Εγκυμοσύνη

Επείγουσα αντισύλληψη με Λεβονοργεστρέλη (χάπι της επόμενης μέρας)

Η λεβονοργεστρέλη είναι μια ορμόνη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επείγουσα αντισύλληψη. Η επείγουσα αντισύλληψη δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως μέθοδος ρουτίνας για τον έλεγχο των γεννήσεων. Η λεβονοργεστρέλη μπορεί να αποτρέψει την εγκυμοσύνη μετά από σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη. Οι άνθρωποι το αποκαλούν μερικές φορές το «χάπι της επόμενης μέρας». Αλλά δεν χρειάζεται να περιμένετε μέχρι το πρωί μετά το σεξ για να το πάρετε. Στην πραγματικότητα, η λεβονοργεστρέλη είναι πιο αποτελεσματική όσο νωρίτερα την πάρετε. Πρόκειται για σχήμα μίας δόσης: παίρνετε ένα χάπι. Το χάπι περιέχει 1,5 χιλιοστόγραμμα λεβονοργεστρέλης, η οποία χρησιμοποιείται σε χαμηλότερες δόσεις σε πολλά αντισυλληπτικά χάπια. Αυτά χορηγούνται ως ένα χάπι επείγουσας αντισύλληψης ή ως 2 χάπια που λαμβάνονται χωριστά εντός 72 ωρών από το σεξ χωρίς προφυλάξεις.

Πώς λειτουργεί η λεβονοργεστρέλη;

Ανάλογα με το πού βρίσκεστε στον κύκλο σας, η λεβονοργεστρέλη συμβάλλει στην πρόληψη της εγκυμοσύνης μετά από σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις. Μπορεί να αποτρέψει ή να καθυστερήσει την ωορρηξία. Η λεβονοργεστρέλη δεν είναι το ίδιο με το RU-486, το οποίο είναι ένα χάπι έκτρωσης. Δεν προκαλεί αποβολή ή έκτρωση. Δεν θα λειτουργήσει εάν είστε ήδη έγκυος όταν το παίρνετε.

Πόσο αποτελεσματική είναι η λεβονοργεστρέλη;

Εάν πάρετε το χάπι εντός 72 ωρών μετά από σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις, η λεβονοργεστρέλη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκυμοσύνης έως και 87%, εάν ληφθεί σύμφωνα με τις οδηγίες. Ωστόσο, μην το λαμβάνετε ως μορφή αντισύλληψης. Και, δεν σας προστατεύει από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Σκεφτείτε το ως εφεδρικό μέσο – όχι για χρήση ρουτίνας. Γι’ αυτό ονομάζεται Plan B.

Πώς να πάρετε τη λεβονοργεστρέλη;

Το συγκεκριμένο χάπι μπορεί να αγοραστεί από τα φαρμακεία χωρίς ιατρική συνταγή ή απόδειξη ηλικίας. Επειδή είναι πιο αποτελεσματικό όταν λαμβάνεται το συντομότερο δυνατό (έως και 72 ώρες μετά το σεξ χωρίς προφυλάξεις), σκεφτείτε να έχετε ένα έτοιμο απόθεμα στο φαρμακείο σας. Ακόμα καλύτερα, χρησιμοποιήστε μια αξιόπιστη μορφή αντισύλληψης και έχετε μια εφεδρική μέθοδο αντισύλληψης.

Μπορείτε να το πάρετε εάν:

 • Δεν έχετε χρησιμοποιήσει κανένα αντισυλληπτικό μέσο.
 • Το προφυλακτικό έφυγε ή έσπασε.
 • Το διάφραγμα έφυγε από τη θέση του.
 • Ξεχάσατε τουλάχιστον δύο ή τρία ενεργά αντισυλληπτικά χάπια στη σειρά.
 • Ξεχάσατε να τοποθετήσετε τον δακτύλιο σας ή να εφαρμόσετε το επίθεμά σας.
 • Ο σύντροφός σας δεν αποσύρθηκε εγκαίρως.
 • Έχετε έναν άλλο λόγο να πιστεύετε ότι ο αντισυλληπτικός σας μηχανισμός μπορεί να μην λειτούργησε.
 • Αναγκαστήκατε να κάνετε σεξ χωρίς προφυλάξεις.

Να θυμάστε: Το χάπι δεν θα σας προστατεύσει από το να μείνετε έγκυος εάν κάνετε σεξ χωρίς προφυλάξεις μετά τη λήψη του. Για να σας προστατεύσει από το να μείνετε έγκυος, πρέπει να το πάρετε αμέσως μετά το σεξ χωρίς προφυλάξεις και να χρησιμοποιήσετε μια μορφή αντισύλληψης όταν κάνετε σεξ

Μην πάρετε τη λεβονοργεστρέλη εάν:

 • Γνωρίζετε ότι είστε έγκυος ή υποψιάζεστε ότι μπορεί να είστε.
 • Έχετε ιστορικό αλλεργίας ή υπερευαισθησίας στα συστατικά του.
 • Έχετε ιστορικό πρόσφατης μη φυσιολογικής κολπικής αιμορραγίας που ο γιατρός σας δεν έχει ακόμη αξιολογήσει.

Ποιες είναι οι ανεπιθύμητες ενέργειες της λεβονοργεστρέλης;

Πολλές γυναίκες έχουν λάβει επείγουσα αντισύλληψη χωρίς σοβαρές επιπλοκές. Αλλά καλό είναι να ρωτήσετε το γιατρό σας για πιθανές αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα. Η λεβονοργεστρέλη θεωρείται ασφαλής για τις περισσότερες γυναίκες. Δεν πρέπει να το πάρετε εάν είστε έγκυος, διότι δεν θα τερματίσει την εγκυμοσύνη.

Οι πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες της λεβονοργεστρέλης περιλαμβάνουν:

 1. ναυτία
 2. κοιλιακό άλγος
 3. κόπωση
 4. πονοκέφαλος
 5. αλλαγές στην έμμηνο ρύση
 6. ζάλη
 7. ευαισθησία στο στήθος
 8. εμετός

Εάν κάνετε εμετό μέσα σε δύο ώρες μετά τη λήψη του φαρμάκου, καλέστε έναν επαγγελματία υγείας για να μάθετε εάν πρέπει να επαναλάβετε τη δόση. Με τη λεβονοργεστρέλη, μπορεί επίσης να έχετε κάποια απροσδόκητη αιμορραγία. Αυτή θα πρέπει να υποχωρήσει μέχρι την επόμενη περίοδό σας. Ωστόσο, είναι πιθανό η λεβονοργεστρέλη να αλλάξει την επόμενη περίοδό σας (να είναι βαρύτερη ή ελαφρύτερη από το συνηθισμένο). Μπορεί επίσης να έρθει νωρίτερα ή αργότερα από ό,τι είναι φυσιολογικό για εσάς. Εάν δεν σας έρθει περίοδος εντός τριών εβδομάδων, κάντε ένα τεστ εγκυμοσύνης για να βεβαιωθείτε ότι δεν είστε έγκυος.