Πρόληψη και θεραπεία

Εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα: Μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού

Το εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα θα μπορούσε να προσφέρει πολλά περισσότερα οφέλη στην ανθρώπινη υγεία, πέραν από την πρόληψη της ασθένειας. Σύμφωνα με νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Victoria του Wellington στη Νέα Ζηλανδία, διαπιστώθηκε ότι η λήψη του εμβολίου για τον έρπητα ζωστήρα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής προσβολής που προκαλείται από ιογενείς λοιμώξεις.

Διαβάστε επίσης: Πόσο διαρκεί το εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα;

Το εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής προσβολής;

Στη νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Victoria του Wellington στη Νέα Ζηλανδία, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications, συμμετείχαν περίπου 280.000 άτομα, 70 ετών και άνω, τα οποία εμβολιάστηκαν κατά του έρπητα ζωστήρα. Μετά την ανάλυση των δεδομένων τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έλαβαν το εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα, είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο που προκαλείται από ιογενείς λοιμώξεις, συγκριτικά με τα άτομα που δεν είχαν εμβολιαστεί.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο έρπητας ζωστήρας, είναι μια ιογενής λοίμωξη που προκαλείται από την επανενεργοποίηση του ιού της ανεμοβλογιάς – ζωστήρα, του ίδιου ιού που προκαλεί την ανεμοβλογιά. Η μόλυνση από τον έρπητα ζωστήρα, προκαλεί  επώδυνα εξανθήματα που τείνουν να αναπτύσσονται στη μια πλευρά του σώματος. Ο έρπητας ζωστήρας, έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής προσβολής, τον πρώτο μήνα μετά την επανενεργοποίηση του ιού. Μάλιστα, ο κίνδυνος αυτός διπλασιάζεται σε περίπτωση που ο ιός επανεμφανιστεί και επηρεάσει το οφθαλμικό νεύρο.

Σύμφωνα με την παρούσα μελέτη, το εμβόλιο του έρπητα ζωστήρα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιακού επεισοδίου κατά 50% τις πρώτες 42 μέρες μετά την εμφάνιση του έρπητα ζωστήρα, την περίοδο δηλαδή που θεωρείται κρίσιμη και επικίνδυνη για την εμφάνιση των συγκεκριμένων συμβάντων. Όπως εξήγησε ο James Mbinta, ερευνητής στο School of Health στο Πανεπιστήμιο Victoria του Wellington, αφού το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό κατά του έρπητα ζωστήρα, αυτό σημαίνει ότι ταυτόχρονα, αλλά με έμμεσο τρόπο, μπορεί να προστατεύσει και από το εγκεφαλικό επεισόδιο και το έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Διαβάστε επίσης: Έρπητας ζωστήρας: Ποια ηλικιακή ομάδα κινδυνεύει περισσότερο από τις επιπλοκές του;

Γιατί ο έρπητας ζωστήρας σχετίζεται με την καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό επεισόδιο;

Σύμφωνα με τον Alon Gitig, διευθυντή καρδιολογίας στο Mount Sinai Doctors Westchester, ο λόγος για τον οποίο ο έρπητας ζωστήρας αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου, δεν είναι γνωστός, αλλά οι επιστήμονες θεωρούν ότι σε αυτό το αποτέλεσμα σημαντικό ρόλο παίζει η φλεγμονή που αναπτύσσεται στο σώμα.

Διαβάστε επίσης: Φλεγμονή: Συχνές ερωτήσεις ή παρανοήσεις γύρω από τη φλεγμονή και τη θεραπεία της

Όπως εξήγησε, η οποιαδήποτε οξεία ασθένεια, όπως ο έρπητας ζωστήρας, μπορεί να προκαλέσει μια έντονη φλεγμονώδη αντίδραση στο σώμα. Όταν η εν λόγω φλεγμονή αρχίσει να επηρεάζει τα τοιχώματα των αρτηριών, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος  αποκόλλησης της αρτηριακής πλάκας και αυξημένος κίνδυνος πήξης του αίματος. Ένα άλλο ενδεχόμενο, σχετίζεται με τη δυνατότητα του έρπητα ζωστήρα να εισβάλλει άμεσα στις αρτηρίες, δημιουργώντας επιβλαβείς αλλαγές, οι οποίες δυνητικά μπορούν να οδηγήσουν σε αποκόλληση της αρτηριακής πλάκας. Να υπενθυμίσουμε ότι η αποκόλληση της αρτηριακής πλάκας αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακού και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Όπως εξήγησαν οι ειδικοί, πιθανότατα ο ιός της ανεμοβλογιάς –ζωστήρα, μπορεί να εισβάλει άμεσα στα τοιχώματα των αρτηριών, μέσω των νευρικών ινών και νοουμένου ότι το εμβόλιο μπορεί να αποτρέψει την επανενεργοποίηση του ιού, τότε θεωρητικά θα μπορούσε να αποτρέψει και την εξάπλωσή του στον αγγειακό ιστό. Στη βάση αυτής της λογικής, ο εμβολιασμός καθίσταται ιδιαίτερα σημαντικός.

