Τι αισθάνεσαι;

Ψυχική υγεία

Επιλόχειος κατάθλιψη: Μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια μετά τον τοκετό

Πολλές γυναίκες, μετά τον τοκετό, εμφανίζουν ένα είδος κατάθλιψης που ονομάζεται επιλόχειος κατάθλιψη. Σύμφωνα λοιπόν με μια νέα μελέτη, ενας μεγάλος αριθμός γυναικών συνεχίζει να έχει υψηλά επίπεδα καταθλιπτικών συμπτωμάτων, ακόμη και τρία χρόνια μετά τον τοκετό.

Για πόσα χρόνια μετά τον τοκετό μπορεί να διαρκέσει η επιλόχειος κατάθλιψη;

Για να διαπιστώσουν οι ερευνητές για πόσα χρόνια μετά τον τοκετό μπορεί να διαρκέσει η επιλόχειος κατάθλιψη, ρώτησαν περισσότερες από 4.500 γυναίκες για τα συμπτώματα τους, τέσσερις μήνες, ένα, δύο και τρία χρόνια μετά τον τοκετό. Σημειώνεται ότι τα εν λόγω συμπτώματα περιλαμβάνουν: άγχος, θλίψη, αϋπνία και χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Οι γυναίκες χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες με βάση τις απαντήσεις που έδωσαν:

  • Α ομάδα: Οι περισσότερες είχαν λίγα έως καθόλου συμπτώματα τα πρώτα τρία χρόνια μετά τον τοκετό.
  • Β ομάδα: Το 8% των γυναικών είχε λίγα έως καθόλου συμπτώματα τέσσερις μήνες μετά τον τοκετό, τα οποία επιδεινώθηκαν με την πάροδο του χρόνου.
  • Γ ομάδα: Το 13% είχε μέτρια συμπτώματα μετά τον τοκετό, τα οποία αρχίσαν να μειώνονται με την πάροδο του χρόνου.
  • Δ ομάδα: Περίπου το 5% των γυναικών εμφάνισε υψηλά επίπεδα καταθλιπτικών συμπτωμάτων, τα οποία παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα για περίπου τρία χρόνια μετά τον τοκετό.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι οι γυναίκες που είχαν διαγνωστεί προηγουμένως με διαταραχή της διάθεσης, είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίζουν μακροχρόνια σοβαρά καταθλιπτικά συμπτώματα, την ίδια στιγμή που εξίσου μεγάλο κίνδυνο διέτρεχαν και οι γυναίκες που εμφάνισαν διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους (διαβήτης κύησης).

Συμπερασματικά

Για την ώρα, οι γιατροί ελέγχουν τις νέες μητέρες για καταθλιπτικά συμπτώματα, για διάστημα έξι περίπου μηνών μετά τον τοκετό. Η συγκεκριμένη έρευνα ωστόσο, υποδηλώνει ότι αυτό το χρονικό διάστημα πρέπει να μεγαλώσει, ώστε οι γιατροί

(α) να έχουν πληρέστερη εικόνα για την ψυχική υγεία των γυναικών μετά τον τοκετό

(β) να μπορέσουν να βοηθήσουν και τις γυναίκες που εμφανίζουν συμπτώματα πολύ αργότερα ή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Όπως υπογράμμισε ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Diane Putnick, «η μελέτη αυτή δείχνει ξεκάθαρα ότι το διάστημα των έξι μηνών μετά τον τοκετό, κατά το οποίο παρακολουθούνται οι γυναίκες για επιλόχειο κατάθλιψη, δεν είναι αρκετό για να διαγνώσει όλες τις γυναίκες που ταλαιπωρούνται από την πάθηση, διότι υπάρχουν γυναίκες που εμφανίζουν συμπτώματα πολύ αργότερα ή συνεχίζουν να έχουν συμπτώματα για χρονικό διάστημα πέραν των έξι μηνών». Η αύξηση λοιπόν του χρόνου παρακολούθησης της ψυχικής υγείας των νέων μητέρων θα βοηθήσει τους γιατρούς να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής όλων των γυναικών.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Postpartum Depression May Last for Years https://newsinhealth.nih.gov/2021/01/postpartum-depression-may-last-years

Trajectories of Maternal Postpartum Depressive Symptoms https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33109744/

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του Wiki Health

Ενημερωθείτε με και λάβετε συμβουλές υγείας, ευεξίας και πολλά άλλα.!

Αν δεν βρήκατε αυτό που αναζητάτε, βοηθήστε μας να γίνουμε κάλυτεροι