Πρόληψη και θεραπεία

Εμβόλιο Pfizer: Μείωση προστασίας στους 2 μήνες

Η προστασία που προσφέρει το εμβόλιο της Pfizer κατά της νόσου COVID-19, αρχίζει να φθίνει μετά από δύο μήνες, αλλά εξακολουθεί να μειώνει το ενδεχόμενο νοσηλείας και θανάτου για τουλάχιστον 6 μήνες, σύμφωνα με δύο πρόσφατα δημοσιευμένες μελέτες στο The New England Journal.

Τα πιο πάνω ευρήματα έρχονται να υποστηρίξουν αυτό που δήλωσε αρχικά η Pfizer, το CDC και υψηλά ιστάμενοι υγειονομικοί αξιωματούχοι. Ότι δηλαδή, η αρχική προστασία από το εμβόλιο μειώνεται μακροπρόθεσμα, αλλά συνεχίζει να μειώνει τις δυσμενείς επιπτώσεις της ασθένειας.

Πόσο διαρκεί η προστασία του εμβολίου COVID-19 της Pfizer;

Στην πρώτη μελέτη, ερευνητές από το Κατάρ εκτίμησαν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer σε σχέση με την πιθανότητα μόλυνσης, νοσηλειών και θανάτων, χρησιμοποιώντας στοιχεία από 900.000 εμβολιασμένους από το Κατάρ, από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου.

Διαπιστώθηκε λοιπόν, ότι μετά την πρώτη δόση του εμβολίου, η προστασία από τη μόλυνση ήταν «αμελητέα» τις πρώτες 2 εβδομάδες, αλλά αυξήθηκε στο 37% περίπου την τρίτη εβδομάδα. Η προστασία έφτασε σε ποσοστό 78% περίπου τον πρώτο μήνα μετά τη δεύτερη δόση. Μετά από αυτό, παρατηρήθηκε ότι η αποτελεσματικότητα άρχισε να μειώνεται σταδιακά, με την πτώση αυτή να επιταχύνεται μετά τον τέταρτο μήνα. Για ορισμένα άτομα μάλιστα, η προστασία μειώθηκε κατά 20% τον 5ο μέχρι τον 7ο μήνα μετά τη δεύτερη δόση.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα πιο πάνω ευρήματα υποδηλώνουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό του εμβολιασμένου πληθυσμού θα μπορούσε να χάσει την προστασία του τους επόμενους μήνες, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες ενός νέου επιδημικού κύματος.

Επιπρόσθετα, διαπιστώθηκε ότι η αποτελεσματικότητα κατά της συμπτωματικής λοίμωξης ήταν υψηλότερη από την αποτελεσματικότητα κατά της ασυμπτωματική λοίμωξης, αλλά και τα δύο ποσοστά μειώθηκαν με την πάροδο του χρόνου. Ίδιο μοτίβο παρατηρήθηκε και κατά των μεταλλάξεων του ιού, όπως η μετάλλαξη βήτα και η δέλτα. Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι η αποτελεσματικότητα κατά των σοβαρών και θανατηφόρων περιπτώσεων αυξήθηκε στο 66% την τρίτη εβδομάδα μετά την πρώτη δόση και έφτασε στο 96% τους πρώτους δύο μήνες μετά τη δεύτερη δόση και παρέμεινε σε αυτό το επίπεδο για 6 μήνες, πράγμα που υποδηλώνει ότι το εμβόλιο συνεχίζει να μειώνει τις πιθανότητες νοσηλειών και θανάτων για 6 τουλάχιστον μήνες.

Στη δεύτερη μελέτη, ερευνητές από το Ισραήλ εξέτασαν τα αντισώματα COVID-19 στο αίμα περισσοτέρων από 4.800 εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης μετά τον εμβολιασμό τους, διαπιστώνοντας ότι:

  • Το επίπεδο των αντισωμάτων άρχισε να μειώνεται με σταθερό ρυθμό σε διάστημα 6 μηνών.
  • Το επίπεδο των εξουδετερωτικών αντισωμάτων, το οποίο συσχετίζεται με την προστασία, άρχισε να μειώνεται γρήγορα τους πρώτους 3 μήνες και ακολούθως άρχισε να μειώνεται πιο αργά.
  • Έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση, τα αντισώματα εξουδετέρωσης ήταν σημαντικά χαμηλότερα στους άνδρες, παρά στις γυναίκες. Επιπρόσθετα, τα επίπεδα ήταν χαμηλότερα και σε άτομα 65 ετών και άνω με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Τα εξουδετερωτικά αντισώματα ήταν σημαντικά υψηλότερα σε όσους είχαν δείκτη μάζας σώματος 30 και άνω. Ωστόσο, δεν ήταν ξεκάθαρο το γιατί παρατηρήθηκε αυτό και το αν τα εμβολιασμένα παχύσαρκα άτομα αντιμετωπίζουν υψηλότερους ή χαμηλότερους κινδύνους σοβαρής λοίμωξης.

Συμπερασματικά

Καθώς εξελίσσεται η πανδημία, η εικόνα για την ανοσολογική προστασία του πληθυσμού μετά τον εμβολιασμό τείνει να γίνεται πιο ξεκάθαρη. Παρότι σήμερα διαπιστώνεται ότι η προστασία του εμβολίου σε θέμα μόλυνσης μειώνεται τους πρώτους δύο μήνες, το εμβόλιο συνεχίζει να μειώνει το ενδεχόμενο νοσηλείας και θανάτου για τουλάχιστον 6 μήνες. Ως εκ τούτου, ο εμβολιασμός παραμένει το πιο ισχυρό όπλο ενάντια στον SARS-CoV-2 και τις μεταλλάξεις του.

+ 7 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Pfizer’s Vaccine Protection May Wane After 2 Months https://www.webmd.com/vaccines/covid-19-vaccine/news/20211008/pfizer-vaccine-protection-may-wane-after-2-months

Waning Immune Humoral Response to BNT162b2 Covid-19 Vaccine over 6 Months https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2114583

What Is a Pandemic? https://www.webmd.com/cold-and-flu/features/what-is-pandemic

What Is SARS? https://www.webmd.com/lung/lung-what-is-sars

Waning of BNT162b2 Vaccine Protection against SARS-CoV-2 Infection in Qatar https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2114114?query=featured_home

Coronavirus and COVID-19: What You Should Know https://www.webmd.com/lung/coronavirus

COVID-19 Vaccine https://www.webmd.com/vaccines/covid-19-vaccine/covid-19-vaccine