Ψυχική υγεία

Ενσυνειδητότητα: Ο ψυχολογικός χώρος που μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση του εθισμού;

Προπανδημικές μελέτες έδειξαν ότι πάνω από το 85% των ατόμων υποτροπιάζουν και επιστρέφουν στη χρήση ναρκωτικών εντός ενός έτους από τη θεραπεία. Με τη σύγκλιση μιας πανδημίας και μιας επιδημίας εθισμού, τα άτομα που προσπαθούν να αναρρώσουν από διαταραχές χρήσης ουσιών (SUDS) είναι πιο ευάλωτα στην υποτροπή από ποτέ άλλοτε. Σύμφωνα με την έρευνα για τη μεταρρύθμιση της πολιτικής για τον εθισμό (APF), 1 στους 3 αναφέρει αλλαγές στις υπηρεσίες υποστήριξης της θεραπείας ή της ανάρρωσης λόγω της πανδημίας COVID-19. Πιο συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι πάνω από το 34% των 1.079 ερωτηθέντων ανέφεραν αλλαγές ή διαταραχές στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υποστήριξης της θεραπείας ή της ανάρρωσης. Το 14% υποστήριξε ότι δεν μπόρεσε να λάβει τις υπηρεσίες που χρειαζόταν και το 2% δήλωσε ότι δεν μπόρεσε να έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες ναλοξόνης.

Η περικοπή των προϋπολογισμών για τα προγράμματα θεραπείας του εθισμού κατά τη διάρκεια της χειρότερης πανδημίας των τελευταίων 100 ετών είναι ακατανόητη, απάνθρωπη και ρίχνει έναν αναίτιο προβολέα στην άγνοια, την καταδίκη και την κατάφωρη αδιαφορία της κοινωνίας για όσους πάσχουν από εθισμό. Σύμφωνα με τη συγγραφέα Kristina Ackerman η υποτροπή είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τους χρήστες ουσιών που απέχουν από τη χρήση ναρκωτικών για μεγάλα χρονικά διαστήματα λόγω της απώλειας της ανοχής για το ναρκωτικό κατάχρησης. Η ίδια αναφέρει: «Οι χρήστες ουσιών συχνά προσπαθούν να καταναλώσουν την ίδια ποσότητα που είχαν συνηθίσει να καταναλώνουν κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της κατάχρησής τους, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική δόση και ακόμη και σε θάνατο».

Γνωρίζετε τα εναύσματα σας;

Από τους ερωτηθέντες της έρευνας του APF, το 75% ανέφερε συναισθηματικές αλλαγές από την αρχή της πανδημίας, ιδίως αυξημένη ανησυχία (62%), θλίψη (51%), φόβο (51%) και μοναξιά (42%). Η Dr. Nora Volkow, διευθύντρια του Εθνικού Ινστιτούτου για την Κατάχρηση Ναρκωτικών (NIDA), σημείωσε: «Αυτά τα συναισθήματα αυξάνουν τον κίνδυνο υποτροπής και δυστυχώς, οι συνθήκες μετά την πανδημία έχουν καταστήσει πολύ πιο δύσκολη την υποστήριξη από ομοτίμους, για παράδειγμα σε συναντήσεις 12 βημάτων και παρόμοιες ομάδες».

Η επιθυμία ορίζεται ως το βίωμα της παρόρμησης ή της επιθυμίας για χρήση ουσιών, το οποίο έχει αναγνωριστεί ως σημαντικός παράγοντας πρόβλεψης της χρήσης ουσιών, της διαταραχής της χρήσης ουσιών και της υποτροπής μετά από θεραπεία για τη χρήση ουσιών. Τα υψηλότερα επίπεδα λαχτάρας κατά τη διάρκεια της αποχής και της θεραπείας εξωνοσοκομειακής περίθαλψης είναι γνωστό ότι προβλέπουν την υποτροπή και την επιστροφή στη χρήση ουσιών. Η τάση μπορεί να συμβεί απότομα και συχνά προκαλείται από «εναύσματα». Τα περισσότερα εναύσματα είναι συναισθηματικά ή περιστασιακά και συνδέονται με αναμνήσεις από προηγούμενη χρήση ουσιών.

Παρατηρήστε πόσο πολλά είναι τα αποτελέσματα της πανδημίας, π.χ. απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, πλήξη κ.λπ.

Συναισθήματα που διεγείρουν τη συμπεριφορά αναζήτησης ναρκωτικών (άγχος, θυμός, φόβος, απογοήτευση, ενοχή, κατάθλιψη, μοναξιά)

 • Φίλοι, τοποθεσίες ή γεγονότα που θυμίζουν στο άτομο τη χρήση
 • Έκθεση σε ναρκωτικά κατάχρησης
 • Βλέποντας ή αισθανόμενοι ένα αντικείμενο εθισμού (π.χ. βλέποντας μια διαφήμιση μπύρας)
 • Θετικές συναισθηματικές καταστάσεις (διασκεδάζοντας και θέλοντας να ενισχύσει το συναίσθημα)
 • Χρήση άλλων ουσιών
 • Απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου
 • Σύγκρουση με άλλους
 • Προβλήματα υγείας
 • Σημαντικές οικονομικές αλλαγές
 • Βαρεμάρα

Προειδοποιητικά σημάδια πιθανής υποτροπής

 • Υπερβολική αυτοπεποίθηση
 • Στάση αυτολύπησης
 • Ανεντιμότητα
 • Συναναστροφή με άτομα από την εποχή της χρήσης ναρκωτικών
 • Αλλαγές στην προσωπική υγιεινή, τον ύπνο ή την όρεξη
 • Ξαφνικές αλλαγές στη ρουτίνα και ανεύθυνες συμπεριφορές (κοπάνα από το σχολείο, τη δουλειά ή τα ραντεβού)

Τι είναι η πρόληψη της υποτροπής χρήσης ουσιών με βάση την ενσυνειδητότητα;

Η πρόληψη υποτροπής με βάση την ενσυνειδητότητα ή MBRP δημιουργήθηκε το 2010 στο Κέντρο Έρευνας Εθιστικών Συμπεριφορών του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον. Το MBRP συνδυάζει την ενσυνειδητότητα και τις γνωσιακές-συμπεριφορικές δεξιότητες πρόληψης της υποτροπής για να βοηθήσει τα άτομα να διατηρήσουν τη νηφαλιότητα, να αποτρέψουν την υποτροπή αφού έχουν υποβληθεί σε αρχικά θεραπευτικά προγράμματα αποτοξίνωσης. Γιατί να ενσωματώσετε την ενσυνειδητότητα; Η σημασία της αύξησης της ενσυνειδητότητας μπορεί να αποτυπωθεί καλύτερα σε ένα απόσπασμα του υπαρξιακού ψυχοθεραπευτή Viktor E. Frankl: «Μεταξύ ερεθίσματος και αντίδρασης υπάρχει ένας χώρος. Σε αυτόν τον χώρο υπάρχει η δύναμή μας να επιλέξουμε την αντίδρασή μας. Στην ανταπόκρισή μας βρίσκεται η ανάπτυξή μας και η ελευθερία μας». Η ενσυνειδητότητα μας δίνει τον «ψυχολογικό χώρο» για να σταματήσουμε, να παρατηρήσουμε και να παρατηρήσουμε τις παρορμήσεις και τους πόθους. Μας δίνει το πλεονέκτημα του χρόνου και ταυτόχρονα την ευκαιρία να πάρουμε μια διαφορετική απόφαση, ενδεχομένως και μια πιο ρευστή απόφαση.

Τα ακόμα καλύτερα νέα είναι ότι η εκπαίδευση της ενσυνειδητότητας μπορεί να αλλάξει τον εγκέφαλο, κάνοντας τους ανθρώπους λιγότερο αντιδραστικούς και ικανότερους να ρυθμίζουν τα συναισθήματά τους. οι τέσσερις πρωταρχικοί στόχοι του MBRP. Αυτοί είναι:

 1. Ανάπτυξη επίγνωσης των προσωπικών εναυσμάτων και των συνηθισμένων αντιδράσεων και εκμάθηση τρόπων δημιουργίας παύσης σε αυτή τη φαινομενικά αυτόματη διαδικασία.
 2. Αλλαγή της σχέσης με τη δυσφορία, μάθηση αναγνώρισης προκλητικών συναισθηματικών και σωματικών εμπειριών και ανταπόκριση σε αυτές με επιδέξιους τρόπους.
 3. Να καλλιεργήσετε μια μη επικριτική, συμπονετική προσέγγιση προς τον εαυτό μας και τις εμπειρίες μας.
 4. Δημιουργήστε έναν τρόπο ζωής που υποστηρίζει τόσο την πρακτική της ενσυνειδητότητας όσο και την ανάρρωση.

Μπορεί η ενσυνειδητότητα να βοηθήσει πραγματικά στην πρόληψη της υποτροπής;

Σε μια μελέτη του 2017, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η εξάσκηση της ενσυνειδητότητας στο MBRP μπορεί να μειώσει τη σχέση μεταξύ της επιθυμίας και της χρήσης ουσιών και να αυξήσει την ανθεκτικότητα για υποτροπή. Το 2014, μια τυχαιοποιημένη δοκιμή ελέγχου (RCT), το χρυσό πρότυπο δοκιμής για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων, διεξήχθη από τον Bowen και τους συνεργάτες του. Η μελέτη διερεύνησε πόσο αποτελεσματικό θα ήταν το πρόγραμμα Mindfulness-Based Relapse Prevention σε σύγκριση με ένα τυπικό πρόγραμμα πρόληψης της υποτροπής και ένα συμβατικό πρόγραμμα 12 βημάτων. Έξι μήνες μετά την παρέμβαση, το πρόγραμμα βασισμένο στην ενσυνειδητότητα και το παραδοσιακό πρόγραμμα πρόληψης της υποτροπής ήταν πιο επιτυχημένα στη μείωση της υποτροπής από ό,τι το πρόγραμμα 12 βημάτων. Ένα χρόνο αργότερα, το πρόγραμμα που βασίζεται στην ενσυνειδητότητα αποδείχθηκε πιο αποτελεσματικό από τα άλλα δύο στη μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ και της χρήσης ναρκωτικών.

Ποιες είναι οι δύο τεχνικές του MBRP που πρέπει να δοκιμάσετε αν έχετε διαταραχή χρήσης ουσιών;

Σέρφινγκ στη παρόρμηση

Το Restorationtherapy.com ορίζει και περιγράφει συνοπτικά τον τρόπο με τον οποίο μπορεί κανείς να «σερφάρει στην παρόρμηση». «Το urge surfing περιλαμβάνει την κατανόηση ότι οι παρορμήσεις είναι απλώς παρορμήσεις που συνδέονται με παλιές συνήθειες. Οι ορμές μπορούν να παρατηρηθούν, να εξεταστούν και να γίνουν αισθητές, αναγνωρίζοντας τα συναισθήματα και τις αισθήσεις που σας φέρνουν. Η τεχνική μάς διδάσκει ότι δεν χρειάζεται να τους «ενδίδουμε», αντίθετα μπορεί να τις καλωσορίσουμε και να τις αισθανθούμε σαν σερφάρισμα στα συναισθήματα που σας δίνουν. Μετά από 20 ή 30 λεπτά, οι παρορμήσεις συνήθως υποχωρούν από μόνες τους».

 1. Πώς να σερφάρετε στις παρορμήσεις

Το urge surfing μπορεί να γίνει σε πέντε απλά βήματα.

 1. Αναγνωρίστε τις σωματικές αισθήσεις
 2. Επικεντρωθείτε σε αυτές τις αισθήσεις
 3. Επικεντρωθείτε στην αναπνοή σας
 4. Συγκεντρωθείτε ξανά στο σώμα σας και στις φυσικές αισθήσεις
 5. Μείνετε παρόντες στη στιγμή, λαμβάνοντας τα πάντα υπόψη σας

2.Δοκιμάστε έναν 3λεπτο διαλογισμό για το urge-surfing

Μη επικριτική προσέγγιση

Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι η κρίση των συναισθημάτων εντείνει τα συναισθήματα. Η καλλιέργεια μιας μη επικριτικής, συμπονετικής προσέγγισης προς τον εαυτό σας είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της νηφαλιότητας.

+ 11 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Survey: COVID-19 Affecting Access to Addiction Treatment and Key Services https://www.addictionpolicy.org/post/survey-covid-19-affecting-access-to-addiction-treatment-and-key-services

Opioid overdoses have skyrocketed amid the coronavirus, but states are nevertheless slashing addiction treatment program budgets https://www.statnews.com/2020/07/16/opioid-overdoses-have-skyrocketed-amid-the-coronavirus-but-states-are-nevertheless-slashing-addiction-treatment-program-budgets/

Addressing the Unique Challenges of COVID-19 for People in Recovery https://www.drugabuse.gov/about-nida/noras-blog/2020/09/addressing-unique-challenges-covid-19-people-in-recovery

Relative efficacy of mindfulness-based relapse prevention, standard relapse prevention, and treatment as usual for substance use disorders: a randomized clinical trial https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24647726/

New Findings on Biological Factors Predicting Addiction Relapse Vulnerability https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3674771/

Relapse Prevention: Know the Triggers and Warning Signs https://www.addictioncenter.com/community/relapse-prevention-know-the-triggers-and-warning-signs/

Mindfulness Can Literally Change Your Brain https://hbr.org/2015/01/mindfulness-can-literally-change-your-brain

Mindfulness practice moderates the relationship between craving and substance use in a clinical sample https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28734167/

Relative Efficacy of Mindfulness-Based Relapse Prevention, Standard Relapse Prevention, and Treatment as Usual for Substance Use Disorders https://jamanetwork.com/journals/jamapsychiatry/fullarticle/1839290

Understanding Mindfulness-Based Relapse Prevention https://www.restorationstherapy.com/understanding-mindfulness-based-relapse-prevention/

Mindfulness Based Relapse Prevention (MBRP) https://mindfulrp.com/for-clients