Καρδιά και αγγεία

Επεμβατική απώλεια βάρους: Μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων σε άτομα με διαβήτη

Πάνω από 98 εκατομμύρια άνθρωποι, σε ολόκληρο τον κόσμο, πάσχουν από παχυσαρκία και μάλιστα σε ένα πρόσφατο άρθρο της New England Journal of Medicine, οι ερευνητές του Χάρβαρντ, προέβλεψαν ότι έως το 2030, το 50% του πληθυσμού στις Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι παχύσαρκο.

Ο διαβήτης τύπου 2 (T2D), έχει άμεση σχέση με την παχυσαρκία. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, ενώ πολλά άτομα που πάσχουν από παχυσαρκία δεν έχουν διαβήτη, τα περισσότερα άτομα με διαβήτη τύπου 2, είναι παχύσαρκα. Η υπερβολική συσσώρευση και αποθήκευση λίπους, που παρατηρείται στην παχυσαρκία, συμβάλλει και σε πολλές άλλες χρόνιες ασθένειες, πέραν από τον διαβήτη τύπου 2, όπως στην υψηλή αρτηριακή πίεση, σε καρδιακές παθήσεις και στην μη αλκοολική ηπατική νόσο.

Ποια είναι τα οφέλη της χειρουργικής απώλειας βάρους;

Η μεταβολική χειρουργική, γνωστή ως χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους, είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να χάσει κάποιος το υπερβολικό του βάρος και να παραμείνει στη συνέχεια σε υγιή κιλά. Δύο από τις πιο δημοφιλείς διαδικασίες χειρουργικής επέμβασης είναι η γαστρική παράκαμψη και η γαστρεκτομή.

Εδώ και πολλά χρόνια, οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι η χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους έχει θετικό αντίκτυπο στους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου, όπως η υψηλή χοληστερίνη, η υψηλή αρτηριακή πίεση και κοιλιακή παχυσαρκία. Είναι επίσης η πιο επιτυχημένη θεραπεία για διαχείριση του διαβήτη τύπου 2, που αποτελεί, επίσης παράγοντα καρδιομεταβολικού κινδύνου.

Μια πρόσφατη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο JAMA, προσπάθησε να καθορίσει εάν τα ευεργετικά αποτελέσματα της χειρουργικής επέμβασης απώλειας βάρους στους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου, είχαν επίσης βελτιωμένα καρδιαγγειακά αποτελέσματα (CV) σε άτομα με παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2.

Οι επιστήμονες, για να το πετύχουν αυτό, συνέκριναν τα αποτελέσματα του ιατρικού βιογραφικού (θάνατος, καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια, νεφρική νόσο και κολπική μαρμαρυγή) από 2.287 ενήλικες με διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκία, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους, με το ανάλογο ιατρικό βιογραφικό από 11.435 ενήλικες με διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκία, που δεν προέβησαν σε χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους, σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκία, μείωσε τον κίνδυνο θανάτου κατά περίπου 40%, κατά τη διάρκεια των οκτώ ετών παρατήρησης. Στην πραγματικότητα, η χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους είχε ως αποτέλεσμα ένα σημαντικό όφελος για όλες τις καταστάσεις υγείας που αναφέρονταν στα βιογραφικά των ασθενών, σε αντίθεση με τους ασθενείς που δεν υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση.

Τα αποτελέσματα αυτά, δείχνουν ότι η χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους, έχει σημαντικό όφελος, τόσο στην ύφεση του διαβήτη τύπου 2 όσο και στην μείωση του κίνδυνου για καρδιακές παθήσεις.

Αυτή η μελέτη ήταν παρατηρητική και έλαβε υπόψη και άλλους παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, ο δείκτης μάζας σώματος και το μέσο επίπεδο του σακχάρου στο αίμα, ωστόσο, ακριβώς επειδή ήταν παρατηρητική δεν μπορεί να θεωρηθεί πειστική. Έτσι χρειάζεται μια τυχαιοποιημένη μελέτη ασθενών για να προσδιοριστεί εάν η χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους, όντως έχει ευεργετικά αποτελέσματα.

Πώς η χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους αποτρέπει την αποθήκευση λίπους στο σώμα;

Το ανθρώπινο σώμα είναι κατασκευασμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποθηκεύει λίπος. Έτσι, όταν ένας άνθρωπος χάνει βάρος, προκαλούνται φυσιολογικές αλλαγές, οι οποίες προωθούν την ανάκτηση του χαμένου βάρους. Αυτός, ο μηχανισμός επιβίωσης του σώματος, είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί μόνο με αλλαγές που αφορούν τον τρόπο ζωής, όπως η διατροφή και η άσκηση.

Η χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους, οδηγεί σε φυσιολογικές αλλαγές, που βοηθούν στη ρύθμιση του υπερβολικού σωματικού λίπους, προωθώντας την απώλεια λίπους. Για παράδειγμα, η χειρουργική επέμβαση, επηρεάζει τον μεταβολισμό, γεγονός που βοηθά στην ευκολότερη απώλεια βάρους και στην διατήρηση του φυσιολογικού βάρους.

Επιπρόσθετα, τα γονίδια, παίζουν σημαντικό ρόλο στην παχυσαρκία και στην τάση ενός ατόμου να αποθηκεύει λίπος, ειδικά όταν ζει σε ένα ανθυγιεινό περιβάλλον με ανθυγιεινές συνήθειες διατροφής. Το ίδιο συμβαίνει και με τον διαβήτη, στον οποίο, επίσης, παίζει σημαντικό ρόλο η γενετική.

Αυτό, μας βοηθά να εξηγήσουμε το γιατί η αναστροφή του διαβήτη, απαιτεί την αναδιοργάνωση της φυσιολογίας μας, συνδυάζοντας αλλαγές στον τρόπο ζωής, φάρμακα και χειρουργική επέμβαση. Όπως φαίνεται από αυτήν τη μελέτη, η ύφεση του διαβήτη και της παχυσαρκίας είναι σε θέση να αποτρέψει μια σειρά από μελλοντικές επιπλοκές, όπως καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Σε ποιους προτείνεται η χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους;

Είναι δεδομένο, ότι κανείς δεν θέλει να μπει σε διαδικασία χειρουργικής επέμβασης, ωστόσο, εάν η χειρουργική επέμβαση ωθεί μια νόσο σε ύφεση, σε συνδυασμό με φάρμακα και αλλαγές στον τρόπο ζωής, τότε πρέπει να εξεταστεί αυτό το ενδεχόμενο. Για παράδειγμα, στη θεραπεία του καρκίνου, ένας συνδυασμός χειρουργικής επέμβασης, φαρμακευτικής αγωγής και ακτινοθεραπείας, χρησιμοποιείται για καλύτερα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όλα τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκία, θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο της χειρουργικής επέμβασης, για να αντιστρέψουν τον διαβήτη και σύμφωνα με αυτή την μελέτη να αποτρέψουν ενδεχόμενες μελλοντικές καταστάσεις υγείας, όπως  καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο και άλλες καρδιαγγειακές επιπλοκές.