Εγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Επιληψία: 13 πράγματα που δεν γνωρίζατε

Η επιληψία είναι μια διαταραχή με κύριο σύμπτωμα τις επαναλαμβανόμενες κρίσεις. Οι επιληπτικές κρίσεις είναι εκρήξεις ηλεκτρικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο και ανάλογα με την εγκεφαλική περιοχή στην οποία συμβαίνουν, επηρεάζουν τον τρόπο λειτουργίας του οργανισμού. Υπολογίζεται ότι η επιληψία πλήττει πάνω από 50 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως, το 80% των οποίων ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες. Τα άτομα με επιληψία, εκτός από τις κρίσεις, έχουν να αντιμετωπίσουν και τον στιγματισμό που συχνά συνοδεύει μια διαταραχή. Λόγω του ότι η πληροφόρηση είναι η καλύτερη αντιμετώπιση του στιγματισμού, σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να πατάξουμε κάποιες παγιωμένες απόψεις που υπάρχουν γύρω από την επιληψία με μερικές πληροφορίες γύρω από τη συγκεκριμένη διαταραχή.

Όλοι όσοι παθαίνουν επιληπτικές κρίσεις πάσχουν από επιληψία;

Η επιληψία, αν και είναι η πιο γνωστή πάθηση που προκαλεί κρίσεις, δεν είναι η μοναδική. Η επιληψία χαρακτηρίζεται από τη μη φυσιολογική ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου, επομένως άλλες νόσοι μπορεί να ακολουθούν διαφορετικούς μηχανισμούς. Για παράδειγμα, τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα ή η καρδιακή δυσλειτουργία μπορούν να προκαλέσουν μη επιληπτικές κρίσεις. Άλλες μη επιληπτικές κρίσεις περιλαμβάνουν τις αποσυνδετικές κρίσεις και τις ψυχογενείς κρίσεις, οι οποίες σχετίζονται κυρίως με την ψυχική υγεία και το μετατραυματικό στρες.

Τα επιληπτικά άτομα μπορούν να εργαστούν;

Τα επιληπτικά άτομα μπορούν να εργαστούν φυσιολογικά, εφόσον λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, και να ασκήσουν πληθώρα επαγγελμάτων. Βέβαια, υπάρχουν ορισμένα επαγγέλματα τα οποία άτομα με επιληψία δεν μπορούν να ασκήσουν, όπως πιλότος ή οδηγός φορτηγού.

Η επιληψία είναι μεταδοτική;

Αυτή είναι μια πεποίθηση που, αν και υπάρχει ακόμα σε ορισμένα μέρη του κόσμου, είναι λανθασμένη. Η επιληψία δεν είναι μεταδοτική νόσος, αν και τα αίτια των μισών περιστατικών επιληψίας ανά τον κόσμο παραμένουν αδιευκρίνιστα. Τα πιο συχνά και εξακριβωμένα αίτια της επιληψίας περιλαμβάνουν:

Τα επιληπτικά άτομα είναι συναισθηματικά ασταθή;

Ξανά, πρόκειται για μια πεποίθηση που συντηρεί τον στιγματισμό κατά των επιληπτικών ατόμων, χωρίς να αληθεύει. Αν και είναι ανησυχητικό για ένα άτομο να πάσχει από μια διαταραχή επιληπτικών κρίσεων γνωρίζοντας ότι μπορεί να πάθει κρίσει ανά πάσα στιγμή, τα επιληπτικά άτομα δεν είναι πιο συναισθηματικά ασταθή σε σχέση με τα μη επιληπτικά. Εξάλλου, η επιληψία είναι μια διαταραχή που μπορεί να τεθεί εύκολα υπό έλεγχο με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Η επιληψία είναι ψυχική νόσος;

Η επιληψία μπορεί να είναι μια νόσος του νευρικού συστήματος, όμως δεν αποτελεί ψυχική νόσο. Επιπλέον, η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων με επιληψία δεν φαίνονται να πάσχουν από ψυχικές διαταραχές ή να παρουσιάζουν έκπτωση της γνωστικής τους λειτουργίας. Οι ψυχολογικές επιπτώσεις με τις οποίες είναι -λανθασμένα- συνδεδεμένη η επιληψία αφορούν μόνο στα άτομα με σοβαρή και ανεξέλεγκτη επιληψία.

Μια επιληπτική κρίση περιλαμβάνει απώλεια συνείδησης και σπασμούς;

Όταν ένα άτομο παθαίνει επιληπτικό επεισόδιο, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι χάνει τη συνείδησή του και ότι κάνει σπασμωδικές κινήσεις. Υπάρχουν πάνω από 40 διαφορετικοί τύποι επιληπτικών κρίσεων, οι οποίοι δεν μοιάζουν απαραίτητα μεταξύ τους. Για παράδειγμα, ένα άτομο μπορεί να μην παθαίνει σπασμούς, αλλά να αισθάνεται απλώς σύγχυση κατά τη διάρκεια ενός επιληπτικού επεισοδίου.

Αν ένα άτομο παθαίνει επιληπτική κρίση, πρέπει να βάλω ένα αντικείμενο στο στόμα του με δύναμη;

Αν βρίσκεστε στον ίδιο χώρο με ένα άτομο που παθαίνει επιληπτική κρίση, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να προσπαθήσετε να βάλετε κάτι στο στόμα του, καθώς με αυτό τον τρόπο μπορεί να τραυματίσετε το σαγόνι του.

Όταν ένα άτομο παθαίνει επιληπτική κρίση, πρέπει να το συγκρατήσω;

Μια επιληπτική κρίση συνήθως διαρκεί 30-90 δευτερόλεπτα, επομένως δεν υπάρχει λόγος να προσπαθήσετε να την σταματήσετε κρατώντας το άτομο που την βιώνει, ειδικά αφού ένα χαρακτηριστικό των επιληπτικών κρίσεων είναι ότι δεν μπορούν να αναχαιτιστούν. Κάτι που μπορείτε να κάνετε, όμως, είναι το να βάλετε το άτομο που παθαίνει κρίση να ξαπλώσει στο πλάι.

Τα επιληπτικά επεισόδια είναι επίπονα;

Η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων που παθαίνουν επιληπτικές κρίσεις δεν αναφέρει αισθήματα πόνου κατά τη διάρκειά τους. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι μόνο το 0,9% βιώνει κάποιο είδος πόνου κατά τη διάρκεια μιας κρίσης, αν και ορισμένα άτομα να αισθανθούν πονοκέφαλο, πριν, μετά ή κατά τη διάρκεια μιας επιληπτικής κρίσης.. Ωστόσο, είναι πιθανό μια επιληπτική κρίση να προκαλέσει πόνο μετά το τέλος της εξαιτίας κάποιου τραυματισμού ή λόγω των έντονων μυϊκών συσπάσεων.

Τα κόκκινα και μπλε φώτα προκαλούν πάντα κρίσεις σε επιληπτικά άτομα;

Μόνο τα άτομα που πάσχουν από φωτοευαίσθητη επιληψία είναι πιθανό να πάθουν κρίση όταν εκτίθενται σε κόκκινο ή μπλε φως, δηλαδή περίπου το 5% των περιστατικών επιληψίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα άτομα αυτά δεν είναι ευαίσθητα μόνο στο μπλε και το κόκκινο φως, καθώς υπάρχουν και άλλα οπτικά ερεθίσματα που μπορούν να προκαλέσουν κρίση, όπως τα κινούμενα μοτίβα ή σχήματα.

Είναι καλό για μια γυναίκα με επιληψία να μείνει έγκυος;

Μια επιληπτική γυναίκα που κυοφορεί θεωρείται ότι βιώνει εγκυμοσύνη υψηλού κινδύνου, δηλαδή πρέπει να παρακολουθείται από γυναικολόγο συχνότερα από εγκύους που δεν βιώνουν επιληπτικές κρίσεις, ενώ παράλληλα πρέπει να παρακολουθείται και από νευρολόγο κατά την περίοδο την εγκυμοσύνης. Όσον αφορά τη φαρμακευτική αγωγή, υπάρχουν ορισμένα φάρμακα που δεν ενδείκνυνται για εγκύους γυναίκες, ωστόσο πλέον υπάρχει πλήθος φαρμάκων που είναι ασφαλή τόσο για τη μητέρα όσο και για το έμβρυο.

Όταν ένα άτομο παθαίνει επιληπτική κρίση, μπορεί να καταπιεί τη γλώσσα του;

Το να καταπιεί κανείς τη γλώσσα του είναι πρακτικά αδύνατο να συμβεί, ασχέτως με το αν παθαίνει επιληπτική κρίση ή όχι. Είναι πιθανό, όμως, ένα άτομο σε κρίση να τραυματίσει ή να σπάσει τα δόντια του ή να δαγκώσει τα χείλη ή τη γλώσσα του.

Υπάρχει θεραπεία για την επιληψία;

Αν και δεν υπάρχει πλήρης θεραπεία για την επιληψία, μπορεί να αντιμετωπιστεί σε μεγάλο βαθμό με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Για περίπου το 70% των ανθρώπων που πάσχουν από επιληψία, η φαρμακευτική αγωγή έχει αποδειχθεί αποτελεσματική και έχει σταματήσει εντελώς τις επιληπτικές κρίσεις. Για τα άτομα που η φαρμακευτική αγωγή δεν αποδεικνύεται αποτελεσματική, υπάρχουν οι εναλλακτικές προσεγγίσεις της χειρουργικής επέμβασης, διέγερσης του πνευμονογαστρικού νεύρου, ή ακόμα και αλλαγές στον τρόπο διατροφής. Το σίγουρο είναι ότι όσο η επιστήμη προοδεύει, πλησιάζουμε όλο και περισσότερο σε μια οριστική θεραπεία για την επιληψία.