Σεξουαλική Υγεία

Ενδομήτριο σπιράλ: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Αν αναζητάτε μια αποτελεσματική μέθοδο αντισύλληψης, ίσως το σπιράλ να είναι η ιδανική λύση για εσάς. Πολλές γυναίκες χρησιμοποιούν άλλες μεθόδους αντισύλληψης, άλλες λιγότερο και άλλες περισσότερο αποτελεσματικές όπως η χρήση προφυλακτικού, τα αντισυλληπτικά χάπια, η μέθοδος της διακεκομμένης συνουσίας, η αποφυγή της επαφής στις γόνιμες ημέρες κλπ, όμως αν θέλετε να μια αξιόπιστη και μόνιμη μέθοδο αντισύλληψης, το σπιράλ μπορεί να αποδειχτεί η καλύτερη λύση.

Τι είναι το σπιράλ

Το σπιράλ είναι ένα μικροσκοπικό εξάρτημα σε σχήμα Τ που τοποθετείται στην μήτρα και σύμφωνα με την Kecia Gaither, MD, διαφέρει από τις άλλες μεθόδους αντισύλληψης, καθώς το βάζεις μια φορά και μετά η γυναίκα μπορεί να το ξεχάσει για αρκετά χρόνια, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και μια δεκαετία.

Τι πρέπει όμως κάθε γυναίκα να γνωρίζει για το σπιράλ;

  1. Είναι παραπάνω από 99% αποτελεσματικό. Είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους αντισύλληψης, όμως δεν προστατεύει από τις σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες, έτσι ίσως πρέπει να συνδυαστεί με χρήση προφυλακτικού.
  2. Υπάρχουν δύο τύποι σπιράλ, με ορμόνες και χωρίς: Τα σπιράλ με ορμόνες κάνουν πιο πηχτή την τραχηλική βλέννα και πιο λεπτό το τοίχωμα της μήτρας, έτσι τα γονιμοποιημένα ωάρια δεν μπορούν να εμφυτευτούν. Διαρκεί τρία με έξι χρόνια. Ακόμα και όσες είχαν ορμονικές διαταραχές και ενοχλήσεις έπειτα από τη λήψη αντισυλληπτικού χαπιού, είναι πιθανό να μην εμφανίσουν τις ίδιες ενοχλήσεις, αφού μόνο μια μικρή δόση ορμονών χρησιμοποιείται στο σπιράλ. Το σπιράλ χωρίς ορμόνες προτιμάται από τις γυναίκες που δεν θέλουν να επιβαρύνουν τον οργανισμό τους με ορμόνες και μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 12 χρόνια.
  3. Το σπιράλ δεν επηρεάζει τη μελλοντική γονιμότητα: Θέλετε να αποκτήσετε παιδί; Το σπιράλ μπορεί να αφαιρεθεί γρήγορα και εύκολα και η γυναίκα μπορεί να αρχίσει άμεσα όταν επιθυμεί τις προσπάθειες για την απόκτηση ενός παιδιού.
  4. Το σπιράλ μπορεί να επηρεάσει την περίοδο: Τα σπιράλ με ορμόνες μπορεί να μειώσουν τις κράμπες, τα άλλα ενοχλητικά συμπτώματα πριν την περίοδο και να κάνουν τη ροή πιο ελαφριά. Από την άλλη, τα σπιράλ χωρίς ορμόνες ενδέχεται να κάνουν πιο βαριά τη ροή και να εντείνουν τις κράμπες. Πολλές φορές τα συμπτώματα αυτά υποχωρούν έπειτα από τον πρώτο χρόνο χρήσης.
  5. Η τοποθέτηση μπορεί να είναι επώδυνη: Μερικές γυναίκες αισθάνονται πόνο κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του σπιράλ, ενώ άλλες αισθάνονται απλά μια πίεση ή ενόχληση.
  6. Μπορείτε να χρησιμοποιείται ταμπόν: Το σπιράλ τοποθετείται στην μήτρα, ενώ τα ταμπόν στον κόλπο, έτσι δεν υπάρχει λόγος να μη χρησιμοποιείτε ταμπόν.
  7. Οι σοβαρές επιπλοκές είναι σπάνιες: Υπάρχουν πιθανές επιπλοκές όμως δεν είναι συχνές. Το σπιράλ μπορεί να γλιστρήσει από τη μήτρα και να μείνει τελικά η γυναίκα έγκυος, ή να γίνει διάτρηση μήτρας, σε πολύ σπάνιες όμως περιπτώσεις. Τέλος, σε γυναίκες που είναι επιρρεπείς μπορεί να προκαλέσει φλεγμονώδη πυελική νόσο, όμως θα πρέπει να υπάρχει μια σχετική προδιάθεση. Συμπερασματικά λοιπόν, οι επιπλοκές είναι μεν υπαρκτές, αλλά συμβαίνουν πολύ σπάνια.

 

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved