Πρόληψη και θεραπεία

Ημικρανίες: Εντοπίστηκαν νέοι γενετικοί παράγοντες κινδύνου

Μια μεγάλη μελέτη για τις ημικρανίες εντόπισε έναν μακρύ κατάλογο γενετικών παραγόντων κινδύνου που σχετίζονται με την εμφάνιση αυτών των έντονων πονοκεφάλων.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Genetics, ανέλυσε δεδομένα από περίπου 873.000 άτομα, ανάμεσά τους και 102.084 που παρουσίαζαν ημικρανίες. Οι ερευνητές ανέλυσαν τη γενετική των ασθενών και βρήκαν 123 παράγοντες κινδύνου—86 από τους οποίους ήταν προηγουμένως άγνωστοι. Ανακάλυψαν επίσης περισσότερες γενετικές πληροφορίες για τους υποτύπους της ημικρανίας από ό,τι γνώριζαν μέχρι σήμερα. Όπως ανέφεραν, τα ευρήματά τους υποστηρίζουν «αναμφίβολα» ότι πίσω από αυτό που προκαλεί τις ημικρανίες κρύβονται μηχανισμοί στα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία. (Ημικρανίες: Οι συμπληρωματικές θεραπείες είναι αποτελεσματικές;)

Σύμφωνα με τον Matti J. Pirinen, PhD, αναπληρωτή καθηγητή στατιστικής στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, στη Φινλανδία, η ημικρανία επηρεάζει πάνω από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, στους οποίους προκαλεί μεγάλη αναπηρία και δυσλειτουργικότητα. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να βρεθεί το βιολογικό της υπόβαθρο, διότι βασικός στόχος είναι η ανάπτυξη αποτελεσματικών θεραπειών. Όπως εξήγησε, το γενετικό υπόβαθρο που οδηγεί σε ημικρανίες «είναι περίπλοκο», αλλά αυτός και οι συνεργάτες του «έχουν πλέον εντοπίσει μερικούς γενετικούς παράγοντες κινδύνου» που επηρεάζουν την πιθανότητα ενός ανθρώπου να αναπτύξει ημικρανίες. (Γνωρίζατε ότι οι ημικρανίες και οι καρδιαγγειακές παθήσεις συνδέονται;)

Με ποιες θεραπείες αντιμετωπίζονται σήμερα οι ημικρανίες;

Για τις ημικρανίες δεν υπάρχουν θεραπείες, αλλά υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να αποτρέψουν την εμφάνισή τους και να ανακουφίσουν τα συμπτώματα που προκαλούν. (Τι βιώνουν στ΄ αλήθεια οι ασθενείς με ημικρανίες;)

  • Η προληπτική φαρμακευτική αγωγή περιλαμβάνει το erenumab (Aimovig), το οποίο αναστέλλει τη δραστηριότητα ενός μορίου που εμπλέκεται στην εμφάνιση των ημικρανιών.
  • Τα φάρμακα lasmiditan (Reyvow) και ubrogepant (Ubrelvy) χρησιμοποιούνται για τη βραχυπρόθεσμη θεραπεία της ημικρανίας.
  • Τα φάρμακα που αναπτύχθηκαν αρχικά για τη θεραπεία καταστάσεων όπως η επιληψία , η κατάθλιψη ή η υψηλή αρτηριακή πίεση, μαζί με την αλλαντοτοξίνη Α (γνωστή ως Botox), μειώνουν τα συμπτώματα των ημικρανιών.
  • Αλλαγές στην καθημερινή ζωή μπορούν επίσης να βελτιώσουν τις ημικρανίες, όπως οι τεχνικές διαχείρισης του στρες, η αλλαγή στην διατροφή, η αλλαγή των φαρμάκων και ο επαρκής ύπνος.

Τα ευρήματα της παρούσας μελέτης μπορούν να επηρεάσουν τη μελλοντική θεραπεία της ημικρανίας;

Οι ερευνητές γνωρίζουν εδώ και καιρό ότι οι ημικρανίες τείνουν να είναι κληρονομικές. Ωστόσο, μέχρι σήμερα παρέμεναν άγνωστα τα γονίδια που εμπλέκονται σε αυτές.  (7 Τρόφιμα που προκαλούν ημικρανίες)

Σύμφωνα με τον Medhat Mikhael, MD, ειδικό  στη διαχείριση του πόνου και διευθυντή του προγράμματος στο Spine Health Center στο MemorialCare Orange Coast Medical Center στην Καλιφόρνια, τα ευρήματα της παρούσας μελέτης μπορούν «σίγουρα» να επηρεάσουν τη μελλοντική θεραπεία των ημικρανιών. Όπως εξήγησε, αναμένει άμεσα να υπάρξει ένα γενετικό τεστ ελέγχου σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό ημικρανιών, το οποίο θα ελέγχει τους γενετικούς παράγοντες που ανακάλυψε η παρούσα μελέτη (που δυνητικά οδηγούν σε ημικρανίες) και σε περίπτωση που οι ασθενείς βγουν θετικοί, τότε θα πρέπει να υποβάλλονται σε έγκαιρη θεραπεία. (Ημικρανίες: Μελέτη αποκαλύπτει νέες αποτελεσματικές θεραπείες)

Επιπρόσθετα, ο Pirinen, τόνισε ότι οι νέες γενετικές ανακαλύψεις, μπορούν να οδηγήσουν στη δημιουργία νέων φαρμάκων που θα στοχεύουν συγκεκριμένα γονίδια που οδηγούν στην εμφάνιση των ημικρανιών, όμως για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται εξειδικευμένη και εντατική έρευνα. (Ημικρανίες: 5 τρόποι για αποτελεσματική διαχείριση)


+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Researchers Identify New Genetic Risk Factors for Migraines https://www.verywellhealth.com/genetic-risk-migraines-5219381

Migraine Information Page What research is being done? https://www.ninds.nih.gov/Disorders/All-Disorders/Migraine-Information-Page

Genome-wide analysis of 102,084 migraine cases identifies 123 risk loci and subtype-specific risk alleles https://www.nature.com/articles/s41588-021-00990-0