Τι αισθάνεσαι;

Πρόληψη και θεραπεία

Εμβόλιο Moderna: Απαραίτητη η τρίτη ενισχυτική δόση σε 8 μήνες

Τα νέα δεδομένα της κατασκευαστικής εταιρείας εμβολίων Moderna, φαίνεται να υποστηρίζουν το επιχείρημα ότι οι ενισχυτικές τρίτες δόσεις του εμβολίου που δημιουργήθηκε για την καταπολέμηση της νόσου COVID-19 είναι απαραίτητες, καθώς έχουν δείξει ότι η αποτελεσματικότητά του εμβολίου, οκτώ μήνες μετά την πρώτη δόση, μειώνεται.

Χρειάζεται ενισχυτική δόση του εμβολίου της Moderna 8 μήνες μετά την πρώτη δόση;

Τα δεδομένα της εταιρείας δείχνουν ότι τα άτομα που έλαβαν την πρώτη δόση του mRNA εμβολίου της Moderna πριν από 13 μήνες είναι πιο πιθανό να μολυνθούν από τον ιό sars-cov-2, συγκριτικά με τα άτομα που έλαβαν το πρώτο τους εμβόλιο πριν από 8 μήνες.

Τα πιο πάνω ευρήματα προέρχονται από την συνεχιζόμενη κλινική δοκιμή φάσης ΙΙΙ της Moderna, η οποία κατατέθηκε και εξετάστηκε από την FDA, ώστε η Υπηρεσία να μπορέσει να χορηγήσει άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης στο εμβόλιο της Moderna.

Στο αρχικό στάδιο της δοκιμής, οι συμμετέχοντες έλαβαν τυχαία, είτε το εμβόλιο της Moderna, είτε ένα εμβόλιο με εικονικό φάρμακο. Διαπιστώθηκε λοιπόν ότι οι συμμετέχοντες που ανοσοποιήθηκαν πιο πρόσφατα είχαν 36% λιγότερες πιθανότητες να μολυνθούν από τον ιό.

Τα δεδομένα της δοκιμής έδειξαν επίσης 88 λοιμώξεις COVID-19 ανάμεσα σε 11.431 συμμετέχοντες που εμβολιάστηκαν από τον Δεκέμβριο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2021 και 162 λοιμώξεις ανάμεσα σε 14.746 άτομα που εμβολιάστηκαν από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο του 2020.

Σύμφωνα με την διευθύνων σύμβουλο της Moderna, Stéphane Bancel, ο αυξημένος κίνδυνος λοιμώξεων στους συμμετέχοντες που εμβολιάστηκαν πέρυσι, συγκριτικά με όσους εμβολιάστηκαν πιο πρόσφατα, αντικατοπτρίζει την εξασθένησή της ανοσίας που δημιουργήθηκε στο σώμα τους από το εμβόλιο και υποστηρίζει την ανάγκη χορήγησης ενισχυτικών δόσεων.

Σημειώνεται ότι αναμένεται σύντομα η συνεδρίαση της συμβουλευτικής επιτροπής της FDA για να εξεταστούν τα διαθέσιμα δεδομένα, τα οποία θα βοηθήσουν την Υπηρεσία να αποφασίσει για το αν οι ενισχυτικές δόσεις θεωρούνται απαραίτητες.

Ωστόσο, η ιατρική κοινότητα γενικότερα είναι διχασμένη για το κατά πόσο οι τρίτες δόσεις είναι απαραίτητες και ως εκ τούτου εκτυλίσσεται μια μακροσκελή συζήτηση γύρω από το ζήτημα. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές δεν είναι ακόμη σίγουροι για το αν η χώρα χρειάζεται να δώσει έμφαση στις ενισχυτικές δόσεις, αλλά σε κάθε περίπτωση τον τελικό λόγο τον έχει η FDA, η οποία θα λάβει υπόψη της απτά δεδομένα πριν πάρει την τελική της απόφαση.

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του Wiki Health

Ενημερωθείτε με και λάβετε συμβουλές υγείας, ευεξίας και πολλά άλλα.!

Αν δεν βρήκατε αυτό που αναζητάτε, βοηθήστε μας να γίνουμε κάλυτεροι