Αλλεργίες

Επινεφρίνη: Άμεση αντιμετώπιση επικίνδυνων αλλεργικών αντιδράσεων

Πολλοί είναι οι άνθρωποι που έχουν διάφορες αλλεργίες, σε τρόφιμα, φάρμακα και σε τσιμπήματα εντόμων και παρουσιάζουν αλλεργικές αντιδράσεις όταν έρθουν σε επαφή με ένα από αυτά τα αλλεργιογόνα. Μια αλλεργική αντίδραση, ωστόσο, μπορεί μερικές φορές να είναι επικίνδυνη και να χρειάζεται άμεση χορήγηση επινεφρίνης. Έτσι, τον Ιουνίου του 2017, η FDA ενέκρινε μια μορφή επινεφρίνης, που χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και ονομάζεται Symjepi.

Πόσο σοβαρή μπορεί να είναι μια αλλεργική αντίδραση;

Οι σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις, επηρεάζουν σε όλο τον κόσμο το 5% έως το 70% των ανθρώπων, ανάλογα με την ηλικία και την προηγούμενη έκθεση του καθενός σε κάποιο αλλεργιογόνο. Οι αναφυλαξίες ή αλλεργικές αντιδράσεις «τύπου 1», που σημαίνει ότι κάποιος έχει άμεση υπερευαισθησία,  είναι οι πιο σοβαρές μορφές αλλεργικής αντίδρασης σε μια ουσία, όπως το δηλητήριο των εντόμων, σε τρόφιμα ή σε ορισμένα φάρμακα. Σημειώνεται ότι τα άτομα που είχαν προηγούμενη έκθεση σε μια αλλεργική ουσία είναι υπερευαίσθητα και στην περίπτωση που εκτεθούν ξανά σε αυτή την ουσία, παρουσιάζουν αλλεργική αντίδραση εντός δευτερολέπτων ή μερικών λεπτών.

Πώς προκαλούνται οι αναφυλακτικές αντιδράσεις;

Οι αναφυλακτικές αντιδράσεις προκαλούνται από την απελευθέρωση ισταμίνης και άλλων χημικών ουσιών σε όλο το σώμα. Το αποτέλεσμα αυτής της αντίδρασης είναι η διαρροή των αιμοφόρων αγγείων, γεγονός που συμβάλλει στη δημιουργία οιδήματος στους ιστούς που υπάρχουν στο στόμα και στους αεραγωγούς, ενώ παρατηρείται και πολύ χαμηλή αρτηριακή πίεση. Αυτά τα συμπτώματα, δυνητικά μπορούν να οδηγήσουν σε δυσκολία στην κατάποση και στην ομιλία, σε συριγμό, σοβαρή δύσπνοια, ακόμη και σε θάνατο.

Πως αντιμετωπίζονται οι σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις;

Για τις σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις, η θεραπεία έκτακτης ανάγκης, είναι η χορήγηση επινεφρίνης, στα πρώτα δευτερόλεπτα που παρουσιάζονται τα πρώτα πρώτα συμπτώματα. Η επινεφρίνη είναι η αδρεναλίνη και είναι μία από τις χημικές ουσίες του σώματος που αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό. Χορηγείται στο νοσοκομείο, αλλά από τη δεκαετία του 1980, είναι διαθέσιμη και ως προγεμισμένη σύριγγα, η οποία χρησιμοποιείται άμεσα στο μυ του μηρού των ατόμων που παρουσιάζουν αλλεργικές αντιδράσεις, πριν αναπτύξουν σοβαρά αλλεργικά συμπτώματα.

Νοουμένου ότι ο επιπολασμός των σοβαρών αλλεργιών αυξάνεται από το 2000 και η αναφυλαξία σε κάποια εξωτερική χημική ουσία εμφανίζεται στο 2% του πληθυσμού, όλο και περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να έχουν μαζί τους επινεφρίνη όπου κι αν βρίσκονται. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η κατασκευή και η εμπορία προγεμισμένων συριγγών επινεφρίνης, αποτέλεσε αντικείμενο έντονων συζητήσεων τα τελευταία χρόνια.

Τι είναι η επινεφρίνη σε μορφή Symjepi;

Από το 1987, έχουν δημιουργηθεί αυτοεγχυτήρες επινεφρίνης με ελατήριο από διάφορες κατασκευαστικές εταιρίες φαρμάκων. Πολλές από αυτές έχουν καταφέρει να έχουν σχεδόν το μονοπώλιο τα τελευταία 30 χρόνια. Από το 2009 έως το 2016, μια εταιρεία με μερίδιο αγοράς 90% αύξησε δραματικά το κόστος στα ενέσιμα προϊόντα επινεφρίνης, με αποτέλεσμα να δυσκολεύει τα άτομα με αλλεργίες να αγοράσουν αυτά τα προϊόντα.

Το τελευταίο διάστημα γίνεται λόγος για το Symjepi, μια νέα μορφή επινεφρίνης, η οποία αν και δεν είναι αυτοεχυτήρας με ελατήριο, αποτελείται από δύο προγεμισμένες σύριγγες επινεφρίνης μίας δόσης, για χρήση σε επείγουσες αναφυλακτικές αλλεργικές αντιδράσεις σε ενήλικες. Κάθε προγεμισμένη σύριγγα περιέχει 0,3 mg επινεφρίνης, την συνιστώμενη αρχική δόση για την αντιμετώπιση της αναφυλαξίας. Το Symjepi, που έχει μικρότερο μέγεθος, έχει μικρότερο κόστος και αποτελεί μια φθηνότερη εναλλακτική λύση για την αντιμετώπιση των σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων σε διάφορες κοινωνικοοικονομικές τάξεις ανθρώπων.