Τι αισθάνεσαι;

Υγεία Πεπτικού Συστήματος

Ενδοσκόπηση με κάψουλα: Μάθετε όλες τις λεπτομέρειες της διαδικασίας

Capsule endoscopy aka pill cam | © Viktoriia Kasyanyuk | Dreamstime Stock Photos

Η ενδοσκόπηση με κάψουλα είναι μια διαγνωστική διαδικασία, κατά την οποία ο ασθενής καταπίνει μια μικρο-κάμερα, τοποθετημένη σε μια κάψουλα, έτσι ώστε να μπορούν να ληφθούν εικόνες του οισοφάγου, του στομάχου και του λεπτού εντέρου, καθώς η συσκευή διέρχεται μέσω του γαστρεντερικού συστήματος (GI).

Παραδοσιακά, οι γιατροί χρησιμοποίησαν ενδοσκόπηση – μια διαδικασία στην οποία ένας εύκαμπτος, λεπτός σωλήνας εισάγεται από το λαιμό – για τη διάγνωση των ανώτερων διαταραχών του γαστρεντερικού σωλήνα. Ωστόσο, η ενδοσκόπηση με κάψουλα έχει κερδίσει την εύνοια και προτιμάται περισσότερο, καθώς είναι ανώδυνη, ελάχιστα επεμβατική και δεν απαιτεί αναισθησία. Επιπλέον, επιτρέπει στον γιατρό να απεικονίσει ολόκληρο το μήκος του λεπτού εντέρου, όχι μόνο το δωδεκαδάκτυλο (πάνω μέρος του).

Ποιος είναι ο σκοπός της ενδοσκόπησης με κάψουλα;

Η ενδοσκόπηση με κάψουλα, χρησιμοποιείται για να εξετάσει τμήματα του γαστρεντερικού συστήματος, που δεν μπορούν να παρατηρηθούν με άλλους τύπους ενδοσκόπησης.

Η κάψουλα μιας χρήσης, που συχνά αναφέρεται ως «κάψουλα – χάπι», έχει περίπου το μέγεθος ενός μεγάλου δισκίου βιταμινών. Η κάψουλα αυτή, έχει την δυνατότητα, να περιηγηθεί στο γαστρεντερικό σύστημα. Εντός της κάψουλας υπάρχει μια μικροσκοπική βιντεοκάμερα που έχει προγραμματιστεί να λαμβάνει από 2-18 εικόνες ανά δευτερόλεπτο, οι οποίες μεταδίδονται σε εξοπλισμό αισθητήρων. Επίσης, μέσα στη κάψουλα υπάρχουν ένα ή περισσότερα μικροσκοπικά φώτα LED, πομπός ραδιοφώνου και μια πηγή ισχύος οκτώ ωρών.

Η εξέταση αυτή αυτή χρησιμοποιείται συνήθως όταν υπάρχει υποψία ασθένειας στο λεπτό έντερο ή για να εντοπιστεί η θέση αιμορραγίας, φλεγμονής ή βλάβης.

Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ενδοσκόπηση με κάψουλα;

 • Ανεξήγητο κοιλιακό άλγος
 • Ανεξήγητη αιμορραγία γαστρεντερικού συστήματος
 • Ανεπάρκεια σιδήρου (που προκαλείται μερικές φορές από αιμορραγία του γαστρεντερικού συστήματος)
 • Όγκος, πολύποδες ή έλκη
 • Διάγνωση της κοιλιακής νόσου που σχετίζεται με τη δυσανεξία στη γλουτένη
 • Διάγνωση της νόσου του Crohn, μιας μορφής φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (IBD)

Οι εξετάσεις απεικόνισης, όπως η απεικόνιση με ακτίνες Χ ή μαγνητική τομογραφία (MRI), δεν παρέχουν σαφή ή πειστική ένδειξη διαταραχής του γαστρεντερικού συστήματος, έτσι προτιμάται η ενδοσκόπηση με χρήση κάψουλας.

Η ενδοσκόπηση με κάψουλα χρησιμοποιείται συνήθως, για να διερευνήσει την απώλεια αίματος, μόνο μετά από ενδοσκόπηση ή κολονοσκόπηση που αποτυγχάνει να αποκαλύψει την πηγή της αιμορραγίας. Περίπου το 5% των ανεξήγητων αιμορραγικών επεισοδίων προέρχονται από τα λεπτά έντερα, συνήθως από μικρές αγγειακές αλλοιώσεις γνωστές ως αγγειογενετικές διαταραχές.

Σε αντίθεση με την ενδοσκόπηση ή την κολονοσκόπηση, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απομάκρυνση των πολυπόδων (polypectomy), η ενδοσκόπηση με κάψουλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για οπτικές διαγνώσεις, όχι ως θεραπεία.

Πόσο ακριβής μπορεί να είναι η ενδοσκόπηση με κάψουλα;

Η ακρίβεια της ενδοσκοπίας κάψουλας μπορεί να ποικίλλει, ανάλογα με τον σκοπό της έρευνας και τη συσκευή που χρησιμοποιείται. Σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ghent, του Βελγίου, που πραγματοποιήθηκε το 2015, η ενδοσκόπηση της κάψουλας μπορεί να διαγνώσει σωστά την ενεργή αιμορραγία στο λεπτό έντερο σε περίπου 58% έως 93% των περιπτώσεων.

Όταν χρησιμοποιείται για τη διάγνωση της νόσου του Crohn, η ενδοσκοπική κάψουλα θεωρείται η καλύτερη στην ανίχνευση πρώιμων φλεγμονωδών βλαβών, σε σύγκριση με όλες τις άλλες μορφές. Είναι 26% πιο ακριβής από μια ακτινογραφία, 25% ακριβέστερη από την κολονοσκόπηση και 21% ακριβέστερη από τη σάρωση υπολογιστικής τομογραφίας (CT).

Παρομοίως, η ίδια μελέτη υποδηλώνει ότι η ενδοσκόπηση της κάψουλας είναι ακριβής μεταξύ 83% και 89% στην σωστή ανίχνευση της κοιλιοκάκης, αν και απαιτείται βιοψία για οριστική διάγνωση.

Ωστόσο, επειδή η φωτογραφική μηχανή βρίσκεται μέσα στην κάψουλα και της επιτρέπεται να κάνει την εξέταση μέσω του γαστρεντερικού συστήματός από μόνη της, αυτή η τεχνική απεικόνισης, είναι παθητική. Ακόμη και αν η διαδικασία αυτή είναι πολύ πιθανόν να εντοπίσει μια εντερική διαταραχή, η εικόνα μπορεί να είναι φευγαλέα ή σκοτεινή, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τα συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν από την εξέταση.

Κίνδυνοι και αντενδείξεις

 • Η ενδοσκόπηση με κάψουλα θεωρείται ασφαλής μέθοδος άμεσης διάγνωσης αιμορραγίας και άλλων διαταραχών του γαστρεντερικού συστήματος που δεν εντοπίζονται με έμμεσο τρόπο.
 • Υπάρχει μια πιθανότητα, αν και μικρή, η κάψουλα να «κολλήσει» στην πεπτική οδό (όπως σε εντερικό θύλακα που προκαλείται από εκκολπωματική νόσο).
 • Υπάρχει επίσης κίνδυνος αιμορραγίας, ιδιαίτερα εάν η κάψουλα διέλθει από ένα στενό αυλό (στένωση), όπου υπάρχει φλεγμονή ή βλάβη ιστού.
 • Ενώ η απόφραξη του εντέρου είναι σπάνια με ενδοσκόπηση κάψουλας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα φάρμακο όπως η πολυπροπυλενογλυκόλη, για να διευκολυνθεί η διέλευση της κάψουλας, αν χρειαστεί. Λιγότερο συχνά, μια διαδικασία γνωστή ως εντεροσκόπηση με διπλό μπαλόνι, στην οποία δύο μπαλόνια φουσκώνουν και ξεφουσκώνουν εναλλάξ, μπορεί να χρησιμοποιηθεί, ώστε η κάψουλα να ξεκολλήσει ​​από το σημείο της απόφραξης. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.
 • Η ενδοσκόπηση της κάψουλας αντενδείκνυται σε άτομα με απόφραξη εντέρου. Πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή σε όσους διατρέχουν κίνδυνο παρεμπόδισης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με διαταραχή κατάποσης (δυσφαγία), σε έγκυες γυναίκες, άτομα με βηματοδότη ή άλλη εμφυτευμένη καρδιακή συσκευή.

