Υγεία του ματιού

Επιπεφυκίτιδα και φακοί επαφής: Τι πρέπει να προσέξετε;

Η επιπεφυκίτιδα είναι φλεγμονή στη διαφανή επιπεφυκότα μεμβράνη που καλύπτει το λευκό μέρος του ματιού, γνωστή ως σκληρός χιτώνας.

Όταν τα αιμοφόρα αγγεία της περιοχής εμφανίζουν φλεγμονή, διογκώνονται και το μάτι κοκκινίζει. Η φλεγμονή της μεμβράνης των βλεφάρων προκαλείται συνήθως από ιογενή ή βακτηριακή λοίμωξη και μπορεί να είναι μεταδοτική. Σε άλλες περιπτώσεις, η επιπεφυκίτιδα μπορεί να προκληθεί από αλλεργία ή χημικό ερεθισμό από το μακιγιάζ, το χλώριο στις πισίνες ή ακόμα και την ατμοσφαιρική ρύπανση. (5+1 λόγοι εμφάνισης πρηξίματος στα μάτια)

Μπορείτε να φοράτε φακούς επαφής εάν έχετε επιπεφυκίτιδα;

Η χρήση φακών επαφής σε περίπτωση επιπεφυκίτιδας, πρέπει να αποφεύγεται μέχρι τα μάτια να επανέλθουν στο φυσιολογικό τους χρώμα (να σταματήσουν να είναι κόκκινα). Και αυτό γιατί θα πρέπει να αποφεύγεται το άγγιγμα των ματιών σε περίπτωση που η επιπεφυκίτιδα είναι αποτέλεσμα ιογενούς ή βακτηριακής λοίμωξης. Όσο περισσότερο αγγίζετε τα μάτια σας σε περίπτωση μόλυνσης, τόσο πιο πιθανόν είναι να μεταδώσετε τη μόλυνση. Για τον ίδιο λόγο πρέπει να αποφεύγεται και το μακιγιάζ. (Επιπεφυκίτιδα: Ποιες οι αιτίες της; Ποια συμπτώματα προκαλεί και πώς θεραπεύεται;)

Όποια και αν είναι η αιτία της επιπεφυκίτιδας, η χρήση φακών μπορεί να επιδεινώσει τη φλεγμονή.


Πώς θεραπεύεται η επιπεφυκίτιδα;

Η επιπεφυκίτιδα συνήθως υποχωρεί μόνη της. Σε περίπτωση που είναι μεταδοτική, ενδέχεται να χρειαστεί η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής. (Τι να προσέξετε στη φροντίδα των ματιών σας αυτό το καλοκαίρι;)

Σε περίπτωση που η επιπεφυκίτιδα είναι βακτηριακή, συνταγογραφούνται αντιβιοτικές οφθαλμικές σταγόνες. Παρόλο που η βακτηριακή επιπεφυκίτιδα υποχωρεί συνήθως μόνη της, η χρήση αντιβιοτικών οφθαλμικών σταγόνων, την επιλύει μέσα σε μόλις δύο με τρεις μέρες.

Αντίθετα, εάν η επιπεφυκίτιδα είναι αποτέλεσμα ιογενούς λοίμωξης, οι αντιβιοτικές σταγόνες και οι αλοιφές δεν μπορούν να βοηθήσουν. Η ιογενής επιπεφυκίτιδα υποχωρεί χωρίς θεραπεία μέσα σε περίπου επτά με δέκα ημέρες.

Αν η επιπεφυκίτιδα είναι αποτέλεσμα κάποιας χημικής ουσίας, όπως το χλώριο της πισίνας ή κάποιου αλλεργιογόνου, όπως η γύρη, οι ερεθιστικοί παράγοντες θα πρέπει να αποφεύγονται μέχρι το μάτι να ξεκοκκινίσει. (10+1 προβλήματα των ματιών που πρέπει να σας ανησυχήσουν)

Όποια και αν είναι η αιτία της επιπεφυκίτιδας, υπάρχουν θεραπείες στο σπίτι που μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση, όπως:

  • Κρύες ή ζεστές κομπρέσες (αναλόγως προτίμησης), μερικές φορές την ημέρα, πάνω από τα κλειστά βλέφαρα. Εάν η επιπεφυκίτιδα είναι μεταδοτική, φροντίστε να χρησιμοποιείτε καθαρή πετσέτα κάθε φορά που κάνετε κομπρέσα.
  • Εάν η επιπεφυκίτιδα είναι αποτέλεσμα αλλεργίας, χρησιμοποιείστε αντιαλλεργικές σταγόνες ή αντιαλλεργικά φάρμακα.
  • Χρησιμοποιείστε μη συνταγογραφούμενα τεχνητά δάκρυα για την βελτίωση της ξηροφθαλμίας.

Πότε πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό αν έχετε επιπεφυκίτιδα;

Σε πολλές περιπτώσεις, όπως είπαμε πιο πάνω, η επιπεφυκίτιδα υποχωρεί από μόνη της χωρίς ιατρική παρέμβαση. Ακόμα κι αν χρειαστεί να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας, η επιπεφυκίτιδα δεν χρειάζεται απαραίτητα ιατρική περίθαλψη.

Θα πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας εάν έχετε:

Πότε είναι ασφαλές να αρχίσετε να φοράτε φακούς επαφής αν είχατε επιπεφυκίτιδα;

Όταν η επιπεφυκίτιδα υποχωρήσει και τα μάτια σταματήσουν να είναι κόκκινα, θα πρέπει να περιμένετε τουλάχιστον δύο μέρες πριν αρχίσετε να φοράτε ξανά τους φακούς σας.

Όταν αρχίσετε να φοράτε ξανά τους φακούς σας, προσέξτε να:

  • Αποστειρώνετε καλά τη θήκη των φακών σας.
  • Χρησιμοποιείτε πάντα ένα νέο ζευγάρι φακών αν οι φακοί σας είναι μιας χρήσης.