Μολυσματικές ασθένειες

Εντοπίστηκε νέα πιο μολυσματική παραλλαγή του HIV

Η πανδημία της COVID-19 έδειξε ότι οι παραλλαγές σε έναν ιό, μπορούν να αλλάξουν σημαντικά τη μολυσματικότητά του και τη σοβαρότητα της νόσου που προκαλεί.

Τώρα, μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, βρήκε μια νέα παραλλαγή του HIV, του ιού που προκαλεί AIDS, που είναι δυνητικά πιο μολυσματική και θα μπορούσε να επηρεάσει πιο σοβαρά το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών.

Μέχρι στιγμής, 109 άτομα, τα περισσότερα από τα οποία ζουν στην Ολλανδία, βρέθηκαν να έχουν την εν λόγω παραλλαγή.

Τι γνωρίζουμε για τη νέα παραλλαγή του HIV;

1. Προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια

Το νέο στέλεχος, που ονομάζεται παραλλαγή VB, βλάπτει το ανοσοποιητικό σύστημα πολύ πιο γρήγορα από τα προηγούμενα στελέχη του HIV, αποδυναμώνοντας την ικανότητά του να καταπολεμά καθημερινές λοιμώξεις και ασθένειες. Αυτό παράλληλα, σημαίνει ότι τα άτομα που προσβάλλονται από τη νέα παραλλαγή μπορούν να αναπτύξουν πιο γρήγορα AIDS.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η παραλλαγή VB έχει ιικό φορτίο (την ποσότητα του ιού που ανιχνεύεται στο αίμα) 3,5 – 5,5 φορές μεγαλύτερο από το τρέχον στέλεχος, γεγονός που υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να είναι πιο μολυσματική. (Αυτή είναι η εξέταση για το ιικό φορτίο του HIV)

2. Βλάπτει δυο φορές πιο γρήγορα το ανοσοποιητικό

Η πτώση των κυττάρων CD4+T (σημάδι βλάβης του ανοσοποιητικού από τον ιό HIV), σύμφωνα με τη μελέτη, ήταν δύο φορές πιο γρήγορη στα άτομα που μολύνθηκαν από τη νέα παραλλαγή. Σύμφωνα με τους συγγράφεις, μέχρι τη στιγμή που διαγνώστηκαν, αυτά τα άτομα ήταν πιο ευάλωτα στο να αναπτύξουν AIDS μέσα σε 2 έως 3 χρόνια. Την ίδια ώρα, οι επιστήμονες τόνισαν ότι ο εξαιρετικά χαμηλός αριθμός CD4, έχει μακροπρόθεσμες κλινικές συνέπειες που ενδεχομένως να μπορούν να επηρεάσουν τη θεραπεία. (Πώς ο HIV καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα με την πάροδο του χρόνου;)

Η νέα παραλλαγή αλλάζει τις συστάσεις για τη συχνότητα με την οποία πρέπει να διενεργούνται διαγνωστικές εξετάσεις HIV;

Ο William A. Haseltine, PhD, πρόεδρος της ACCESS Health International, ερωτηθείς αν η νέα παραλλαγή προϋποθέτει αλλαγή στις συστάσεις διενέργειας διαγνωστικών τεστ για τον HIV, απάντησε αρνητικά τονίζοντας ότι η συχνότητα με την οποία ένα άτομο επιλέγει να υποβάλλεται σε διαγνωστικά τεστ εξαρτάται μόνο από τη συμπεριφορά του. Αν ένας άνθρωπος έχει πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους, τότε πρεπει να υποβάλλεται σε πιο συχνούς ελέγχους, ενώ αν έχει έναν σταθερό σύντροφο δεν χρειάζεται να μπαίνει συχνά σε αυτή τη διαδικασία. Το ίδιο ισχύει και για τα άτομα που –κακώς- ανταλλάζουν μεταξύ τους ενέσιμο εξοπλισμό χρήσης ναρκωτικών. Αυτά τα άτομα πρέπει να υποβάλλονται σε συχνότερους ελέγχους συγκριτικά με τα άτομα που δεν επιδίδονται σε κοινή χρήση αντικειμένων.

Ο Peter Pitts, πρώην αναπληρωτής επίτροπος της FDA και πρόεδρος του Κέντρου Ιατρικής για το Δημόσιο Συμφέρον, υπογράμμισε αρχικά ότι η παραλλαγή VB δεν αποτελεί αιτία ανησυχίας. Αντίθετα, είπε, αποτελεί αιτία υπενθύμισης των συστάσεων πρόληψης. Όπως εξήγησε, ένα από τα σημαντικότερα μαθήματα που έδωσε η COVID-19 για τη διαχείριση πολλών μολυσματικών ασθενειών είναι η συχνή διενέργεια διαγνωστικών τεστ. Ως εκ τούτου, υπογράμμισε ότι όλοι οι άνθρωποι θα πρέπει να έχουν άμεση πρόσβαση σε φθηνά διαγνωστικά τεστ για τον HIV, στα οποία θα υποβάλλονται όσο συχνά το απαιτούν οι ανάγκες τους. (Γιατί τα άτομα με HIV είναι πιο ευάλωτα στη νόσο COVID-19;)

Οι τρέχουσες θεραπείες μπορούν να ελέγξουν τη νέα παραλλαγή του HIV;

Ο Δρ. Carl Fichtenbaum, καθηγητής κλινικής ιατρικής στο Τμήμα Λοιμωδών Νοσημάτων στο Ιατρικό Κολλέγιο του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι, εξήγησε ότι εδώ και δεκαετίες, ορισμένα άτομα αρρωσταίνουν πιο γρήγορα σε σύγκριση με άλλα και αυτό εξαρτάται από τον τύπο του HIV με τον οποίο έχουν μολυνθεί, διότι κάποιοι τύποι είναι πιο επιθετικοί συγκριτικά με άλλους. Ωστόσο, η πρακτική που ακολουθείται είναι ίδια ανεξάρτητα από την παραλλαγή του ιού. Αρχικά πραγματοποιείται το διαγνωστικό τεστ και αν βγει θετικό ξεκινά άμεσα η θεραπεία.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, στο παρόν στάδιο δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι υπάρχουσες θεραπείες δεν λειτουργούν ενάντια στη νέα παραλλαγή. (Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα δικαιώματα των οροθετικών;)

Πώς μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης με τη νέα παραλλαγή του HIV;

Για να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης με τη νέα παραλλαγή του HIV:

  • Κατά το σεξ είναι απαραίτητη η χρήση προφυλακτικού
  • Επιβάλλεται η διενέργεια διαγνωστικών τεστ από όλους τους σεξουαλικούς συντρόφους πριν το σεξ
  • Η κοινή χρήση βελόνων και άλλων εργαλείων ενέσιμης χρήσης ναρκωτικών πρέπει να αποφεύγεται
  • Τα άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης πρέπει να χρησιμοποιούν προφύλαξη PrEP ή προέκθεσης

(Διαβάστε περισσότερα για τα προτεινόμενα μέτρα προστασίας από τον ιό HIV κατά το σεξ)

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved