Ορθοπαιδικά

Επιπλοκές της ρευματοειδούς αρθρίτιδας: Τι είναι διάβρωση των αρθρώσεων;

Η διάβρωση των αρθρώσεων είναι μία από τις πιο οδυνηρές επιπλοκές της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, σύμφωνα με τον ρευματολόγο και επίκουρο καθηγητή ρευματολογίας στο Νοσοκομείο Mount Sinai της Νέας Υόρκης, Δρ. Saakshi Khattri.

Πώς προκαλείται η διάβρωση των αρθρώσεων;

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα (RA) είναι στην ουσία φλεγμονώδης αρθρίτιδα, η οποία επηρεάζει τις αρθρώσεις. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα που δεν αντιμετωπίζεται εγκαίρως μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνια φλεγμονή στις αρθρώσεις, πράγμα που με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει βλάβη και διάβρωση των οστών, του χόνδρου και άλλων μερών των αρθρώσεων.

Όπως εξηγεί ο Δρ. Khattri, όλες οι φλεγμονές στις αρθρώσεις προκαλούν τον σχηματισμό ενός ιστού που ονομάζεται pannus, ο οποίος εισβάλλει αρχικά στον χόνδρο καταστρέφοντας τον, ενώ στη συνέχεια εισβάλλει και στο οστό προκαλώντας την διάβρωση του. Αυτή η κατάσταση οδηγεί συνήθως σε χρόνιο πόνο, με μερικούς ασθενείς να χρειάζονται ακόμη και αντικατάσταση στην άρθρωση τους. «Η διάβρωση των οστών» προσθέτει ο Δρ. Khattri «είναι κάτι που όλοι οι γιατροί προσπαθούν να αποτρέψουν, διότι διάβρωση σε μια άρθρωση συνεπάγεται αυτόματα την ολοκληρωτική καταστροφή της».

Ποια είναι τα μέτρα πρόληψης για την διάβρωση των αρθρώσεων;

Η διάβρωση των αρθρώσεων δεν προκαλεί συμπτώματα τα οποία θα ωθούσαν ένα ασθενή να επισκεφτεί τον γιατρό του έγκαιρα και για τον λόγο αυτό η διάγνωση δεν γίνεται την στιγμή που πρέπει, οδηγώντας τελικά σε καταστροφή των αρθρώσεων. Στην πραγματικότητα, οι αρθρώσεις που δεν έχουν υποστεί διάβρωση και εκείνες που έχουν υποστεί διάβρωση, εφ ‘όσον και οι δύο είναι φλεγμονώδεις, προκαλούν ακριβώς τον ίδιο πόνο, οπότε είναι δύσκολο για έναν ασθενή να αντιληφθεί την διαφορά.

Για το λόγο αυτό, οι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, συνιστάται να κάνουν ακτινογραφίες κάθε χρόνο, οι οποίες θα επιτρέψουν στο γιατρό να διαπιστώσει εγκαίρως εάν μια άρθρωση έχει αρχίσει να διαβρώνεται και θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα θεραπείας.  Μάλιστα, σύμφωνα με τον Δρ Khattri, το υπερηχογράφημα και η μαγνητική τομογραφία, είναι δυο καλύτερες επιλογές πρόληψης, καθώς είναι σε θέση να δείξουν λεπτομέρειες που μια απλή ακτινογραφία δεν μπορεί να δείξει.

Καταληκτικά, ο Δρ Khattri, υπογραμμίζει πως αν ένας ασθενής ακολουθεί κατά γράμμα το σχέδιο θεραπείας του, μπορεί να αποτρέψει τις σοβαρές επιπλοκές της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, καθώς όταν η φλεγμονή ελέγχεται είναι πιο δύσκολο να οδηγήσει σε διάβρωση στις αρθρώσεις. «Η έγκαιρη διάγνωση και η έγκαιρη θεραπεία», σημειώνει, «μπορούν να αποτρέψουν τις καταστροφικές αλλαγές σε επίπεδο οστού και να διατηρήσουν την φλεγμονή υπό έλεγχο».

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Complications of Rheumatoid Arthritis: What Is Joint Erosion? https://www.healthination.com/health/joint-erosion-rheumatoid-arthritis

Rheumatoid Arthritis, Explained in About 2 Minutes https://www.healthination.com/health/understanding-rheumatoid-arthritis

Complications of Rheumatoid Arthritis + How to Avoid Them https://www.healthination.com/health/avoiding-ra-complications

How DMARDs Work to Treat Rheumatoid Arthritis https://www.healthination.com/health/dmards-rheumatoid-arthritis-treatment