Πρόληψη και θεραπεία

Εμβόλιο γρίπης: Μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού;

Το ετήσιο εμβόλιο γρίπης μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα από το να μειώσει τον κίνδυνο γρίπης και συγκεκριμένα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού. (Εμβόλιο γρίπης: Είναι απαραίτητο εν μέσω πανδημίας;)

Το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού;

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology, έδειξε ότι τα άτομα που έλαβαν το ετήσιο εμβόλιο γρίπης, διατρέχαν 12% χαμηλότερο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό, συγκριτικά με τα άτομα που δεν έλαβαν το ετήσιο εμβόλιο γρίπης, ακόμη και όταν λήφθηκαν υπόψη άλλοι πιθανοί παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. (Εμβόλιο γρίπης: Μπορεί να προστατεύσει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ;)

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περίπου 14.000 Ισπανούς ενήλικες, τουλάχιστον 40 ετών, που είχαν υποστεί εγκεφαλικό. Αυτά τα άτομα συγκρίθηκαν με περίπου 70.000 άτομα που δεν είχαν ιστορικό εγκεφαλικού. Στη συνέχεια, οι ερευνητές ανέλυσαν παράγοντες που θα μπορούσαν να έχουν επηρεάσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού σε μια περίοδο 14 ετών. (Τετραδύναμο Εμβόλιο Γρίπης φέτος: Είναι χειρότερες οι παρενέργειές του;)

Ο συν-συγγραφέας της μελέτης Francisco J. de Abajo, MD, MPH, PhD, καθηγητής φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο του Alcalá, εξήγησε ότι η ερευνητική του ομάδα αποφάσισε να μελετήσει τον σύνδεσμο εμβολίου της γρίπης και εγκεφαλικού, αφού προηγουμένως είχαν ανακαλύψει ότι η γρίπη συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου και ότι ο εμβολιασμός κατά της γρίπης μείωσε τον κίνδυνο. Το επόμενο τους βήμα ήταν να διερευνήσουν το κατά πόσο το εμβόλιο της γρίπης θα μπορούσε να προστατεύσει και από το ισχαιμικό εγκεφαλικό.(Μεσημεριανός ύπνος: Αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης και εγκεφαλικού!)

Αλλά γιατί το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού; Πιο κάτω θα δούμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε. (Εγκεφαλικό επεισόδιο: Δεν είναι εντελώς άτρωτοι οι νέοι)

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια ενός εγκεφαλικού;

Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο είναι επίσης γνωστό ως παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο, συμβαίνει όταν η ροή του αίματος στον εγκέφαλο εμποδίζεται, αποτρέποντας την εξασφάλιση της απαραίτητης ποσότητας οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών. Αυτή η κατάσταση, οδηγεί τα εγκεφαλικά κύτταρα σε θάνατο, λίγα λεπτά μετά την παρεμπόδιση. Σημειώνεται ότι το εγκεφαλικό μπορεί επίσης να προκληθεί από αιμορραγία στον εγκέφαλο.(Εμβολικό εγκεφαλικό επεισόδιο: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!)

Το εγκεφαλικό είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση και μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλική βλάβη, αναπηρία, ακόμη και θάνατο. Τα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού μπορεί να ποικίλλουν, αλλά σε γενικές γραμμές περιλαμβάνουν:

  • Αδυναμία, παράλυση ή μούδιασμα στη μία πλευρά του προσώπου ή του σώματος
  • Ξαφνικός και έντονος πονοκέφαλος
  • Δυσκολία στην όραση
  • Δυσκολία στην ομιλία ή στην κατανόηση της ομιλίας

Γιατί το εμβόλιο κατά της γρίπης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού;

Η μελέτη δεν διερεύνησε τον λόγο που το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού, αλλά σύμφωνα με τον Abajo, υπάρχουν ορισμένες θεωρίες για αυτή την επίδραση. (Τα ετήσια εμβόλια κατά της γρίπης προσφέρουν στα παιδιά ειδική άμυνα)

Η μια από αυτές αναφέρει ότι το εμβόλιο κατά της γρίπης βοηθά στην πρόληψη της γρίπης και η αποφυγή των ιογενών ασθενειών μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.

Μια δεύτερη θεωρία αναφέρει ότι το εμβόλιο της γρίπης μειώνει τη φλεγμονή του σώματος, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού. (10 καταστάσεις υγείας που προκαλεί η χρόνια φλεγμονή)

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Getting a Flu Shot Might Lower Stroke Risk https://www.verywellhealth.com/getting-a-flu-shot-might-lower-stroke-risk-6674555

What Is a Stroke? https://www.nhlbi.nih.gov/health/stroke

Relationship Between Influenza, Temperature, and Type 1 Myocardial Infarction: An Ecological Time‐Series Study https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/JAHA.120.019608

Influenza Vaccination and Risk of Ischemic Stroke: A Population-Based Case-Control Study https://n.neurology.org/content/early/2022/09/07/WNL.0000000000201123