Τι αισθάνεσαι;

Υγεία Δέρματος

Επιδερμίδα: Αυτή είναι η αλήθεια για τα προϊόντα με υαλουρονικό οξύ

Τι είναι το υαλουρονικό οξύ;

Το υαλουρονικό οξύ είναι μια ουσία που διατηρεί την υγρασία και βρίσκεται φυσικά σε πολλές περιοχές του ανθρώπινου σώματος, όπως στο δέρμα, στα μάτια και στο αρθρικό υγρό των αρθρώσεων. Καθώς μεγαλώνουμε, η παραγωγή βασικών ουσιών στο δέρμα μας, όπως το κολλαγόνο, η ελαστίνη, το υαλουρονικό οξύ κ.α, μειώνεται, με αποτέλεσμα το δέρμα να χάνει τον όγκο, την ενυδάτωση και την σφριγηλότητα του.

Σήμερα, υπάρχει μια πληθώρα προϊόντων ομορφιάς και περιποίησης της επιδερμίδας, που χρησιμοποιούν αυτή την ουσία για να ενυδατώσουν το δέρμα. Η εν λόγω ουσία, για να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί σε αυτά τα προϊόντα δημιουργείται στα εργαστήρια μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται βιοπαραγωγή.

Είναι πράγματι αποτελεσματικά τα προϊόντα που περιέχουν υαλουρονικό οξύ;

Πολλά προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας που περιέχουν υαλουρονικό οξύ ισχυρίζονται ότι ενισχύουν την ενυδάτωση του δέρματος. Κάνουν όμως πράγματι αυτό που υπόσχονται; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα απαιτεί μια προσεκτική εξέταση του τύπου του υαλουρονικού οξέος που υπάρχει στο κάθε προϊόν, καθώς ο καθένας λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο όπως θα δούμε πιο κάτω.

Αρχικά, πρέπει να αναφέρουμε ότι το υαλουρονικό οξύ έρχεται σε διαφορετικά μοριακά μεγέθη. Τα μεγαλύτερα μόρια υαλουρονικού οξέος, παρά το γεγονός ότι δεσμεύουν μεγαλύτερη ποσότητα νερού, άρα προσφέρουν περισσότερη ενυδάτωση, δεν μπορούν να διεισδύσουν στο δέρμα, οπότε όταν εφαρμόζονται στην επιφάνεια του δέρματος, παραμένουν στην επιφάνεια, ενυδατώνουν την επιφάνεια, αλλά αδυνατούν να διεισδύσουν και να ενυδατώσουν το εσωτερικό του δέρματος. Από την άλλη, τα μικρότερα μόρια υαλουρονικού οξέος, τα οποία δεσμεύουν λιγότερο νερό σε σύγκριση με τα μεγαλύτερα, μπορούν να διεισδύσουν βαθύτερα στο δέρμα προσφέροντας ενυδάτωση και στα κατώτερα στρώματα του δέρματος. Με βάση αυτό, οι ειδικοί συνιστούν στο καταναλωτικό κοινό να αγοράζει προϊόντα που περιέχουν μόρια υαλουρονικού οξέος σε ποικίλα μεγέθη, ώστε να ενυδατώνεται, τόσο η επιφάνεια του δέρματος, όσο και το δέρμα βαθύτερα.

Επιπρόσθετα, το υαλουρονικό οξύ χρησιμοποιείται και σε ενέσιμα δερματικά συμπληρώματα, τα οποία προσθέτουν όγκο στο δέρμα ενυδατώνοντας και γεμίζοντας τις περιοχές που τοποθετούνται. Συνήθως χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση καλλυντικών προβλημάτων, όπως η ανύψωση των μάγουλων, η αντιμετώπιση των βαθύτερων ρυτίδων και των ρυτίδων γύρω από το στόμα και το πηγούνι. Ενώ παράλληλα βελτιώνουν και τους μαύρους κύκλους στα μάτια, ενυδατώνουν και ενισχύουν τα χείλη και αναζωογονούν τα χέρια.

Ως εκ τούτου το τοπικό υαλουρονικό οξύ είναι μια εξαιρετική ενυδατική κρέμα καθώς είναι γενικά ανεκτό, σπάνια προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις, δεν ερεθίζει το ευαίσθητο δέρμα, είναι ασφαλές για χρήση στο δέρμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και κατά το θηλασμό, αλλά εάν ο στόχος είναι να βελτιωθεί η απώλεια όγκου και η χαλαρότητα του δέρματος που συμβαίνει φυσικά κατά την γήρανση, τότε τα ενέσιμα προϊόντα υαλουργικού οξέος είναι προτιμότερα.