Διαβάστε επίσης: Έρπητας ζωστήρας: Αυξάνει τις πιθανότητες εγκεφαλικού και καρδιακής προσβολής

Ποιοι μπορούν να εμβολιαστούν με το εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα άτομα 50 ετών και άνω, θα πρέπει να λαμβάνουν και τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά του έρπητα ζωστήρα (Shingrix), για επαρκή προστασία. 

Το συγκεκριμένο εμβόλιο, σύμφωνα με τον Mbinta, είναι ασφαλές για τα άτομα που έχουν ιστορικό καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε, το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό ακόμη και για τα άτομα με καρδιακή νόσο και νεφρική νόσο, όπως και για τα άτομα με αποφρακτική πνευμονοπάθεια και προηγούμενο εγκεφαλικό επεισόδιο. Ως εκ τούτου, συνεχίζει να θεωρείται χρήσιμο ακόμη και για όσους έχουν υποστεί στο παρελθόν εγκεφαλικό επεισόδιο ή έχουν καρδιακή νόσο, διότι μειώνει τον κίνδυνο μελλοντικού εγκεφαλικού ή καρδιακής προσβολής.

Σε κάθε περίπτωση, τα ευρήματα της παρούσας μελέτης, αν και ελπιδοφόρα, επιβάλλεται να επαληθευτούν με πρόσθετες έρευνες, για να μπορέσει να ειπωθεί κάτι με βεβαιότητα και να δοθούν επιπλέον συστάσεις.

Διαβάστε επίσης: Έρπητας ζωστήρας: Ποια ηλικιακή ομάδα κινδυνεύει περισσότερο από τις επιπλοκές του;

Ποια συμπτώματα προκαλεί ο έρπητας ζωστήρας;

Τα πρώιμα συμπτώματα που προκαλεί ο έρπητας ζωστήρας είναι τα ακόλουθα:

Επιπρόσθετα συμπτώματα που εμφανίζονται λίγες μέρες μετά τα πρώιμα συμπτώματα του έρπητα ζωστήρα περιλαμβάνουν τα πιο κάτω:

Διαβάστε επίσης: Πώς θα καταλάβετε αν έχετε έρπητα ζωστήρα ή κάποια άλλη δερματική πάθηση;

Πώς αντιμετωπίζεται ο έρπητας ζωστήρας;

Για τον έρπητα ζωστήρα δεν υπάρχει οριστική θεραπεία, ωστόσο, υπάρχουν θεραπείες που είναι σημαντικές για τη διαχείριση των συμπτωμάτων. Συγκεκριμένα, για τον σκοπό αυτό, χρησιμοποιούνται τα ακόλουθα φάρμακα:

1. Αντιιικά φάρμακα

Τα αντιιικά φάρμακα μειώνουν την ενόχληση και τη διάρκεια των συμπτωμάτων, κυρίως αν η λήψη τους ξεκινήσει εντός 72 ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων. Την ίδια ώρα, μπορούν να μειώσουν και τον πόνο, που κυμαίνεται, όπως είπαμε, από ήπιος έως έντονος. Τα αντιιικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του έρπητα ζωστήρα είναι τα ακόλουθα:

  • Ακυκλοβίρη (Zovirax®)
  • Famciclovir (Famvir®)
  • Valacyclovir (Valtrex®)

2. Παυσίπονα χωρίς ιατρική συνταγή

Τα μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα για τον έρπητα ζωστήρα, που χρησιμοποιούνται κυρίως για την ανακούφιση του πόνου, είναι τα εξής:

  • Ακεταμινοφαίνη (Tylenol®)
  • Ιβουπροφαίνη (Motrin®, Advil®)

3. Άλλα φάρμακα

Άλλα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση των συμπτωμάτων του έρπητα ζωστήρα είναι τα ακόλουθα:

  • Αντιβακτηριακά φάρμακα, τα οποία χρησιμοποιούνται σε περίπτωση που εμφανιστεί βακτηριακή λοίμωξη στο εξάνθημα του έρπητα ζωστήρα.
  • Αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η πρεδνιζόνη, τα οποία χρησιμοποιούνται σε περίπτωση που ο έρπητας ζωστήρας επηρεάσει τα μάτια ή άλλα μέρη του προσώπου.

Διαβάστε επίσης: Έρπητας ζωστήρας: Σπιτικές θεραπείες που καταπραΰνουν τα συμπτώματα

και : Μηνιγγίτιδα από επανενεργοποίηση του ιού της ανεμοβλογιάς – ζωστήρα VZV


+ 9 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved