Ορθοπαιδικά

Επίδεσμοι συμπίεσης

© Tofumax | Dreamstime Stock Photos
© Tofumax | Dreamstime Stock Photos

Τι είναι οι επίδεσμοι συμπίεσης;

Οι επίδεσμοι συμπίεσης χρησιμοποιούνται για πολλούς διαφορετικούς τραυματισμούς ή κτυπήματα. Θεωρούνται βασικό εργαλείο κατά την διαδικασία πρώτων βοηθειών και για αυτό συχνά βρίσκονται σε κιτ πρώτων βοηθειών. Είναι συνήθως φθηνοί και μπορούν να αγοραστούν από το φαρμακείο ή από το διαδίκτυο.

Κοινές χρήσεις των επιδέσμων συμπίεσης

Οι επίδεσμοι συμπίεσης χρησιμοποιούνται για την εφαρμογή πίεσης σε συγκεκριμένη περιοχή ή τραύμα. Βοηθούν να ελαχιστοποιηθεί το πρήξιμο εμποδίζοντας τη συγκέντρωση των υγρών στο σημείο τραυματισμού.

Η συμπίεση μπορεί, επίσης, να εφαρμοστεί με τη χρήση μανικιών ή καλτσών συμπίεσης, αλλά αυτές συνήθως χρησιμοποιούνται για μακροχρόνιο πόνο ή για τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος.

Οι συνήθεις συνθήκες στις οποίες εφαρμόζονται οι επίδεσμοι συμπίεσης είναι:

 • Για διάστρεμμα στον καρπό ή στον αστράγαλο
 • Για μυϊκές θλάσεις
 • Για πρησμένα άκρα
 • Για κιρσούς
 • Για μώλωπες ή αιματώματα

Πώς να περιτυλίξετε έναν αστράγαλο που έχει υποστεί διάστρεμμα

Αν ο αστράγαλος σας έχει υποστεί ήπιο διάστρεμμα, είναι πιθανό ο γιατρός να σας προτείνει να το τυλίξετε με έναν επίδεσμο για να ελαχιστοποιήσετε το πρήξιμο. Εάν πρόκειται για σοβαρότερο διάστρεμμα, μπορεί να χρειαστείτε επιπλέον μία σταθερή υποστήριξη.

Ακολουθούν τα βήματα για την περιτύλιξη του αστραγάλου σας:

 1. Κρατήστε τον αστράγαλό σας σε γωνία 90 μοιρών. Ξεκινήστε περιτυλίγοντας γύρω από τη φτέρνα του ποδιού σας και την καμάρα δύο φορές.
 2. Κρατώντας τον επίδεσμο στην κορυφή του ποδιού σας, περιστρέψτε τον γύρω από τον αστράγαλο σας και γυρίστε πίσω στην αντίθετη πλευρά του ποδιού σας.
 3. Επαναλάβετε αυτό το μοτίβο που μοιάζει με οκτώ, τυλίγοντας γύρω από την καμάρα του ποδιού μετά από κάθε πέρασμα γύρω από τον αστράγαλο.
 4. Όταν καλύψετε τον αστράγαλο σας, σταθεροποιείστε το άκρο του επιδέσμου κάπου που δεν θα σας ενοχλήσει.
 5. Βεβαιωθείτε ότι κρατάτε τον επίδεσμο τεντωμένο, αλλά όχι πολύ σφιχτό.

Πώς να περιτυλίξετε έναν καρπό που έχει υποστεί διάστρεμμα

Αν τραυματίσετε τον καρπό σας σε πτώση ή κτύπημα, ίσως χρειαστεί να τον τυλίξετε για να εμποδίσετε το πρήξιμο και να επιταχύνετε την ανάρρωση. Ένα μικρό διάστρεμμα του καρπού μπορεί συχνά να αντιμετωπιστεί με συμπίεση, αλλά αν έχετε έντονο πόνο στον καρπό σας, ζητήστε ιατρική βοήθεια.

Βήματα για την περιτύλιξη του καρπού σας:

 1. Τυλίξτε το επίδεσμο γύρω από τον καρπό σας μία φορά, ξεκινώντας από την πλευρά της παλάμης και με το χέρι σας στραμμένο προς τα κάτω.
 2. Τραβήξτε τον επίδεσμο στην πλευρά του αντίχειρα και τυλίξτε την παλάμη σας μία φορά.
 3. Περάστε τον επίδεσμο πίσω στον καρπό σας και τυλίξτε ξανά γύρω από τον καρπό.
 4. Αντιστρέψτε τον επίδεσμο στην πλευρά της παλάμης και γύρω από αυτή.
 5. Τυλίξτε ξανά τον καρπό.
 6. Χρησιμοποιήστε τον υπόλοιπο επίδεσμο για να σταθεροποιήσετε τον καρπό. Βεβαιωθείτε ότι δεν τον τυλίγετε πολύ σφιχτά. Εάν τα δάχτυλά σας αρχίσουν να μουδιάζουν, θα πρέπει να αφαιρέσετε τον επίδεσμο και να τον ξαναβάλετε.

Πώς να τυλίξετε τα γόνατα ή τα πόδια

Ανάλογα με τον τραυματισμό σας, επιτρέπεται ή δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιήσετε ένα επίδεσμο συμπίεσης. Εάν αναρρώνετε από χειρουργική επέμβαση γόνατος, ο χειρουργός μπορεί να σας ζητήσει να χρησιμοποιήσετε επίδεσμο συμπίεσης για να βοηθήσετε τη διαδικασία επούλωσης.

Η τεχνική είναι διαφορετική για διάφορους τύπους τραυματισμών στο γόνατο, στη κνήμη και στη περιοχή των μηρών. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τις κατάλληλες τεχνικές, ώστε να μην διακόψετε την κυκλοφορία του αίματος ή να προκαλέσετε την επιδείνωση της κατάστασής σας.

Συμπέρασμα

Εάν έχετε ένα μικρό διάστρεμμα ή θλάση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν επίδεσμο συμπίεσης για να βοηθήσετε στην ανακούφιση του πρηξίματος. Λάβετε υπόψη ότι οι ελαστικοί επίδεσμοι είναι για συμπίεση και παρέχουν ελάχιστη σταθερή υποστήριξη στο σημείο.

Ελέγξτε προσεκτικά το τυλιγμένο κτύπημά σας για να βεβαιωθείτε ότι ο επίδεσμος δεν διακόπτει την κυκλοφορία στο πόδι, στο χέρι ή σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματός σας.

Εάν δεν είστε σίγουροι για το πώς να τυλίξετε τον κτύπημά σας, συμβουλευτείτε έναν γιατρό, φυσικοθεραπευτή ή άλλη αξιόπιστη πηγή.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Application of different techniques of elastic bandage. (2018). clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT03103048

Compression therapy. (2009). provider.ghc.org/open/caringForOurMembers/patientHealthEducation/conditionsDiseases/compressionTherapy.pdf

Hand and arm ace bandaging. (2018). uwhealth.org/healthfacts/burn/4405.pdf

Partsch H. (2012). Compression therapy: Clinical and experimental evidence. (2012). ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3641539/