Εγκυμοσύνη

Ένας οδηγός για τον απογαλακτισμό του μωρού σας από το θηλασμό

Τι είναι ο απογαλακτισμός;

Ο απογαλακτισμός είναι η αλλαγή από ένα είδος τροφής σε ένα άλλο. Είναι επίσης ο όρος που χρησιμοποιείται συνήθως για να περιγράψει τον τρόπο με τον οποίο ένα παιδί μεταβαίνει από το θηλασμό είτε σε μπιμπερό, είτε σε φλιτζάνι, είτε σε στερεά τροφή.

Πότε να ξεκινήσετε τον απογαλακτισμό;

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά τον αποκλειστικό θηλασμό για τους πρώτους έξι μήνες και τη συνέχιση του θηλασμού μαζί με την εισαγωγή στερεών τροφών μέχρι το πρώτο έτος του παιδιού σας και μετά. Ωστόσο, η απόφαση για το πότε θα απογαλακτιστεί το μωρό σας είναι προσωπική και εξαρτάται πραγματικά από εσάς.

Ενώ ορισμένες γυναίκες αρχίζουν τον απογαλακτισμό αμέσως για να προετοιμαστούν για να επιστρέψουν στην εργασία τους, άλλες μπορεί να περιμένουν μέχρι τα παιδιά τους να γίνουν νήπια πριν τον πλήρη απογαλακτισμό. Μερικές φορές είναι η μαμά που επιλέγει πότε θα ξεκινήσει τον απογαλακτισμό και μερικές φορές το μωρό καθοδηγεί τη διαδικασία.

Τα παιδιά είναι όλα διαφορετικά και το καθένα ανέχεται τον απογαλακτισμό με τον δικό του τρόπο. Ορισμένα βρέφη δέχονται τον απογαλακτισμό εύκολα. Μπορεί να απολαμβάνουν να δοκιμάζουν νέες τροφές από το κουτάλι και να μαθαίνουν να χρησιμοποιούν ένα φλιτζάνι. Άλλα είναι πολύ απρόθυμα να σταματήσουν το θηλασμό και αρνούνται το μπιμπερό ή οποιαδήποτε άλλη μορφή σίτισης. Μπορεί να είναι μια εύκολη μετάβαση ή μια πολύ αγχωτική εμπειρία.

Μπορεί ακόμη και να αποφασίσετε να ξεκινήσετε τον απογαλακτισμό μόνο και μόνο για να διαπιστώσετε ότι εσείς ή το μωρό σας δεν είστε πραγματικά έτοιμοι. Αυτό δεν πειράζει. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε γνώμη και να ξαναπροσπαθήσετε κάποια άλλη στιγμή ή να δοκιμάσετε τον μερικό απογαλακτισμό. Ο απογαλακτισμός, όπως ακριβώς και ο θηλασμός, δεν χρειάζεται να είναι όλα ή τίποτα.

Ποια είναι τα είδη απογαλακτισμού;

Υπάρχουν πολλές μέθοδοι και τύποι απογαλακτισμού, επιλέξτε αυτόν που είναι καλύτερος για εσάς και το μωρό σας:

  • Απογαλακτισμός υπό την καθοδήγηση του μωρού: Μερικές φορές ένα μωρό σταματάει να θηλάζει από μόνο του. Ωστόσο, τα μικρά βρέφη σπάνια απογαλακτίζονται μόνα τους. Ο αληθινός αυτόματος απογαλακτισμός είναι συνήθως σταδιακός και συμβαίνει αφού το παιδί γίνει ενός έτους
  • Σταδιακός απογαλακτισμός: Σταδιακός απογαλακτισμός είναι μια αργή διαδικασία απογαλακτισμού. Λαμβάνει χώρα σε διάστημα εβδομάδων, μηνών ή ετών
  • Μερικός απογαλακτισμός: Ο μερικός απογαλακτισμός είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση αν δεν μπορείτε να θηλάσετε αποκλειστικά, αλλά δεν θέλετε να εγκαταλείψετε εντελώς το θηλασμό
  • Ξαφνικός απογαλακτισμός: Ο αιφνίδιος απογαλακτισμός είναι το γρήγορο τέλος του θηλασμού
  • Προσωρινός απογαλακτισμός: Προσωρινός απογαλακτισμός είναι όταν ο θηλασμός διακόπτεται για σύντομο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια ξαναρχίζει. Μια μητέρα μπορεί να απογαλακτίσει προσωρινά το παιδί της εάν έχει κάποιο πρόβλημα υγείας ή χρειάζεται χειρουργική επέμβαση

