Πρόληψη και θεραπεία

Ενισχυτική δόση εμβολίου COVID-19: Πότε μπορείτε να κάνετε το εμβόλιο;

Αν αναρωτιέστε αν είναι καιρός να λάβετε την τρίτη ενισχυτική δόση του εμβολίου COVID-19, τότε πρέπει να δείτε αν πληρείτε ή όχι τα κριτήρια καταλληλότητας που ορίστηκαν από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) και να λάβετε υπόψη τον χρόνο που πέρασε από την ημέρα που λάβατε την δεύτερη δόση (ή το μονοδοσικό Johnson & Johnson) του εμβολίου σας.

Πότε μπορώ να κάνω την ενισχυτική δόση του εμβολίου COVID-19;

1. Αν εμβολιαστήκατε με Pfizer ή Moderna

Αν έχετε εμβολιαστεί με κάποιο mRNA εμβόλιο (Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα mRNA εμβόλια; ) τότε μπορείτε να λάβετε την αναμνηστική δόση του εμβολίου σας τουλάχιστον 6 μήνες μετά την χορήγηση της δεύτερης δόσης, αν πληρείτε τα ακόλουθα κριτήρια.

  • Είστε 65 ετών και άνω
  • Είστε 18 ετών και άνω με μια υποκείμενη ιατρική κατάσταση
  • Είστε 18 ετών και άνω και εργάζεστε ή ζείτε σε ένα περιβάλλον που σας θέτει σε υψηλό κίνδυνο για COVID-19

Σημειώνεται ότι τα πιο πάνω κριτήρια ισχύουν στην παρούσα φάση και ενδέχεται στην πορεία να αλλάξουν.

Γιατί 6 μήνες μετά;

Το CDC συνιστά την ενισχυτική δόση, 6 μήνες μετά τη δεύτερη δόση ενός εμβολίου mRNA, επειδή τα δεδομένα για την αποτελεσματικότητά τους υποδηλώνουν ότι μετά το πέρας αυτού του χρονικού διαστήματος, η ανοσία που δημιουργείται στο σώμα μειώνεται.

2. Αν εμβολιαστήκατε με Johnson & Johnson

Αν εμβολιαστήκατε με το εμβόλιο Johnson & Johnson, το οποίο είναι μονοδοσικό, πρεπει να περιμένετε τουλάχιστον 2 μήνες για να κάνετε το ενισχυτικό εμβόλιο. Ως ενισχυτικό εμβόλιο μπορείτε να επιλέξετε είτε το Pfizer, είτε το Moderna ή ακόμη και μια δεύτερη δόση του Johnson & Johnson.

Σύμφωνα με τον David Dowdy, MD, PhD , αναπληρωτή καθηγητή επιδημιολογίας στο Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, τα κριτήρια επιλεξιμότητας είναι πολύ ευρύτερα για το συγκεκριμένο εμβόλιο επειδή «υπάρχουν ορισμένα δεδομένα που δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητά του είναι χαμηλότερη από τις δύο πρώτες δόσεις του Pfizer και του Moderna».

Γιατί 2 μήνες μετά;

Τα δεδομένα του CDC σχετικά με την απόδοση της μιας δόσης του εμβολίου J&J σε πραγματικές συνθήκες, έδειξαν ότι ήταν μόνο 71% αποτελεσματικό στην πρόληψη της νοσηλείας σε άτομα με μη υποβαθμισμένο ανοσοποιητικό σύστημα (Μάθε πώς λειτουργεί το ανοσοποιητικό σύστημα). Αντίστοιχα, η πρώτη δόση του Moderna ήταν 93% αποτελεσματική και του Pfizer ήταν 88% αποτελεσματική.

Σύμφωνα με τον Dowdy η περίοδος αναμονής των 2 μηνών για το ενισχυτικό εμβόλιο J&J είναι λίγο αυθαίρετη και βασίζεται στο γεγονός ότι ο αριθμός των αντισωμάτων τείνει να μειώνεται σημαντικά μετά τον αρχικό εμβολιασμό σε αυτό το χρονικό διάστημα. Ωστόσο, μελέτες της εταιρείας δείχνουν ότι με τον ενισχυτικό εμβολιασμό, ο αριθμός των αντισωμάτων αυξάνεται κατά έξι φορές, φτάνοντας την αποτελεσματικότητα των Moderna και Pfizer.

Η λήψη ενισχυτικών δόσεων θεωρείται επείγουσα αυτή τη στιγμή;

Σύμφωνα με τον Dowdy, ο λόγος που συνιστώνται οι αναμνηστικές δόσεις των εμβολίων από το CDC, έγκειται στο γεγονός ότι η αποτελεσματικότητα των αρχικών δόσεων μειώνεται ελαφρώς αρκετούς μήνες μετά τον αρχικό εμβολιασμό. Παρόλα αυτά, η λήψη ενός αναμνηστικού εμβολίου δεν θεωρείται επείγουσα, όπως εθεωρείτο ο αρχικός εμβολιασμός, διότι το σώμα ήδη έχει αναπτύξει ένα βαθμό ανοσίας και ο αρχικός εμβολιασμός συνεχίζει για μήνες να είναι αποτελεσματικός στην πρόληψη της σοβαρής νόσησης και της νοσηλείας.

Ωστόσο, ο Dowdy πιστεύει ότι τα άτομα που έλαβαν το εμβόλιο Johnson & Johnson θα πρέπει να σκεφτούν το ενδεχόμενο να λάβουν ένα αναμνηστικό εμβόλιο, καθώς όπως είπαμε πιο πάνω, «υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η μία μόνο δόση είναι λίγο λιγότερο αποτελεσματική από τις δύο δόσεις του Pfizer (Είναι απαραίτητη η τρίτη δόση του Pfizer;)  ή του Moderna (Είναι απαραίτητη η τρίτη δόση του Moderna;)».

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

When Can You Get a Booster Shot? https://www.verywellhealth.com/when-can-you-get-a-covid-booster-5207678

Johnson & Johnson Announces Real-World Evidence and Phase 3 Data Confirming Strong and Long-Lasting Protection of Single-Shot COVID-19 Vaccine in the U.S. https://www.jnj.com/johnson-johnson-announces-real-world-evidence-and-phase-3-data-confirming-strong-and-long-lasting-protection-of-single-shot-covid-19-vaccine-in-the-u-s

Coronavirus (COVID-19) Update: FDA Takes Additional Actions on the Use of a Booster Dose for COVID-19 Vaccines https://www.fda.gov/news-events/press-announcements/coronavirus-covid-19-update-fda-takes-additional-actions-use-booster-dose-covid-19-vaccines