

Παρόλα αυτά, πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται για το ποιο από όλα τα εμβόλια είναι πιο αποτελεσματικό, δεδομένων των αποτελεσμάτων των μελετών που πραγματοποιήθηκαν πριν την έναρξη των εμβολιασμών, οι οποίες μέτρησαν την αποτελεσματικότητα του κάθε εμβολίου ξεχωριστά. Υπάρχουν όμως πολλοί παράμετροι που μπορούν να αλλάξουν αυτή την αποτελεσματικότητα, όπως οι μεταλλάξεις του ιού και η σοβαρότητα της νόσου.

Για παράδειγμα, τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna που χορηγούνται σε δύο δόσεις, βρέθηκε να είναι περίπου 95% αποτελεσματικά στην πρόληψη της νόσου COVID-19. Στις μελέτες που διεξάχθηκαν υπολογίστηκαν ήπιες, μέτριες και σοβαρές περιπτώσεις, αλλά πραγματοποιήθηκαν πριν αρχίσουν να κυκλοφορούν οι μεταλλάξεις του ιού.

Από την άλλη, η Johnson & Johnson δοκίμασε το εμβόλιο της, το οποίο χορηγείται σε μια δόση, σε μέτριες και σοβαρές περιπτώσεις δείχνοντας 66% αποτελεσματικότητα, αλλά δεν υπολόγισε τις ήπιες περιπτώσεις. Μάλιστα, το ίδιο εμβόλιο, στις ΗΠΑ, όπου οι μεταλλάξεις είναι περιορισμένες, έδειξε 72% αποτελεσματικότητα. Τέλος, το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο χορηγείται σε δυο δόσεις, δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις για την ακριβή αποτελεσματικότητα του.

Παρά τα υπάρχοντα δεδομένα για την μεμονωμένη αποτελεσματικότητα του κάθε εμβολίου ξεχωριστά, οι ειδικοί συμφωνούν ότι ανεξαρτήτως βαθμού αποτελεσματικότητας, το σημαντικό είναι ότι όλα τα εμβόλια αποτρέπουν την σοβαρή νόσηση και μειώνουν τους θανάτους.

Συμπερασματικά

Μέχρι σήμερα δεν έχουν πραγματοποιηθεί μελέτες που να συγκρίνουν άμεσα τα εμβόλια COVID-19 μεταξύ τους, ώστε να μπορεί να πει κάποιος με σιγουριά ότι το ένα είναι καλύτερο από το άλλο. Παρόλα αυτά, οποίο εμβόλιο και αν χρησιμοποιείται, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι νοσηλείες μειώνονται και οι θάνατοι περιορίζονται. Αυτό σημαίνει ότι όλα ανεξαιρέτως τα εμβόλια έχουν πετύχει τον πιο βασικό τους στόχο: Να μειώσουν την εξάπλωση του ιού, την σοβαρότητα της νόσου και τους θανάτους στον παγκόσμιο πληθυσμό.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Are some COVID-19 vaccines more effective than others? https://medicalxpress.com/news/2021-04-covid-vaccines-effective.html

Coronavirus (COVID-19) https://medicalxpress.com/coronavirus/

I got the COVID-19 vaccine. What can I safely do? https://medicalxpress.com/news/2021-03-covid-vaccine-safely.html

Will the coronavirus ever go away? https://medicalxpress.com/news/2021-03-coronavirus.html