Γυναίκα

Ενδομητρίωση: Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες που βελτιώνουν τη διάγνωση

Οι Ευρωπαίοι υγειονομικοί αξιωματούχοι κυκλοφόρησαν νέες κατευθυντήριες γραμμές για την ενδομητρίωση, για τη βελτίωση της διάγνωσης και της θεραπείας της πάθησης. (7+1 συνήθεις καταστάσεις που επηρεάζουν τη μήτρα)

Τον Φεβρουάριο, η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHRE) δημοσίευσε περισσότερες από 100 συστάσεις και βέλτιστες πρακτικές για τη θεραπεία των γυναικών με ενδομητρίωση, μια κατάσταση όπου ο ενδομήτριος ιστός αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα, προκαλώντας πόνο, ακανόνιστη αιμορραγία και κράμπες. (5 μύθοι για την ενδομητρίωση: Τι αναφέρουν οι ειδικοί;)

Μία από τις πιο σημαντικές αλλαγές των προηγούμενων συστάσεων σχετίζεται με τη λαπαροσκόπηση, μια χειρουργική επέμβαση που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση και την αφαίρεση της ενδομητρίωσης. Ωστόσο, αυτή η χειρουργική επέμβαση δεν θεωρείται πλέον το χρυσό πρότυπο για τη διάγνωση και τη θεραπεία. (Είναι φυσιολογικοί οι θρόμβοι αίματος στην περίοδο;)

Οι νέες συστάσεις, που αντικαθιστούν τις κατευθυντήριες γραμμές της ESHRE που εκδόθηκαν το 2014, εστιάζουν επίσης στην αξιολόγηση της ενδομητρίωσης στους εφήβους, στο θέμα της εμμηνόπαυσης, της εγκυμοσύνης και της διατήρησης της γονιμότητας σε περιπτώσεις γυναικών με ενδομητρίωση. (12 Σημάδια ενδομητρίωσης που πρέπει να γνωρίζετε)


Γιατί είναι σημαντικές οι αλλαγές των οδηγιών για την ενδομητρίωση;

Η διαθεσιμότητα βελτιωμένων τεχνικών απεικόνισης, όπως ο υπέρηχος και η μαγνητική τομογραφία, σημαίνει ότι η ενδομητρίωση μπορεί να διαγνωστεί χωρίς την ανάγκη λαπαροσκόπησης, σύμφωνα με τους ειδικούς. Σε περίπτωση εντοπισμού βλαβών ενδομητρίωσης μέσω των απεικονίσεων, η θεραπεία ξεκινά άμεσα. (Ενδομητρίωση: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται;)

Σύμφωνα με το φυλλάδιο της ESHRE, που αναφέρεται στις νέες κατευθυντήριες γραμμές, η διάγνωση της ενδομητρίωσης θεωρούνταν προηγουμένως σαφής μόνο μέσω λαπαροσκόπησης, κατά την οποία ο γιατρός έβλεπε τις βλάβες και ακολούθως επιβεβαίωνε τη διάγνωσή του λαμβάνοντας ιστό (βιοψία) για μικροσκοπική εξέταση (ιστολογία).

Ο αμεσότερος εντοπισμός της πάθησης μέσω απεικονιστικών εξετάσεων, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ταχύτερη διάγνωση και θεραπεία. Ωστόσο, οι κύριες μέθοδοι που χρησιμοποιούνται σήμερα για τη διάγνωση της ενδομητρίωσης (υπερηχογράφημα και μαγνητική τομογραφία) απαιτούν τεχνογνωσία για την εκτέλεσή τους και γνώσεις για την ερμηνεία των αποτελεσμάτων, κάτι για το οποίο οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να είναι άρτια εκπαιδευμένοι.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πλέον δεν χρειάζεται χειρουργική επέμβαση. Σύμφωνα με τον ο Andrew Horne, PhD, καθηγητή γυναικολογίας και αναπαραγωγικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, η λαπαροσκόπηση θα εξακολουθεί να απαιτείται σε πολλές περιπτώσεις. Οι κατευθυντήριες οδηγίες αναφέρουν συγκεκριμένα ότι η λαπαροσκόπηση θα πρέπει να πραγματοποιείται σε περίπτωση που η ιατρική θεραπεία δεν έχει αποτέλεσμα ή εάν η υποψία για ενδομητρίωση δεν επιβεβαιώνεται κατά τη διάρκεια της απεικόνισης. (Ποιες παθήσεις δυσκολεύονται να διαγνώσουν οι γιατροί;)

Επιπρόσθετα, η εστίαση των νέων κατευθυντήριων γραμμών, στη διάγνωση της ενδομητρίωσης κατά την εφηβεία είναι επίσης πολύ σημαντική, επειδή οι περισσότερες γυναίκες αναφέρουν ότι τα συμπτώματά τους αρχίσαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. (Μπορεί η ενδομητρίωση να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου;)

Ποια συμπτώματα προκαλεί η ενδομητρίωση;

Τα συμπτώματα που χαρακτηρίζουν την ενδομητρίωση, διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα. Ωστόσο, τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα είναι τα ακόλουθα:

Σημειώνεται ότι η ενδομητρίωση μπορεί να προκαλέσει υπογονιμότητα. (7+1 φυσικές θεραπείες για την ενδομητρίωση


+ 2 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

New Endometriosis Guidelines May Improve Diagnosis https://www.verywellhealth.com/endometriosis-guidelines-europe-5222977

Clinical diagnosis of endometriosis: a call to action https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S000293781930002X