Πώς γίνεται η αλλαγή της σίτισης από τον θηλασμό σε μπιμπερό ή φλιτζάνι;

Όταν είστε έτοιμη να απογαλακτίσετε το μωρό σας, είναι καλύτερο να το κάνετε σταδιακά. Μπορείτε να ξεκινήσετε δίνοντας στο μωρό σας ένα μπιμπερό την ημέρα στη θέση ενός θηλασμού. Καθώς περνούν οι μέρες, μπορείτε σιγά σιγά να εισάγετε περισσότερα μπιμπερό και να θηλάζετε λιγότερο συχνά.

Είναι πιο εύκολο να αντικαταστήσετε πρώτα τους ημερήσιους θηλασμούς και στη συνέχεια να αλλάξετε την ώρα του μεσημεριανού ύπνου και νωρίς το πρωί. Ο θηλασμός κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι συνήθως ο πιο δύσκολος για ένα βρέφος να τον εγκαταλείψει, οπότε είναι συνήθως ο τελευταίος που καταργείται.

Εάν το μωρό σας είναι άνω των 6 μηνών, μπορείτε να αποφασίσετε να απογαλακτιστείτε απευθείας από το φλιτζάνι και να παραλείψετε εντελώς τα μπιμπερό.

Ένα βρέφος μπορεί να πίνει από ένα φλιτζάνι σε ηλικία περίπου 6 μηνών. Μπορείτε να απογαλακτιστείτε από το φλιτζάνι με τον ίδιο τρόπο που θα απογαλακτιζόσασταν από το μπιμπερό.

Σε ποια ηλικία του μωρού γίνεται ο απογαλακτισμός;

Εάν αποφασίσετε να απογαλακτίσετε το μωρό σας από το στήθος πριν από τα πρώτα του γενέθλια, θα πρέπει να δώσετε στο μωρό σας αντλημένο μητρικό γάλα ή βρεφική φόρμουλα. Ο παιδίατρος σας θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε ποια φόρμουλα είναι η καλύτερη επιλογή για το μωρό σας. Μετά τον ένα χρόνο, το παιδί σας μπορεί να χωνέψει το πλήρες γάλα. Και πάλι, μιλήστε με τον γιατρό του μωρού σας όταν επιλέγετε μια κατάλληλη για την ηλικία σας πηγή εναλλακτικής διατροφής.

Πότε να εισαγάγετε στερεές τροφές στη διατροφή του μωρού σας;

Όταν το παιδί σας είναι περίπου έξι μηνών, ο γιατρός σας θα σας συμβουλεύσει να αρχίσετε να του εισάγετε στερεές τροφές. Η εισαγωγή στερεών τροφών στη διατροφή του μωρού σας μπορεί να βοηθήσει φυσικά τη διαδικασία απογαλακτισμού.

Τα εμπλουτισμένα με σίδηρο βρεφικά δημητριακά συνήθως εισάγονται πρώτα. Τα δημητριακά ρυζιού είναι η πιο συνηθισμένη επιλογή, καθώς είναι εύπεπτο και το λιγότερο πιθανό να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση.

Εάν το μωρό σας ανέχεται καλά τα δημητριακά, μπορείτε να αρχίσετε να του δίνετε στραγγισμένα φρούτα και λαχανικά. Προσθέστε νέες τροφές μία-μία, περιμένετε μερικές ημέρες μεταξύ κάθε νέας τροφής και προσέχετε για τροφικές αλλεργίες κάθε φορά που ξεκινάτε κάτι νέο.

