Πρόληψη και θεραπεία

Εμβόλιο Pfizer: Έγκριση ενισχυτικών δόσεων για όλους τους ενήλικες

Η FDA επέτρεψε την χορήγηση των ενισχυτικών δόσεων του εμβολίου της Pfizer-BioNTech για τη νόσο COVID-19, σε όλους τους ενήλικες.

Η ανεξάρτητη συμβουλευτική επιτροπή εμβολίων του CDC, ανέλυσε τα δεδομένα που υπάρχουν για την τρίτη ενισχυτική δόση. Εκατομμύρια άνθρωποι μπορούν να εμβολιάζονται.

Την περασμένη εβδομάδα, η Pfizer ζήτησε από την FDA να εγκρίνει τις αναμνηστικές δόσεις του εμβολίου της για άτομα 18 ετών και άνω, που ήδη έχουν λάβει τη δεύτερη δόση του εμβολίου, τουλάχιστον 6 μήνες πριν. Οι περισσότεροι υγειονομικοί αξιωματούχοι ασπάζονται την έγκριση της χορήγησης των τρίτων ενισχυτικών δόσεων για όλους τους ενήλικες, κυρίως πριν τις γιορτές, όπου οι άνθρωποι θα αρχίσουν να συνωστίζονται σε σπίτια και χώρους αναψυχής.

Αξιοσημείωτο βέβαια είναι το γεγονός ότι πολλές χώρες άρχισαν ήδη να χορηγούν στον γενικό πληθυσμό τις τρίτες αναμνηστικές δόσεις, πριν ληφθεί η οποιαδήποτε επίσημη απόφαση. Στις ΗΠΑ μάλιστα, πριν την λήψη μιας ομοσπονδιακής απόφασης, η Νέα Υόρκη, το Αρκάνσας, η Καλιφόρνια, το Κολοράντο και το Νέο Μεξικό άρχισαν να ενθαρρύνουν τους επιλέξιμους ενήλικες να εμβολιαστούν και έκαναν κινήσεις για να διευρύνουν την επιλεξιμότητα των ενηλίκων. Παρόλα αυτά, μέχρι στιγμής, περίπου το 40% των πλήρως εμβολιασμένων ενηλίκων, εξακολουθούν να αποκλείονται από την επιλεξιμότητα.

Να υπενθυμίσουμε ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο η FDA ενέκρινε τις ενισχυτικές δόσεις του εμβολίου για άτομα 65 ετών και άνω, για ενήλικες με υποκείμενα νοσήματα και για όσους διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να προσβληθούν από COVID-19 λόγω της δουλειάς τους ή των καταστάσεων διαβίωσης τους. Τον Οκτώβριο, εγκρίθηκαν επίσης αναμνηστικές δόσεις για όσους έλαβαν το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson και για τις ευάλωτες ομάδες που έλαβαν το εμβόλιο της Moderna. Σύμφωνα με τα στοιχεία του CDC, περισσότεροι από 30 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει τα αναμνηστικά εμβόλια, ανάμεσα τους 17 εκατομμύρια ενήλικες 65 ετών και άνω.

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι συμφωνούν ομόφωνα για τη χορήγηση των αναμνηστικών δόσεων;

Μέχρι προσφάτως, οι υγειονομικοί αξιωματούχοι ήταν διχασμένοι αναφορικά με την χορήγηση του ενισχυτικού εμβολίου αυτό το φθινόπωρο.

Από την μια, κάποιοι θεωρούν ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι απαραίτητη η ενισχυτική δόση, καθώς οι δύο αρχικές δόσεις είναι αρκετές για να αποτρέψουν τη νοσηλεία και τον θάνατο, ενώ άλλοι υπογραμμίζουν ότι με βάση τα στοιχεία, η αποτελεσματικότητα των δύο πρώτων δόσεων μειώνεται σημαντικά και λόγω εποχής η μεταδοτικότητα της νόσου θα αυξηθεί και πάλι. Μάλιστα, αυτή η ανοσολογική μείωση παρατηρείται κυρίως στους ηλικιωμένους και στα άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

Σύμφωνα με τον Anthony Fauci, MD, διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων, με την λήψη ενισχυτικών δόσεων από όλους τους ενήλικες, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο κορωνοϊός να γίνει ενδημικός μέχρι την επόμενη άνοιξη. «Για εμένα», τόνισε, «αν θέλουμε να πάρει ενδημική μορφή ο κορωνοϊός, πρεπει να φτάσουμε στο χαμηλότερο σημείο τα επίπεδα της μόλυνσης και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την λήψη των ενισχυτικών δόσεων, οι οποίες δεν προστατεύουν μόνο από τη νοσηλεία και τον θάνατο, αλλά  μειώνουν σημαντικά το ενδεχόμενο μόλυνσης».

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved