Εξαρτησιογόνες ουσίες

Ενεργειακά ποτά: Γιατί πρέπει να αποφεύγονται;

Η νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Flinders, που δημοσιεύτηκε στο διεθνές περιοδικό PLOS One, εξέτασε περισσότερους από 200 τακτικούς καταναλωτές ενεργειακών ποτών, ώστε να διαπιστωθούν τα γνωστικά κίνητρα που τους οδηγούν σε αυτή την κατανάλωση. Οι συμμετέχοντες είχαν ηλικία 18-25 ετών.

Επιπρόσθετα, η έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από το Αυστραλιανό Συμβούλιο Έρευνας, επικεντρώθηκε και στην εξεύρεση τρόπων μείωσης των αυξημένων επιπέδων κατανάλωσης ενεργειακών ποτών και αναψυκτικών. Συγκεκριμένα, λαμβάνοντας υπόψη τις μεγάλες εκστρατείες μάρκετινγκ που γίνονται για τα ενεργειακά ποτά, μέσω της ενημέρωσης, οι ερευνητές προσπάθησαν να μειώσουν την προσοχή που δείχνουν οι καταναλωτές στην αγορά ενεργειακών ποτών και την τάση που έχουν να τα προσεγγίζουν. Επιπλέον, σύμφωνα με την καθηγήτρια ψυχολογίας και ερευνήτρια της Mind, Body and Cognition, Δρ. Eva Kemps, οι ερευνητές μέσω απλών συμβουλών και στρατηγικών, προσπάθησαν να εξετάσουν το κατά πόσο οι συμμετέχοντες ήταν διατεθειμένοι να μειώσουν την πρόσληψη ενεργειακών ποτών και αναψυκτικών, αντικαθιστώντας τα με πιο υγιεινές επιλογές. Βασικός σκοπός ήταν να μειωθεί η κατανάλωση τους, πριν οι συμμετέχοντες εθιστούν σε αυτά.

Ποιες είναι οι παρενέργειες της υπερβολικής κατανάλωσης ενεργειακών ποτών;

Το να καταναλώνει κάποιος ένα ενεργειακό ποτό αραιά και που δεν είναι πρόβλημα, όμως υπάρχουν άνθρωποι που καταναλώνουν τέσσερα και περισσότερα ενεργειακά ποτά την ημέρα. Αυτή η τάση, ονομάζεται εθισμός και οδηγεί πολλές φορές στην εμφάνιση δυσανεξίας και σοβαρών συμπτωμάτων στέρησης μετά την απότομη διακοπή τους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατανάλωση ενεργειακών ποτών αυξάνεται συνεχώς και εκτιμάται ότι διπλασιάστηκε τα τελευταία 10-15 χρόνια, με τα ποσοστά κατανάλωσης να ανέρχονται σε περισσότερα από 11,5 δισεκατομμύρια λίτρα κάθε χρόνο. Η πλειοψηφία μάλιστα των καταναλωτών είναι νεαροί και κυρίως έφηβοι.

Αυτά τα ποτά, που περιέχουν υψηλά ποσοστά καφεΐνης σε συνδυασμό με διάφορα διεγερτικά, όπως ταυρίνη, γκουαράνα και τζίνσενγκ, έχουν αρκετές παρενέργειες στην ψυχική και σωματική υγεία. Οι παρενέργειες που έχουν αναφερθεί κατά καιρούς είναι:

Για ποιους λόγους οι νέοι επιλέγουν την κατανάλωση ενεργειακών ποτών;

Οι 226 εθελοντές που συμμετείχαν στη μελέτη, που οι περισσότεροι ήταν φοιτητές, δήλωσαν ότι καταναλώνουν 1 ή περισσότερα ενεργειακά ποτά το δεκαπενθήμερο για:

  • Ενίσχυση ενέργειας
  • Ανακούφιση από την κούραση
  • Βελτίωση αθλητικών επιδόσεων
  • Βελτίωση ακαδημαϊκών επιδόσεων
  • Βελτίωση γεύσης αλκοόλ

Η έρευνα μάλιστα, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ενεργειακών ποτών συνδέεται και με την κατάχρηση άλλων ουσιών, όπως το αλκοόλ, το κάπνισμα και η σοκολάτα.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

How to head off a caffeinated energy drink habit https://medicalxpress.com/news/2020-01-caffeinated-energy-habit.html

Cognitive bias modification for energy drink cues https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0226387

Consumption of caffeinated energy drinks rises in the US https://medicalxpress.com/news/2019-04-consumption-caffeinated-energy.html