Μέχρι τους επτά ή οκτώ μήνες, το μωρό σας μπορεί να αρχίσει να δοκιμάζει νέες υφές, κρέατα, πουρέ από διάφορα λαχανικά και τροφές με τα δάχτυλα. Ωστόσο, θα πρέπει να αποφεύγετε τους ξηρούς καρπούς, τα σταφύλια και τα μικρά σε μέγεθος τρόφιμα που προκαλούν πνιγμό στο μωρό σας. Επίσης, δεν πρέπει να δίνετε στο βρέφος σας μέλι ή πλήρες γάλα μέχρι το πρώτο έτος της ζωής του. Το πλήρες γάλα μπορεί να αποτελεί συστατικό σε τροφές, απλώς δεν πρέπει να δίνεται σε φλιτζάνι ή μπιμπερό.

Πώς βοηθάει ο απογαλακτισμός την ανάπτυξη του μωρού σας;

Ο απογαλακτισμός είναι ένα σημαντικό ορόσημο για την ανάπτυξη του μωρού σας. Τα βρέφη θα κατακτήσουν φυσικά το μπιμπερό ή το κουτάλι και θα προσπαθήσουν να εξερευνήσουν τις τροφές με τα χέρια και το στόμα τους. Θα πρέπει να ενθαρρύνετε το μωρό σας να κρατάει το κουτάλι ή να προσπαθεί να παίρνει τις τροφές με τα δάχτυλα. Μπορεί να είναι μια βρώμικη εμπειρία, αλλά υποστηρίζοντας αυτή τη φυσική διαδικασία μάθησης, βοηθάτε το μωρό σας να κατακτήσει τις πρώτες δεξιότητες της λεπτής κινητικότητας.

Η εισαγωγή στερεών τροφών είναι η αρχή του απογαλακτισμού, αλλά επειδή ήρθε η ώρα να προσθέσετε άλλα είδη τροφών στη διατροφή του παιδιού σας, δεν σημαίνει ότι ο θηλασμός πρέπει να σταματήσει. Ο θηλασμός μαζί με την προσθήκη άλλων τροφών συνιστάται για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Μετά από αυτό, εφόσον το μωρό σας λαμβάνει αρκετή τροφή από μια ποικιλία τροφών, μπορείτε να θηλάζετε για όσο διάστημα εσείς και το παιδί σας επιθυμείτε να συνεχίσετε.

Ο απογαλακτισμός είναι μια σημαντική αλλαγή και μπορεί να αποτελέσει μεγάλη πηγή άγχους για το μωρό σας, αλλά και για εσάς. Μπορεί να νιώθετε μια αίσθηση ανακούφισης μόλις τελειώσει ο θηλασμός, αλλά μπορεί να εκπλαγείτε όταν διαπιστώσετε ότι ο απογαλακτισμός μπορεί να είναι πολύ συναισθηματικός, θλιβερός ή ακόμα και καταθλιπτικός.

Το εύρος των συναισθημάτων που συνοδεύουν το τέλος του θηλασμού είναι φυσιολογικό. Και, μην αισθάνεστε αμήχανα αν χρειάζεστε κάποια υποστήριξη. Αν δεν έχετε κάποιον να μιλήσετε για τα συναισθήματά σας, καλέστε το γραφείο του γιατρού σας ή επισκεφθείτε έναν ψυχοθεραπευτή.


+ 8 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Top 10 ways busy pediatricians can support breastfeeding. https://publications.aap.org/aapnews/news/14432

Weaning from the breast https://academic.oup.com/pch/article/18/4/210/2647166?login=false

Feeding your 4- to 7-month-old. https://kidshealth.org/en/parents/feed47m.html

Cow's milk and children https://medlineplus.gov/ency/article/001973.htm

When, what, and how to introduce solid foods. https://www.cdc.gov/nutrition/infantandtoddlernutrition/foods-and-drinks/when-to-introduce-solid-foods.html

The Effects of Early Nutritional Interventions on the Development of Atopic Disease in Infants and Children: The Role of Maternal Dietary Restriction, Breastfeeding, Hydrolyzed Formulas, and Timing of Introduction of Allergenic Complementary Foods. https://publications.aap.org/pediatrics/article/143/4/e20190281/37226/The-Effects-of-Early-Nutritional-Interventions-on

Introducing solid foods using baby‐led weaning vs. spoon‐feeding: A focus on oral development, nutrient intake and quality of research to bring balance to the debate. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/nbu.12191

Breastfeeding: frequently asked questions. https://www.cdc.gov/breastfeeding/faq/index.htm