Εγκυμοσύνη

Επιλόχειος κατάθλιψη vs μείζονας καταθλιπτικής διαταραχής: Πώς θα τις διακρίνετε;

Τι είναι η επιλόχειος κατάθλιψη και πότε εμφανίζεται;

Μετά από μία γέννα, οι γυναίκες βιώνουν πολλά διαφορετικά και δυνατά συναισθήματα. Παρόλο που συχνά οι νέες μητέρες μπορεί να έχουν εναλλαγές διάθεσης, ξεσπάσμα σε κλάμα, άγχος και δυσκολία στον ύπνο, υπάρχει και μια μερίδα αυτών που βιώνουν κατάθλιψη, γνωστή ως επιλόχειος. Φυσικά δεν πρόκειται για αδυναμία της γυναίκας, και κάποιες φορές μπορεί να προέρχεται από επιπλοκές στη γέννα. Στην αρχή, μπορεί να μπερδευτεί με μελαγχολία, όμως τα συμπτώματα είναι πιο έντονα και διαρκούν περισσότερο, σε σημείο που να εμποδίζουν την μητέρα να συνδεθεί με το μωρό, να το φροντίσει και να μπορέσει να διαχειριστεί καθημερινές υποχρεώσεις.  Υπολογίζεται ότι 6-12% των γυναικών ξεκινούν να αποκτούν επιλόχειο κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, και περισσότερο από 20% των γυναικών την αποκτούν μετά τη γέννα. Το να καθοριστεί εάν η επιλόχειος κατάθλιψη αποτελεί ξεχωριστή ασθένεια ή όχι, μπορεί να έχει σημαντικές μεταβολές στη διάγνωση, τη θεραπεία, την πολιτική και την έρευνά της.

Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Οτάγκο, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports, δείχνει ότι οι γυναίκες με επιλόχειο κατάθλιψη έχουν διαφορετική αίσθηση της όσφρησης σε σχέση με άλλες γυναίκες.

Ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ Mei Peng, του Τμήματος Επιστήμης των Τροφίμων, τονίζει ότι έχει επικρατήσει η άποψη ότι η επιλόχειος κατάθλιψη είναι υποκατηγορία της μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής, με αποτέλεσμα πολλές φορές οι γυναίκες να μην διαγνώσκονται σωστά και να υποφέρουν. Αυτά τα ευρήματα προσθέτουν περαιτέρω στοιχεία στο αυξανόμενο επιχείρημα ότι η επιλόχειος κατάθλιψη διαφέρει από τη μείζονα κατάθλιψη και απαιτεί ξεχωριστή έρευνα και ιατρική φροντίδα.

Υπάρχει διαφορά μεταξύ της επιλόχειου κατάθλιψης και της μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής;

«Πρόσφατα, η επιστημονική κοινότητα έχει διερωτηθεί για το αν η επιλόχειος κατάθλιψη πρέπει να μελετηθεί και να αντιμετωπιστεί ξεχωριστά από τη μείζονα κατάθλιψη, μετά από πληροφορίες για τη διαφορετική επίδραση που έχει κάθε διαταραχή στη νευροβιολογία. Η πρώτη παγκόσμια μελέτη δείχνει ότι τα αισθητήρια συμπτώματα που σχετίζονται με την επιλόχειο κατάθλιψη είναι πολύ διαφορετικά από εκείνα της μείζονος κατάθλιψης. Συγκεκριμένα, οι ασθενείς με επιλόχεια κατάθλιψη εμφανίζουν φυσιολογική οσφρητική ευαισθησία, ενώ οι μείζονος κατάθλιψης ασθενείς παρουσιάζουν σημαντική μείωση της οσφρητικής τους ευαισθησίας.»

Τι πείραμα έκαναν οι ερευνητές;

Η διεπιστημονική ομάδα, αξιολόγησε τις οσφρητικές ικανότητες 39 καταθλιπτικών μητέρων, από τη στιγμή που ήταν έγκυες μέχρι και έναν χρόνο μετά την εγκυμοσύνη, μέσω του Edinburgh Postnatal Depression Scale, συγκρίνοντάς τες με μια υγιή ομάδα. Οι αξιολογήσεις περιελάμβαναν δύο τεστ όσφρησης, με απόσταση τεσσάρων εβδομάδων. Σε κάθε τεστ οι εξεταζόμενες, έκαναν ένα τυπικό τεστ οσφρητικής ικανότητας, καθώς και αξιολόγηση τριών ευχάριστων και τριών δυσάρεστων μυρωδιών.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα;

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι παρόλο που δεν υπήρχε κάποια έντονη διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων στην ικανότητά τους να ανιχνεύουν μυρωδιές, οι γυναίκες με επιλόχειο κατάθλιψη βίωναν διαφορετική ένταση και ηδονική αντίληψη ορισμένων μυρωδιών.

«Αυτά τα ευρήματα υπονοούν ότι η επιλόχεια κατάθλιψη σχετίζεται με αλλοιώσεις στην οσφρητική αντίληψη υψηλότερης τάξης, αλλά όχι με την πρώιμη επεξεργασία των οσμών».

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

University of Otago. Study Suggests Postpartum Depression Differs from Major Depression. https://medicalxpress.com/news/2021-07-postpartum-depression-differs-major.html

Peng Mei et al. “Olfactory Shifts Linked to Postpartum Depression.” Scientific Reports, vol. 11, no. 1, July 2021, p. 14947. www.nature.com https://doi.org/10.1038/s41598-021-94556-z

“Postpartum Depression - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/postpartum-depression/symptoms-causes/syc-20376617