Αίμα

Ένας στους δέκα ενήλικες παγκοσμίως έχει διαβήτη

Ένας στους δέκα ενήλικες σε παγκόσμιο επίπεδο έχει διαβήτη, ενώ οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να αυξηθούν τις επόμενες δεκαετίες, σύμφωνα με τον Άτλαντα Διαβήτη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Atlas, Dianna Magliano, PhD, οι μισοί περίπου άνθρωποι με διαβήτη δεν έχουν διαγνωστεί ακόμη, ενώ περίπου 319 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προδιαβήτη. Μάλιστα, περισσότερο από το 75% των ενηλίκων με διαβήτη σε παγκόσμιο επίπεδο ζουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, ενώ περίπου 6,7 εκατομμύρια θάνατοι, που σημειώθηκαν το 2021, συνδέονται με τον διαβήτη.

Στη βάση των πιο πάνω, η Magliano, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, τόνισε ότι «υπάρχει μεγάλη ανάγκη για αποτελεσματικές στρατηγικές και πολιτικές παρέμβασης, για να σταματήσει να αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων που εμφανίζουν διαβήτη σε παγκόσμιο επίπεδο».

Περισσότεροι θάνατοι σε άτομα κάτω των 60 ετών

Το 1/3 των 6,7 εκατομμυρίων θανάτων που συσχετίστηκαν με τον διαβήτη το 2021, αφορούσαν άτομα κάτω των 60 ετών, σύμφωνα με τον Elbert S. Huang, MD, καθηγητή ιατρικής και επιστημών δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο.

Όπως εξήγησε, αυτό δείχνει ότι υπάρχει τεράστια ανάγκη για προγράμματα πρόληψης του διαβήτη σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αυξημένος κίνδυνος επιπλοκών σε διαβητικούς που νοσούν με COVID-19

Η COVID-19 αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών και θανάτου σε άτομα με διαβήτη, υπογράμμισε η Gillian Booth, MD, καθηγήτρια στο Τμήμα Ιατρικής στο Ινστιτούτο Πολιτικής, Διαχείρισης και Αξιολόγησης Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο. Όπως εξήγησε, το υψηλό σάκχαρο του αίματος και η υψηλή γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη ( HbA1c ) – μέτρο μακροπρόθεσμου ελέγχου του σακχάρου του αίματος – μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους ειδικούς ως τρόποι πρόβλεψης των σοβαρών επιπλοκών σε άτομα με διαβήτη, σε περίπτωση νόσησης τους με COVID-19.

Ωστόσο, η Δρ. Booth, υπογράμμισε ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να κατανοηθεί η αλληλεπίδραση μεταξύ της COVID-19 και του διαβήτη και να βρεθεί ο καλύτερος τρόπος πρόληψης και αντιμετώπισης των επιπλοκών που προκαλούνται σε περίπτωση συνύπαρξης των δύο ασθενειών.

Περισσότεροι ενήλικες με διαβήτη τύπου 1

Η Jessica Harding, PhD, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Emory στην Ατλάντα, εφιστά την προσοχή στον υψηλότερο αριθμό ενηλίκων που διαγιγνώσκονται με διαβήτη τύπου 1.

«Υπάρχει αυξημένη αναγνώριση διαβήτη τύπου 1 στους ενήλικες», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι οι προηγούμενες μελέτες επικεντρώθηκαν κυρίως σε παιδιά, οπότε υπάρχει αυξημένη ανάγκη για περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τον διαβήτη τύπου 1 σε ενήλικες, διότι όπως είπε, «πολλές φορές είναι δύσκολο να διακριθεί ο διαβήτης τύπου 1 από τον διαβήτη τύπου 2 στους ενήλικες».

Αναγκαία η περεταίρω ενημέρωση για τον διαβήτη τύπου 2 στους νέους

Σύμφωνα με τον Andrea Luk, MD, αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Ιατρικής και Θεραπευτικής στο Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, η καθυστέρηση στη διάγνωση του διαβήτη τύπου 2 στους νέους, έχει ως αποτέλεσμα σημαντικές επιπλοκές που σχετίζονται με την υγεία τους. Όπως εξήγησε, η παιδική παχυσαρκία δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας που μπορεί να προκαλέσει διαβήτη τους νέους. «Αντίθετα, σε αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να συμβάλει και το οικογενειακό ιστορικό, όπως και οι ανισότητες στην υγειονομική περίθαλψη που οδηγούν σε καθυστερημένη διάγνωση».

«Το ποσοστό του διαβήτη τύπου 2, είναι γενικά χαμηλό στα μικρότερα παιδιά, αλλά αυξάνεται κατά την εφηβεία. Η ασθένεια τείνει να επηρεάζει περισσότερο τα κορίτσια παρά τα αγόρια, αλλά αυτό αντιστρέφεται στην ενήλικη ζωή. Οι νέοι με διαβήτη τύπου 2 διατρέχουν κίνδυνο για περισσότερες επιπλοκές όταν αγνοούν την πάθησή τους και κατά συνέπεια δεν ελέγχουν το σάκχαρο του αίματός τους. Το αυξημένο σάκχαρο του αίματος, που παραμένει αδιαχείριστο, αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών και νεφρικών επιπλοκών».

+ 8 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

One in Ten Adults Worldwide Have Diabetes https://www.webmd.com/diabetes/news/20211208/one-in-ten-diabetes

Family History Checklist: Questions for Relatives https://www.webmd.com/health-insurance/family-history

Why Is Type 2 Diabetes Dangerous? https://www.webmd.com/diabetes/video/kahn-why-type-2-diabetes-dangerous

Helping Your Overweight Child to Lose Weight https://www.webmd.com/diet/helping-your-child-lose-weight

6 Lifestyle Changes to Control Your Diabetes https://www.webmd.com/diabetes/diabetes-lifestyle-tips

Hemoglobin A1c (HbA1c) Test for Diabetes https://www.webmd.com/diabetes/guide/glycated-hemoglobin-test-hba1c

High Blood Sugar, Diabetes, and Your Body https://www.webmd.com/diabetes/how-sugar-affects-diabetes

Prediabetes (Borderline Diabetes) https://www.webmd.com/diabetes/what-is-prediabetes