Ποια διαδικασία ακολουθείται;

Πριν από τη δοκιμή: Η ενδοσκόπηση με κάψουλα δεν απαιτεί αναισθησία.

Τι απαιτείται για την εξέταση; Η διαδικασία απαιτεί να μην φάει ο ασθενής όλο το βράδυ. Αφού εφαρμοστεί ο εξοπλισμός αισθητήρα και καταπιεί ο ασθενής την κάψουλα, η απεικόνιση θα συνεχιστεί αυτόματα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η εξέταση ολοκληρώνεται είτε μετά την εκκένωση του εντέρου, είτε μετά από 8 ώρες.

Που μπορώ να κάνω την εξέταση; Η ενδοσκόπηση με κάψουλα μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ένα ιατρείο γαστρεντερολογίας, μια μονάδα γαστρεντερολογίας ενός νοσοκομείου ή ένα ανεξάρτητο κέντρο ενδοσκόπησης.

Τι να φορέσω; Οκτώ αισθητήρες θα πρέπει να τοποθετηθούν στην κοιλιά σας. Για να μειώσετε τον ιδρώτα και να διευκολύνετε την εφαρμογή, φορέστε κάτι ελαφρύ. Φορέστε κάτι άνετο όπως ένα πουκάμισο, καθώς οι αισθητήρες θα μεταδίδουν τα πάντα, σε μια συσκευή καταγραφής δεδομένων, που πρέπει να φοράτε γύρω από τη μέση σας. Τα ρούχα σας δεν πρέπει να τα αλλάξετε για τουλάχιστον 8 ώρες, καθώς ο εξοπλισμός πρέπει να παραμείνει στη θέση του μέχρι να τελειώσει η εξέταση.

Φαγητό και ποτό: Δεν θα πρέπει να έχετε φάει τουλάχιστον 12 ώρες πριν τη διαδικασία. Αυτό βοηθά να βελτιωθεί η ποιότητα της εικόνας, καθώς η κάψουλα διέρχεται μέσα από τον πεπτικό σωλήνα. Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να σταματήσετε να τρώτε στερεά τρόφιμα περίπου από το μεσημέρι της προηγούμενης ημέρα. Μέχρι τις 10:00 μ.μ., μπορείτε να καταναλώσετε υγρά, όπως νερό, καφέ, τσάι, σόδα. Αποφύγετε το γάλα ή οποιοδήποτε υγρό είναι κόκκινο ή μοβ (αυτό μπορεί να εγγραφεί στην κάμερα ως αίμα). Μερικοί γιατροί μπορεί να σας συστήσουν να πιείτε κιτρικό μαγνήσιο στις 7:00 μ.μ., το οποίο θα βοηθήσει στον καθαρισμό των κοπράνων. Βεβαιωθείτε ότι έχετε πάρει το ανοιχτόχρωμο (λεμόνι) και όχι το κόκκινο (αρωματισμένο με κεράσι). Από τις 10:00 μ.μ. έως ότου καταπιείτε την κάψουλα την επόμενη μέρα, θα πρέπει να σταματήσετε όλα τα υγρά, συμπεριλαμβανομένου του νερού.

Φάρμακα: Ορισμένα φάρμακα θα πρέπει να σταματήσουν πριν από τη διαδικασία, όπως το συμπληρώματα σιδήρου ή οποιεσδήποτε πολυβιταμίνες περιέχουν σίδηρο. Ο σίδηρος «χρωματίζει» τα τοιχώματα των εντέρων και μπορεί να καταστήσει πολύ πιο δύσκολο να περάσει η κάψουλα. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να σταματήσετε να λαμβάνετε συμπληρώματα που περιέχουν σίδηρο τρεις έως τέσσερις ημέρες πριν από την εξέταση. Πρέπει να αποφύγετε την έντονη άσκηση μια ημέρα πριν, καθώς αυτό ενδέχεται να επιβραδύνει τη ρυθμική συστολή του γαστρεντερικού ιστού. Ενώ τα αντιπηκτικά και η ασπιρίνη συνήθως αποφεύγονται πριν από την παραδοσιακή ενδοσκόπηση (λόγω του κινδύνου αιμορραγίας), δεν ενέχουν τέτοιο κίνδυνο για την ενδοσκόπηση με κάψουλα. Τέλος, όσον αφορά τις φαρμακευτικές αγωγές, ίσως χρειαστεί να τις καθυστερήσετε για δυο ώρες μετά την κατάποση της κάψουλας. Μιλήστε με το γιατρό σας για να κάνετε τις κατάλληλες προσαρμογές.

Τι να έχω μαζί μου; Βεβαιωθείτε ότι έχετε μαζί σας την ταυτότητα σας και την κάρτα ασφάλισης υγείας. Εάν πρέπει να καθυστερήσετε μια δόση φαρμάκου και δεν σχεδιάζετε να επιστρέψετε στο σπίτι μετά την έναρξη της διαδικασίας, βεβαιωθείτε ότι έχετε μαζί σας τα φάρμακα.

Κόστος και Ασφάλιση Υγείας: Ανάλογα με το πού ζείτε, η ενδοσκόπηση με κάψουλα μπορεί να κοστίσει από $ 1.000 έως $ 2.000. Σε σύγκριση με την παραδοσιακή ενδοσκόπηση μπορείτε να εξοικονομήσετε από $ 750 έως $ 1.000.

Απαιτείται προκαταρκτική έγκριση για την εξέταση: Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ενδοσκόπηση με κάψουλα μπορεί να εγκριθεί μόνο μετά την εκτέλεση της παραδοσιακής ενδοσκόπησης.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζω για να προετοιμαστώ κατάλληλα;

 • Εάν έχετε έντονη τριχοφυϊα, ίσως σας ζητηθεί να ξυρίσετε τμήματα του στήθους και της κοιλιάς σας, για να τοποθετηθούν οι αισθητήρες.
 • Αν και ο εξοπλισμός μπορεί να είναι ογκώδης και δυσκίνητος, ορισμένοι άνθρωποι επιλέγουν να εργαστούν ή να συνεχίσουν την κανονική καθημερινή ρουτίνα τους κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Άλλοι μένουν στο σπίτι.
 • Κατά τη διάρκεια της εξέτασης: Η προετοιμασία πραγματοποιείται στο ιατρείο. Το υπόλοιπο της εξέτασης συνεχίζεται ανεξάρτητα με το τι θα επιλέξετε να κάνετε στη μέρα σας.

Στάδια εξέτασης

1.Πριν από την εξέταση 

Αφού καταχωρήσετε τα στοιχεία ταυτότητας και ασφάλισης υγείας, θα οδηγηθείτε στην αίθουσα, όπου θα πραγματοποιηθεί η διαδικασία. Θα βγάλετε το πουκάμισο και θα εφαρμοστούν οι αισθητήρες. Η ζώνη του αισθητήρα θα είναι δεμένη γύρω από τη μέση σας πάνω από το πουκάμισο. Στη συνέχεια τα καλώδια θα συμμαζευτούν, ώστε να μην σας ενοχλούν. Μόλις ο εξοπλισμός είναι στη θέση του και έτοιμος,  θα καταπιείτε την κάψουλα με λίγο νερό. Κανονικά από την στιγμή εκείνη δεν θα πρέπει να αισθάνεστε την κάψουλα στο σώμα σας. Οι προετοιμασία διαρκεί περίπου 15 λεπτά.  Από εκεί και έπειτα είστε ελεύθεροι να φύγετε, ωστόσο πρέπει να αποφύγετε την έντονη σωματική δραστηριότητα και να ακολουθείτε τις συγκεκριμένες διαιτητικές οδηγίες του γιατρού σας.

2.Σε όλη τη διάρκεια της εξέτασης

Η πραγματική απεικόνιση ξεκινά τη στιγμή που καταπίνετε την κάψουλα. Η κάμερα θα «μεταδώσει» τις εικόνες που θα τραβήξει στους αισθητήρες και στη συσκευή εγγραφής. Ενώ οι οδηγίες μπορεί να ποικίλουν, θα είστε γενικά σε θέση να συνεχίσετε οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή δυο ώρες μετά την εξέταση. Θα έχετε τη δυνατότητα να καταναλώνετε καθαρά υγρά. Μετά από τέσσερις ώρες, θα επιτρέπεται να φάτε ένα ελαφρύ γεύμα ή τουλάχιστον ένα σνακ. Μετά από αυτό, ο γιατρός σας θα σας ζητήσει να συνεχίσετε μια υγρή δίαιτα έως ότου πάτε στην τουαλέτα. Έτσι και αλλιώς η διαδικασία τελειώνει όταν περάσουν οι 8 ώρες.

3.Μετά την εξέταση

 • Μπορείτε να αφαιρέσετε τα επιθέματα και τον καταγραφέα δεδομένων. Μπορείτε να επιστρέψετε στην κανονική σας ρουτίνα και διατροφή. Το πρωί μετά τη δοκιμή, θα χρειαστεί να επιστρέψετε τον εξοπλισμό στο γιατρό, έτσι ώστε οι εικόνες να εξεταστούν από έναν γαστρεντερολόγο. Τα αποτελέσματα της εξέτασης είναι συνήθως διαθέσιμα μέσα σε μια εβδομάδα.
 • Είναι πολύ σημαντικό να ελέγχετε τα κόπρανα σας, μετά την λήξη της εξέτασης, ώστε να εντοπίσετε την κάψουλα. Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να την αφοδεύσουν ακόμη και μετά από 24 έως 72 ώρες. Αν δεν μπορείτε να εντοπίσετε την κάψουλα, μετά από δύο εβδομάδες, καλέστε το γιατρό σας. Ίσως χρειαστεί μια ακτινογραφία, για να δείτε αν η συσκευή είναι κολλημένη κάπου στο πεπτικό σας σύστημα.
 • Μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν δυσκοιλιότητα μετά τη διαδικασία, η οποία συνήθως λύνεται μέσα σε λίγες μέρες. Για να βοηθήσετε να εξομαλυνθεί κάτι τέτοιο, πίνετε άφθονα υγρά και αυξήστε την πρόσληψη αδιάλυτων ινών. Αν χρειαστεί, μιλήστε με το γιατρό σας.
 • Ενώ η απόφραξη ή ο τραυματισμός του εντέρου είναι σπάνια, καλέστε το γιατρό σας εάν παρουσιάσετε οποιοδήποτε κοιλιακό πόνο, αιμορραγία, πυρετό, φούσκωμα.

Τι θα περιλαμβάνει η έκθεση των αποτελεσμάτων;

 • Η έκθεση θα περιέχει έναν κατάλογο των φυσιολογικών και μη φυσιολογικών ευρημάτων, μαζί με ερμηνείες.
 • Θα περιλαμβάνει λεπτομέρειες σχετικά με την προετοιμασία του εντέρου, την ποιότητα της προετοιμασίας του εντέρου, την έκταση και την πληρότητα της εξέτασης, τα σχετικά ευρήματα και τα λεγόμενα «σχετικά αρνητικά» (αναμενόμενα ευρήματα που ο ασθενής δεν έχει).
 • Ενώ μερικά ευρήματα μπορούν εύκολα να παρατηρηθούν, όπως αιμορραγία ή στενώσεις, άλλα μπορεί να είναι διφορούμενα.
 • Από μόνη της, η ενδοσκόπηση κάψουλας δεν είναι πολύ διαγνωστική, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με άλλες αξιολογήσεις για οριστική διάγνωση.

Ενδέχεται να χρειαστώ περαιτέρω παρακολούθηση;

Μπορεί να χρειαστεί περεταίρω παρακολούθηση εάν υπάρχουν μη φυσιολογικά ευρήματα. Ενώ μερικά, όπως αιμορραγία ή παρεμπόδιση, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να κατευθύνουν τη θεραπεία, άλλα μπορεί να χρειαστεί περαιτέρω διερεύνηση.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ενδέχεται να χρειαστεί να επαναληφθεί η εξέταση, για να ληφθούν καλύτερες εικόνες, ιδίως εάν τα συμπτώματα επιμένουν παρά το αρνητικό αποτέλεσμα.

+ 9 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Capsule Endoscopy https://www.verywellhealth.com/capsule-endoscopy-for-celiac-disease-diagnosis-562692

Riccioni ME, Urgesi R, Cianci R, Bizzotto A, Spada C, Costamagna G. Colon capsule endoscopy: Advantages, limitations and expectations. Which novelties? World J Gastrointest Endosc. 2012;4(4):99-107. doi:10.4253/wjge.v4.i4.99 https://www.wjgnet.com/1948-5190/full/v4/i4/99.htm

Van de Bruaene C, De Looze D, Hindryckx P. Small bowel capsule endoscopy: Where are we after almost 15 years of use? World J Gastrointest Endosc. 2015;7(1):13-36. doi:10.4253/wjge.v7.i1.13 https://www.wjgnet.com/1948-5190/full/v7/i1/13.htm

American Society for Gastrointestinal Endoscopy. Media Backgrounder: Capsule endoscopy. Updated August 2014. https://www.asge.org/home/about-asge/newsroom/media-backgrounders-detail/wireless-capsule-endoscopy

Bandorski D, Kurniawan N, Baltes P, et al. Contraindications for video capsule endoscopy. World J Gastroenterol. 2016;22(45):9898-9908. doi:10.3748/wjg.v22.i45.9898 https://www.wjgnet.com/1007-9327/full/v22/i45/9898.htm

Ninomiya K, Yao K, Matsui T, et al. Effectiveness of magnesium citrate as preparation for capsule endoscopy: A randomized, prospective, open-label, inter-group trial. Digestion. 2012;86(1):27-33 https://www.karger.com/Article/Abstract/337937

Ormeci AC, Akyuz F, Baran B, et al. Retention during capsule endoscopy: Is it a real problem in routine practice? J Int Med Res. 2016;44(4):968-975. https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/0300060516645420

Svarta S, Segal B, Lw J, et al. Diagnostic yield of repeat capsule endoscopy and the effect on subsequent patient management. Can J Gastroenterol. 2010;24(7):441-44. https://www.hindawi.com/journals/cjgh/2010/382301/abs/

Lee M, Jacques A, Lam E, et al. Factors associated with incomplete small bowel capsule endoscopy studies. World J Gastroenterol. 2010;16(42):5329-33. https://www.wjgnet.com/1007-9327/full/v16/i42/5329.htm

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του Wiki Health

Ενημερωθείτε με και λάβετε συμβουλές υγείας, ευεξίας και πολλά άλλα.!

Αν δεν βρήκατε αυτό που αναζητάτε, βοηθήστε μας να γίνουμε κάλυτεροι

Send this to a friend