Γυναίκα

Ενδομητρίτιδα: Τι είναι, από τι προκαλείται και πώς θεραπεύεται;

Η ενδομητρίτιδα προκαλείται από λοιμώξεις που προκαλούν φλεγμονή ή ερεθισμό της επένδυσης της μήτρας (ενδομήτριο). Πρόκειται για την πιο κοινή λοίμωξη μετά τον τοκετό, η οποία διαφέρει από την ενδομητρίωση.

Η ενδομητρίτιδα δεν είναι απειλητική για τη ζωή, αλλά απαιτεί άμεση θεραπεία. Αν δεν αντιμετωπιστεί -με τη χρήση αντιβιοτικών- μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης της στειρότητας. (7+1 φυσικές θεραπείες για την ενδομητρίωση)

Ποια συμπτώματα προκαλεί η ενδομητρίτιδα;

Η ενδομητρίτιδα δεν προκαλεί πάντα συμπτώματα, αλλά όταν παρουσιαστούν συμπτώματα, αυτά περιλαμβάνουν:

Ποιες οι βασικότερες αιτίες της ενδομητρίτιδας;

Η ενδομητρίτιδα προκαλείται από μόλυνση της μήτρας. Οι λοιμώξεις που μπορεί να οδηγήσουν σε ενδομητρίτιδα είναι:

Ο κίνδυνος ενδομητρίτιδας αυξάνεται με διαδικασίες που απαιτούν είσοδο στη μήτρα μέσω του τραχήλου, οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο εισόδου βακτηρίων και άλλων παθογόνων στο βλεννογόνο της μήτρας, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση και κατά συνέπεια ενδομητρίτιδα. (Μη φυσιολογική κολπική αιμορραγία: Αποτελεί σύμπτωμα γυναικολογικού καρκίνου;)

Οι παράγοντες κινδύνου για την ενδομητρίτιδα περιλαμβάνουν:

  • Αποβολή: Αυθόρμητη απώλεια εγκυμοσύνης
  • Τοκετός
  • Καισαρική τομή: Χειρουργικός τοκετός
  • Διαστολή και απόξεση (D&C): Μια διαδικασία για την απόξεση του ενδομητρίου, που πραγματοποιείται μέσω του τραχήλου της μήτρας
  • Βιοψία ενδομητρίου: Λήψη δείγματος από το ενδομήτριο, για ανάλυση στο εργαστήριο
  • Υστεροσκόπηση: Εισαγωγή οργάνου μέσω του κόλπου και του τραχήλου της μήτρας για έλεγχο του εσωτερικού της μήτρας
  • Τοποθέτηση ενδομήτριας συσκευής (IUD)

Πώς θεραπεύεται η ενδομητρίτιδα;

Επειδή η ενδομητρίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, η γρήγορη διάγνωση και θεραπεία είναι πολύ σημαντικές παράμετροι. Η ενδομητρίτιδα αντιμετωπίζεται με τη χρήση αντιβιοτικών. (Μύθοι και αλήθειες για το πώς και πότε μπορεί μια γυναίκα να μείνει έγκυος)

Εάν η ενδομητρίτιδα διαγνωστεί μετά τον τοκετό, ειδικά μετά από καισαρική τομή, ένα κοινό θεραπευτικό σχήμα που χρησιμοποιείται είναι η κλινδαμυκίνη και η αμινογλυκοσίδη. Αυτός ο τύπος θεραπείας χορηγείται συνήθως ενδοφλεβίως σε νοσοκομειακό περιβάλλον. Ωστόσο, για λιγότερο σοβαρές λοιμώξεις, χορηγούνται από του στόματος αντιβιοτικά. Σημειώνεται ότι η σωστή παρακολούθηση και η ολοκλήρωση του θεραπευτικού σχήματος είναι απαραίτητη.

Εάν η ενδομητρίτιδα είναι αποτέλεσμα σεξουαλικώς μεταδιδόμενης λοίμωξης (ΣΜΝ), όπως τα χλαμύδια και η γονόρροια, είναι σημαντικό να ενημερώνονται όλοι οι σεξουαλικοί σύντροφοι, για εξετάσεις. (Χλαμύδια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε)

Πόσο καλή είναι η πρόγνωση της ενδομητρίτιδας;

Η πρόγνωση για την ενδομητρίτιδα είναι πολύ καλή όταν αντιμετωπίζεται με τη χρήση αντιβιοτικών. Η αντιβιοτική θεραπεία συνήθως θεραπεύει αποτελεσματικά τη συγκεκριμένη μόλυνση. (Λοίμωξη και ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά: Τι νέο έχει να προσφέρει η κυτταρομετρία ροής;)

Ωστόσο, εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η ενδομητρίτιδα μπορεί να οδηγήσει στις ακόλουθες επιπλοκές:

  • Λοίμωξη της πυέλου (πυελική περιτονίτιδα)
  • Απόστημα μήτρας
  • Σηψαιμία (λοίμωξη της κυκλοφορίας του αίματος)
  • Σηπτικό σοκ (μια απειλητική για τη ζωή αντίδραση ολόκληρου του σώματος σε μια μόλυνση)

Να υπενθυμίσουμε ότι η σηψαιμία είναι μια σοβαρή λοίμωξη της κυκλοφορίας του αίματος, που μπορεί να οδηγήσει σε σηπτικό σοκ. Το σηπτικό σοκ είναι μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση έκτακτης ανάγκης. (Σήψη: Τι είναι και πώς θεραπεύεται;)


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved