Πρόληψη και θεραπεία

Ενισχυτικές δόσεις εμβολίου για Covid-19: Προσοχή! Μπορεί να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό

Οι επαναλαμβανόμενες ενισχυτικές δόσεις του εμβολίου μπορεί να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Υγείας (ΕΜΑ).

Οι ρυθμιστικές αρχές του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Υγείας (EMA) προειδοποιούν ότι οι συχνοί εμβολιασμοί κατά της νόσου COVID-19 θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την ανθρώπινη ανοσολογική απόκριση. (Bloomberg Law επιβεβαίωση στις 11 Ιανουαρίου 2022) (Δείτε εδώ πώς λειτουργεί το ανοσοποιητικό σύστημα και εδώ τι είναι τα mRNA εμβόλια και πώς λειτουργούν έναντι της Covid-19)

Ενισχυτικές δόσεις μπορούν να γίνουν μία φορά, ή ίσως δύο φορές, αλλά δεν είναι κάτι που πιστεύουμε ότι πρέπει να επαναλαμβάνεται συνεχώς, ανέφερε σε δήλωσή του ο Μάρκο Καβαλέρι, επικεφαλής του τμήματος βιολογικών απειλών για την υγεία και στρατηγικής εμβολίων του EMA, σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου. Είναι προτιμότερο να σκεφτούμε πώς μπορούμε να μεταβούμε από το τρέχον περιβάλλον της πανδημίας σε ένα πιο ενδημικό, για τον υπάρχοντα ιό.

Η συγκεκριμένη συμβουλή του ΕΜΑ  είναι σύμφωνη με άλλες τακτικές και συμβουλές που ανακοινώθηκαν στο Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, όπου δήλωσε στις 11-1-2022 ότι δεν μπορεί να είναι βιώσιμη ή κατάλληλη μια στρατηγική εμβολιασμού που βασίζεται σε επαναλαμβανόμενες αναμνηστικές δόσεις της αρχικής σύνθεσης του εμβολίου.

Τον Δεκέμβριο του 2021, το Ισραήλ ήταν η πρώτη χώρα που χορήγησε δεύτερη αναμνηστική/ενισχυτική δόση (τέταρτο εμβολιασμό δηλαδή) με mRNA εμβόλια, σε Ισραηλινούς ηλικίας άνω των 60 ετών.

Ωστόσο, το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για δεύτερη ενισχυτική δόση (τέταρτο εμβολιασμό).

Τα μέχρι τώρα δημοσιεύματα για τις ενισχυτικές δόσεις αφορούν τα εξής θέματα:

  1. Γιατί αποφασίστηκαν ενισχυτικοί εμβολιασμοί μετά τη 2η δόση;
  2. Είναι απαραίτητη η ενισχυτική δόση σε άτομα με ανοσοκαταστολή;
  3. Το ενισχυτικό εμβόλιο αυξάνει την προστασία κατά της μετάλλαλης “Ο”
  4. Εγκρίθηκε το εμβόλιο της Pfizer για ενισχυτική δόση στους ενήλικες
  5. Πότε μπορείτε να κάνετε ενισχυτική δόση εμβολίου έναντι της Covid-19;
  6. Εγκρίθηκαν ενισχυτικές δόσεις για τα εμβόλια Moderna και J&J
  7. Επιτρέπεται η ανάμιξη εμβολίων κατά τις ενισχυτικές δόσεις;

Υπάρχει ανάγκη τέταρτου εμβολιασμού (δεύτερης αναμνηστικής δόσης);

Ο Πρόεδρος της Μικτής Επιτροπής Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης για την ανοσοποίηση κατά της COVID-19, καθηγητής Wei Shen Lim, σε δήλωσή του στα ΜΜΕ που εκδόθηκε στις 7 Ιανουαρίου 2022, αναφέρει ότι σύμφωνα με τα τρέχοντα δεδομένα η πρώτη αναμνηστική δόση (τρίτος εμβολιασμός) συνεχίζει να παρέχει υψηλά επίπεδα προστασίας από σοβαρή ασθένεια ακόμη και για τις πιο ευάλωτες ηλικιακές ομάδες. Για αυτόν τον λόγο, η επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει άμεση ανάγκη εισαγωγής δεύτερης αναμνηστικής δόσης (τέταρτου εμβολιασμού δηλαδή).

Στις ΗΠΑ, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων τροποποίησε πρόσφατα την άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης για τα εμβόλια mRNA έναντι της COVID-19 για να συντομεύσει το χρόνο μεταξύ της ολοκλήρωσης μιας κύριας σειράς δύο δόσεων του εμβολίου και μιας αναμνηστικής δόσης σε τουλάχιστον πέντε μήνες για άτομα 18 ετών ηλικίας και άνω.

Ο Peter Marks, M.D., Ph.D., διευθυντής του Κέντρου Αξιολόγησης και Έρευνας Βιολογικών Φαρμάκων του FDA, σε δήλωσή του στα ΜΜΕ προτρέπει όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν με τα εμβόλια έναντι της COVID-19, είτε με αναμνηστική δόση τους για καλύτερη ανοσοποίηση, έπειτα από το χρονικό διάστημα που έχει οριστεί.

Να υπενθυμίσουμε στο σημείο αυτό ότι στα φυλλάδια οδηγιών της Pfizer και της Moderna δεν υπάρχουν προς το παρόν αντενδείξεις ή παρενέργειες για τις ενισχυτικές δόσεις των mRNA εμβολίων.

Συμπεράσματα

Εν κατακλείδι, αναφέρουμε ότι οι ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης προειδοποιούν ότι οι συχνές ενισχυτικές βολές Covid-19 θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την ανοσολογική απόκριση και μπορεί να μην είναι εφικτές. Η επανάληψη των αναμνηστικών δόσεων κάθε τέσσερις μήνες θα μπορούσε τελικά να αποδυναμώσει την ανοσολογική απόκριση και να κουράσει τους ανθρώπους. Αντίθετα, οι χώρες θα πρέπει να αφήσουν περισσότερο χρόνο μεταξύ των αναμνηστικών προγραμμάτων και να τα συνδέσουν με την έναρξη της ψυχρής περιόδου σε κάθε ημισφαίριο, σύμφωνα με το σχέδιο που καθορίζεται από τις στρατηγικές αντιγριπικού εμβολιασμού.

Τι είναι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Υγείας;

Ο EMA είναι ένας αποκεντρωμένος οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης με έδρα το Άμστερνταμ. Άρχισε να λειτουργεί το 1995 και είναι υπεύθυνος για την επιστημονική αξιολόγηση, επίβλεψη και παρακολούθηση της ασφάλειας των φαρμάκων στην Ευρώπη. Ο EMA εγκρίνει επί του παρόντος πέντε εμβόλια κατά της νόσου COVID-19. Το εμβόλιο Nuvaxovid της Novavax Inc. με έδρα το Μέριλαντ εγκρίθηκε πρόσφατα για ενήλικες στην Ευρώπη.