Πρόληψη και θεραπεία

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τους θρόμβους

Οι Ομοσπονδιακοί ρυθμιστές Ασφαλείας των Φαρμάκων, συνέστησαν την διακοπή της χορήγησης του εμβολίου της Johnson & Johnson μετά την εμφάνιση θρόμβων σε έξι γυναίκες που εμβολιάστηκαν. Σημειώνεται ότι από τις έξι γυναίκες, η μία πέθανε και η άλλη νοσηλεύεται, με τους ειδικούς να εξακολουθούν να διερευνούν το κατά πόσον η αιτία ήταν το εμβόλιο.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι θρόμβοι που παρατηρήθηκαν με το εμβόλιο της Johnson & Johnson ήταν παρόμοιοι με τους θρόμβους που προκλήθηκαν σε αριθμό ασθενών που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Γιατί τα εμβόλια προκαλούν θρόμβους;

Δεν είναι ακόμη σαφές το τι ακριβώς προκαλεί θρόμβους στο αίμα μερικών εμβολιασμένων ανθρώπων, αλλά πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι τα εμβόλια μπορούν να προκαλέσουν ένα συγκεκριμένο είδος ανοσοαπόκρισης που διευκολύνει την πήξη του αίματος.

Συγκεκριμένα, δύο πρόσφατες μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο The New England Journal of Medicine, διερεύνησαν ένα μικρό αριθμό ασθενών που εμφάνισαν θρόμβους αίματος μετά τον εμβολιασμό τους με το εμβόλιο της AstraZeneca, διαπιστώνοντας ότι είχαν αναπτύξει θρόμβωση εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου (CVST) σε συνδυασμό με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων (θρομβωτική θρομβοπενία). Ειδικότερα,  οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς αυτοί, εμφάνισαν θρόμβους σε ασυνήθιστα σημεία , όπως σε φλέβες του εγκέφαλου και της κοιλιάς, ενώ παράλληλα είχαν χαμηλά αιμοπετάλια και υψηλά επίπεδα αντισωμάτων που καταπολεμούν τα αιμοπετάλια.

Τόσο το εμβόλιο της AstraZeneca,  όσο και το εμβόλιο της Johnson & Johnson είναι εμβόλια αδενοϊού. Σε αυτόν τον τύπο εμβολίου χρησιμοποιείται μια τροποποιημένη έκδοση του ιού για να προκληθεί ανοσοαπόκριση και δημιουργία αντισωμάτων.

Σύμφωνα με τον Δρ Amesh Adalja, ανώτερο μελετητή στο Κέντρο Ασφάλειας Υγείας του Johns Hopkins και εμπειρογνώμονα μολυσματικών ασθενειών, η ομοιότητα των σπάνιων θρόμβων που αναφέρθηκαν μετά από τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της Johnson & Johnson και της AstraZeneca, ενδεχομένως να υποδηλώνει ότι τα εμβόλια αδενοϊού αυξάνουν τον κίνδυνο θρόμβων αίματος.

Όπως εξήγησε, ο αδενοϊός, μπορεί σε μερικά άτομα να δημιουργήσει αντισώματα αιμοπεταλίων που εμποδίζουν τη λειτουργία των αιμοπεταλίων και προκαλούν μια κατάσταση παρόμοια με την ηπαρινική θρομβοπενία, η οποία ωστόσο είναι θεραπεύσιμη. Σημειώνεται ότι η θρόμβωση εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου, εμφανίζεται σε ένα μικρό ποσοστό ατόμων που λαμβάνουν ηπαρίνη, έναν τύπο αντιπηκτικού, αλλά κανένας από τους εν λόγω ασθενείς δεν είχε λάβει πρόσφατα ηπαρίνη.

Πόσο σπάνια είναι η θρόμβωση εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου;

Κατά τη διάρκεια ενός μαζικού εμβολιασμού, παρουσιάζονται συνηθισμένοι τύποι θρόμβων. Συγκεκριμένα, σε 1 – 2 άτομα στα 1000, θα εμφανιστεί κάποιο συνηθισμένο είδος θρόμβου, αλλά γενικότερα η θρόμβωση εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου είναι σπάνια και εμφανίζεται συνήθως σε 5 άτομα στο ένα εκατομμύριο ετησίως.

Μάλιστα, οι δυνητικά επαγόμενοι από το εμβόλιο θρόμβοι, φαίνεται να είναι ακόμη πιο σπάνιοι. Από τα σχεδόν 7 εκατομμύρια άτομα που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, έξι ανέπτυξαν θρόμβους, με τον επιπολασμό να ισοδυναμεί με 0,000088%.

Σύμφωνα με την αιματολόγο Δρ. Robert Bona, ο κίνδυνος εμφάνισης θρόμβων μετά τον εμβολιασμό «είναι πολύ μικρός, αλλά εξακολουθεί να είναι προφανής και σημαντικός για τους ανθρώπους που εμβολιάζονται», ωστόσο, υπογράμμισε ότι ο κίνδυνος θανάτου από την ίδια τη νόσο είναι πολύ μεγαλύτερος, συγκριτικά με το ενδεχόμενο εμφάνισης θρόμβου από το εμβόλιο που είναι ελάχιστος, οπότε οι άνθρωποι δεν πρέπει να βλέπουν με δυσπιστία τον εμβολιασμό και να πιάνονται από την μια περίπτωση θρόμβωσης που εμφανίζεται στο 1 εκατομμύριο εμβολιασμένων ανθρώπων.

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

How to Think About Johnson & Johnson Vaccine and Rare Side Effects https://www.healthline.com/health-news/how-to-think-about-johnson-and-johnson-vaccine-and-rare-side-effects#These-types-of-clots-are-rare

AstraZeneca’s COVID-19 vaccine: EMA finds possible link to very rare cases of unusual blood clots with low blood platelets https://www.ema.europa.eu/en/news/astrazenecas-covid-19-vaccine-ema-finds-possible-link-very-rare-cases-unusual-blood-clots-low-blood

Johnson & Johnson single-shot vaccine 85% effective against severe COVID-19 disease https://abcnews.go.com/Health/johnson-johnson-single-shot-vaccine-85-effective-severe/story?id=75557358&cid=social_twitter_abcn

Thrombotic Thrombocytopenia after ChAdOx1 nCov-19 Vaccination https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2104840?query=featured_home

Joint CDC and FDA Statement on Johnson & Johnson COVID-19 Vaccine https://www.prnewswire.com/news-releases/joint-cdc-and-fda-statement-on-johnson--johnson-covid-19-vaccine-301267526.html