Πρόληψη και θεραπεία

Εμβόλιο γρίπης: Είναι απαραίτητο εν μέσω πανδημίας;

Βρισκόμαστε ήδη στα μέσα της εμβολιαστικής περιόδου κατά της εποχικής γρίπης. Κάθε χρόνο στόχος είναι να εμβολιαστεί το μεγαλύτερο ποσοστό ασθενών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και υγειονομικό προσωπικό. Υπολογίζεται να παραληφθούν πάνω από 4.000.000 εμβόλια σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας.

Τί περιέχει το εμβόλιο της εποχικής γρίπης;

Είναι ένα βιολογικό παρασκεύασμα το οποίο περιέχει αδρανοποιημένα στελέχη ενός παθογόνου μικροοργανισμού, με σκοπό την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και την παραγωγή αντισωμάτων, δίχως όμως το άτομο να νοσήσει. Άρα προκαλεί στον οργανισμό μια τεχνητή μνήμη.

Ο ιός της γρίπης (influenza virus) είναι εν δυνάμει μια σοβαρή ασθένεια που κάνει την εμφάνιση της με διαφορετικά συμπτώματα σε διαφορετική ένταση. Τα κυριότερα συμπτώματα είναι:

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα είναι ήπια, δεν λείπουν όμως και εκείνες κατά τις οποίες η γρίπη εξελίσσεται σε πνευμονία και μπορεί να οδηγήσει τον ασθενή μέχρι και το νοσοκομείο ή το θάνατο.

Το καλύτερο και ασφαλέστερο “όπλο” που διαθέτουμε απέναντι στον ιό της γρίπης, ο οποίος έχει την ικανότητα να μεταλλάσσεται πάρα πολύ εύκολα, είναι το εμβόλιο. Για το 2021-2022 το εμβόλιο περιέχει τα παρακάτω στελέχη, που κατά κύριο λόγο ήταν αυτά που προκάλεσαν τη γρίπη την προηγούμενη χρονιά:
– A/Victoria/2570/2019 (H1N1)pdm09-like virus
– A/Cambodia/e0826360/2020 (H3N2)-like virus
– B/Washington/02/2019 (B/Victoria lineage)-like virus
– B/Phuket/3073/2013-like virus
Ο εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης συστήνεται πριν ξεκινήσει η διασπορά του ιού. Για το λόγο αυτό ξεκινάει συνήθως τον Οκτώβριο-Νοέμβριο, ώστε να έχει ολοκληρωθεί η χορήγηση στο γενικό πληθυσμό πριν τον Ιανουάριο, οπότε αρχίζει η δραστηριότητα της γρίπης να αυξάνεται, για να κορυφωθεί τους μήνες Φλεβάρη-Μάρτη.

Ποιοι είναι απαραίτητο να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της γρίπης;

Κάθε κράτος και σύστημα υγείας οφείλει να προσδιορίσει προτεραιότητες. Για το λόγο αυτό είναι αναγκαίος ο εμβολιασμός να ξεκινήσει από τις ευπαθείς ομάδες, δηλαδή ασθενείς με άλλα υποκείμενα νοσήματα όπως ο διαβήτης, καρδιαγγειακά και πνευμονολογικά προβλήματα, παχυσαρκία, AIDS, καθώς επίσης και εγκυμονούσες (κυρίως μετά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης), παιδιά κάτω των πέντε ετών, ηλικιωμένοι και εργαζόμενοι σε οργανισμούς κοινής ωφελείας.

Ωστόσο, το πιο σημαντικό τη φετινή χρόνια είναι η μεγάλη ανάγκη για προστασία του πληθυσμού από τη γρίπη, μια που ακόμα βρισκόμαστε στο μέσο μιας θανατηφόρας πανδημίας. Είναι γεγονός ότι ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας)κρούει τον κώδωνα του κινδύνου μιας και ο ιός της γρίπης φέτος μας “πιάνει στον ύπνο”, μετά από ένα χρόνο εγκλεισμού. Πέρσι τα κρούσματα γρίπης ήταν σε πολύ χαμηλό επίπεδο, με αποτέλεσμα ο γενικός πληθυσμός να μην καταφέρει να παράξει αντισώματα και, γενικά, το ανοσοποιητικό μας σύστημα να είναι αρκετά αποδυναμωμένο.
Είναι σημαντικό να τονίσουμε ωστόσο την αναγκαιότητα για το διπλό εμβολιασμό. Τόσο, λοιπόν, κατά της εποχικής γρίπης, όπως έχει προαναφερθεί, όσο και κατά του κορωνοϊού, όχι μόνο για να μπορέσει κάποια στιγμή να τελειώσει αυτός ο γολγοθάς που βιώνουμε δύο χρόνια τώρα, αλλά -κυρίως- γιατί δεν γνωρίζουμε -αν και μπορούμε να εικάσουμε- τί θα συμβεί σε κάποιον αν ταυτόχρονα νοσήσει από τις δύο ασθένειες. Άρα, απαντώντας και σε κάποιες απορίες που πιθανόν να δημιουργούνται στο ευρύ κοινό, να αναφέρουμε ότι ΝΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ επιτρέπεται ο ταυτόχρονος διπλός εμβολιασμός, καθώς και ότι αν εμβολιαστεί κανείς με το εμβόλιο κατά της Covid-19 δεν είναι αυτόματα προστατευμένος και από τον ιό της γρίπης ή αντίστροφα, ΝΑΙ μπορεί να εμβολιαστεί κάποιος που έχει νοσήσει εξαιτίας της Covid-19.


+ 7 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Key Facts About Seasonal Flu Vaccine https://www.cdc.gov/flu/prevent/keyfacts.htm

Flu Shot https://medlineplus.gov/flushot.html

La importancia de vacunarse contra la gripe https://www.elmundo.es/ciencia-y-salud/salud/2021

Γρίπη και Εποχική Γρίπη - Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας https://eody.gov.gr/disease/gripi-kai-epochiki-gripi/

Double the reasons for giving the flu vaccine in 2020 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33139257/

Association between seasonal flu vaccination and COVID-19 among healthcare workers https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33300998/

Frequently Asked Influenza (Flu) Questions: 2021-2022 Season https://www.cdc.gov/flu/season/faq-flu-season-2021-2022.htm