Μολυσματικές ασθένειες

Εμβόλιο vs COVID-19: Ποια επιλογή προκαλεί την μεγαλύτερη βλάβη;

Το εμβόλιο ή η νόσος COVID-19 προκαλεί την μεγαλύτερη βλάβη στον άνθρωπο;

Η ανησυχία των ανθρώπων για τις παρενέργειες του εμβολίου COVID-19 είναι τεράστια. Ωστόσο, υπάρχουν τεράστιες διαφορές ανάμεσα στην ίδια την νόσο και τις παρενέργειες του εμβολίου, με την COVID-19 να προκαλεί την μεγαλύτερη βλάβη στον ανθρώπινο οργανισμό.

Αλήθεια, τι θα προτιμούσατε; Μια ηπία βραχυπρόθεσμη φλεγμονή στην καρδιά ή σοβαρή βλάβη στους πνεύμονες που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια; Θα προτιμούσατε ελάχιστο πόνο στο βραχίονα που εξαφανίζεται σε μερικές ημέρες ή την πιθανότητα να εμφανίσετε Νόσο του Parkinson ή Νόσο του Alzheimer;

Τα πιο πάνω είναι μόνο μερικά παραδείγματα της έντονης αντίθεσης μεταξύ των παρενεργειών των εμβολίων COVID-19 και της ίδιας της νόσου. Από την μια, οι παρενέργειες των εμβολίων είναι ήπιες και σύντομες και από την άλλη η βλάβη που προκαλείται από την COVID-19 μπορεί να είναι μακροχρόνια, ακόμη και θανατηφόρα.

Μέχρι στιγμής, οι περισσότερες παρενέργειες που καταγράφηκαν από τα εμβόλια mRNA είναι κόπωση, πονοκέφαλος, μυϊκός πόνος, ρίγος, πυρετός, ναυτία, πονόλαιμος, διάρροια και έμετος. Ωστόσο, υπήρξαν και ορισμένες αναφορές άλλων σπάνιων και ελάχιστα πιο σοβαρών παρενεργειών. Συγκεκριμένα, στα τέλη Ιουνίου, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ανακοίνωσαν ότι υπάρχει μια σπάνια παρενέργεια που προκαλείται από τα εμβόλια mRNA της Moderna και της Pfizer-BioNTech που εμφανίζεται κυρίως σε εφήβους και νεαρούς. Η παρενέργεια αυτή είναι η καρδιακή φλεγμονή, η οποία περιλαμβάνει περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας (φλεγμονή του καρδιακού μυ) και περικαρδίτιδας (φλεγμονή της εξωτερικής επένδυσης της καρδιάς). Και στις δυο περιπτώσεις το ανοσοποιητικό σύστημα προκαλεί φλεγμονή ως απάντηση στον ιό ή στο εμβόλιο.

Τo CDC και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) επιβεβαίωσαν 518 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας ή περικαρδίτιδας, ωστόσο ήταν ήπιες χωρίς να επιφέρουν τον θάνατο ή μακροπρόθεσμα προβλήματα. Μάλιστα, οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι τα άτομα που αναπτύσσουν αυτές τις καταστάσεις επανέρχονται μέσα σε λίγες μέρες στις κανονικές τους δραστηριότητες, αφού τα συμπτώματα τους αρχίσουν να μειώνονται.

Ποιες σοβαρές συνέπειες προκαλεί η νόσος COVID-19;

Από την άλλη πλευρά, η νόσος COVID-19 προκαλεί μόνιμη βλάβη στην καρδιά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ακτινογραφίες που πραγματοποιήθηκαν σε ασθενείς μήνες μετά την ανάρρωσή τους, έδειξαν ότι η νόσος COVID-19, τους έχει προκαλέσει βλάβη στον καρδιακό μυ, ακόμη και αν τα συμπτώματα που αντιμετώπισαν ήταν ηπία. Αυτή η βλάβη στον καρδιακό μυ αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και άλλων καρδιακών επιπλοκών.

Μάλιστα, ακόμη και στους νέους ανθρώπους, η νόσος COVID-19 μπορεί να αποτελέσει την αιτία εγκεφαλικών επεισοδίων, επιληπτικών κρίσεων και του συνδρόμου Guillain-Barré – μια κατάσταση που προκαλεί προσωρινή παράλυση. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με μελέτες, η COVID-19 μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Parkinson και της νόσου του Alzheimer.

Τέλος, η COVID-19 μπορεί να οδηγήσει και σε άλλες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, αυξάνοντας τον κίνδυνο θρόμβων, οι οποίοι μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.

Συμπερασματικά

Είναι ξεκάθαρο ότι τα εμβόλια προκαλούν ήπιες παρενέργειες που διαρκούν ελάχιστα και μάλιστα οι περισσότερες από αυτές είναι πολύ πολύ σπάνιες. Αντίθετα, η ίδια η νόσος μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμες βλάβες, ακόμη και σε θάνατο.

Ζυγίζοντας λοιπόν τα υπέρ και τα κατά του εμβολιασμού, συγκριτικά με τα υπέρ και τα κατά της ίδιας της νόσου και συμβουλευόμενοι τον γιατρό σας, πάρτε την πιο σωστή απόφαση για την υγεία σας.

+ 10 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved