Παιδί

Επηρεάζει η τεχνολογία τη συγκέντρωση των παιδιών;

Πώς τα τηλέφωνα καταστρέφουν τη συγκέντρωση;

Είναι γνωστό ότι το να στέλνετε μηνύματα όταν οδηγείτε έχει συνέπειες, αλλά τι γίνεται με το να στέλνετε μηνύματα όταν κάνετε μια εργασία;

Είναι κάτι που κάνουν σχεδόν όλα τα παιδιά και οι περισσότεροι γονείς είναι επίσης γνωστό ότι ελέγχουν τα μηνύματά τους στο γραφείο τους. Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε το κινητό μας τηλέφωνο σε απόσταση αναπνοής όταν είμαστε στη δουλειά, και θα ρίχνουμε μια ματιά σε αυτό σε συχνά διαστήματα. Όταν υπερασπιζόμαστε την πρακτική αυτή, την αποκαλούμε ” πολυδιεργασία “.

Πόσο κακή μπορεί να είναι πραγματικά η πολυδιεργασία;

Αρκετά κακή, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που διαπίστωσε ότι η απλή παρουσία ενός κινητού μειώνει την ικανότητα του ατόμου να συγκεντρωθεί. Στη μελέτη, οι προπτυχιακοί φοιτητές στους οποίους ζητήθηκε να αφήσουν τα τηλέφωνά τους σε ένα άλλο δωμάτιο είχαν καλύτερες επιδόσεις στα γνωστικά τεστ από εκείνους που τους ζητήθηκε να βάλουν τα τηλέφωνά τους σε σίγαση και να τα αφήσουν με την όψη προς τα κάτω στο γραφείο τους ή σε μια τσάντα.

Στο πείραμα, ακόμη και οι φοιτητές που δήλωσαν ότι δεν σκέφτονταν συνειδητά τα κινητά τους τηλέφωνα εξακολουθούσαν να έχουν απώλεια ικανότητας, πράγμα που σημαίνει ότι μέρος αυτής της απόσπασης της προσοχής συμβαίνει σε ασυνείδητο επίπεδο. Αυτά είναι άσχημα νέα για όσους από εμάς πιστεύουμε ότι είμαστε αρκετά καλοί στο να μην αποσπάται η προσοχή μας από το τηλέφωνο όταν εργαζόμαστε.

Τα παιδιά θα μπορούσαν να κάνουν τη δουλειά τους αν ήταν σε θέση να επικεντρωθούν σε αυτήν. Και ενώ το πρόβλημα με την εστίαση στην εργασία στο σπίτι δεν είναι κάτι καινούργιο για τα παιδιά, οι σαγηνευτικές νέες τεχνολογίες δεν το κάνουν ευκολότερο.

Γιατί οι τεχνολογικές συσκευές αποσπούν την προσοχή τόσο πολύ;

Για αρχή, οι περισσότερες εφαρμογές και το περιεχόμενο του διαδικτύου είναι σχεδιασμένα ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο φιλικά προς τον χρήστη και εθιστικά. Μας προειδοποιούν με ειδοποιήσεις όταν λαμβάνουμε ένα νέο μήνυμα ή όταν κάποιος έχει δημοσιεύσει κάτι που μπορεί να μας ενδιαφέρει. Είναι αξιόπιστες πηγές επικύρωσης που μας λένε πότε σε κάποιον αρέσει κάτι που έχουμε δημοσιεύσει.

Και ξέρουμε ότι υπάρχει πάντα κάτι καινούργιο για να δούμε. Ακόμα και αν δεν έχουμε ακούσει το βουητό που μας ειδοποιεί για κάτι καινούργιο, μπορεί να βρεθούμε να πιάνουμε τον εαυτό μας ανήσυχο να πιάνει το τηλέφωνο για να δει τις διαρκώς ανανεωμένες ροές γεμάτες εικόνες, τίτλους και αστεία που έχουν επιμεληθεί μόνο για εμάς. Μπορεί επίσης να νιώθουμε κάποια πίεση για να συμβαδίσουμε.

Υπάρχουν όμως και κάποιοι λιγότερο προφανείς λόγοι για τους οποίους τα παιδιά μπορεί να είναι ιδιαίτερα εθισμένα. Τα κινητά τηλέφωνα είναι το σημείο όπου οι νέοι άνθρωποι κάνουν μεγάλο μέρος της κοινωνικοποίησής τους τώρα, ειδικά καθώς φτάνουν στην προεφηβική και εφηβική ηλικία, όταν οι κύριοι αναπτυξιακοί τους στόχοι είναι να αρχίσουν να δημιουργούν μια ταυτότητα ξεχωριστή από τους γονείς τους και να δώσουν προτεραιότητα στη δημιουργία φιλίας με τους συνομηλίκους τους – στόχοι που είναι φτιαγμένοι για να περνούν ώρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σε σύγκριση με τους ενήλικες, τα παιδιά έχουν επίσης μια λιγότερο ανεπτυγμένη ικανότητα να ελέγχουν τις παρορμήσεις τους. Αν είναι μερικές φορές δύσκολο για τους γονείς τους να αποσυνδεθούν από το κινητό τους, φανταστείτε πόσο δύσκολο είναι για ένα παιδί που παλεύει με την παρορμητικότητα να αντισταθεί να ελέγξει το τηλέφωνό του. Η προτεραιότητα στο να ξεκινήσει μια έκθεση βιβλίου ή ακόμη και η μελέτη για το αυριανό τεστ δεν θα είναι σχεδόν τόσο επιτακτική.

Τι είναι η πολυδιεργασία (Multitasking);

Πολλοί ενήλικες και παιδιά μοιράζονται την ιδέα ότι όταν στέλνουμε μηνύματα ή παρακολουθούμε τις ροές ενώ δουλεύουμε εξακολουθούμε να είμαστε παραγωγικοί – είμαστε σε θέση να τα χειριζόμαστε όλα ταυτόχρονα. Αλλά οι νευροψυχολόγοι δεν είναι αισιόδοξοι για το πόσο παραγωγική είναι πραγματικά πολυδιεργασία. Το να έχετε πολλαπλές πηγές τεχνολογίας στα χέρια σας και διαθέσιμες ανά πάσα στιγμή είναι πιθανότατα σχεδόν εγγύηση για μείωση της απόδοσης και της παραγωγικότητα.

Τι είναι η καθυστέρηση επανάληψης;

Αυτό είναι το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από τη στιγμή που σας διέκοψαν από μια εργασία μέχρι τη στιγμή που τη συνεχίζετε. Η μετάβαση μεταξύ των εργασιών δεν είναι απρόσκοπτη και ο χρόνος που ξοδεύετε για να συγκεντρώσετε τις σκέψεις σας πριν συνεχίσετε μια εργασία αθροίζεται.

Μια μελέτη από το Στάνφορντ το 2009 εξέτασε πόσο καλά οι πολυπράγμονές είναι σε θέση να επεξεργάζονται πληροφορίες. Διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που θεωρούνται «heavy media πολυπράγμονές» δυσκολεύονται περισσότερο να αγνοήσουν άσχετα αλλά αποσπασματικά πράγματα στο περιβάλλον τους. Ως αποτέλεσμα, είχαν χειρότερες επιδόσεις σε μια δοκιμασία ικανότητας εναλλαγής εργασιών σε σύγκριση με άτομα που ήταν λιγότερο πολυπράγμονές.

Το multitasking σημαίνει ότι εργάζεστε λιγότερο αποτελεσματικά, ακόμη και όταν νομίζετε ότι εφαρμόζετε τον εαυτό σας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι που διαιρούν την προσοχή τους δεν είναι σε θέση να ασχοληθούν με την εργασία τους με την ευχέρεια που θα είχαν διαφορετικά. Δεν είναι ελεύθεροι να σκεφτούν ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να κάνουν κάτι. Τα παιδιά θα ξεκινήσουν μια εργασία, θα προσπαθήσουν να κάνουν την εργασία, αλλά δεν θα αφιερώσουν χρόνο για να ταξιδέψουν και να καταλάβουν πώς να κάνουν την εργασία καλύτερα.

Παρόλο που η εργασία μπορεί να τελειώσει, το multitasking προσθέτει ρηχότερη σκέψη και περισσότερο χρόνο που δαπανάται στην πραγματικότητα για εργασία. Αλλά είναι δύσκολο για τα παιδιά να το δουν έτσι. Αν δεν έχετε πραγματικά καθιερώσει μια πειθαρχημένη ρουτίνα για τη μάθηση και τη σκέψη, είναι δύσκολο να έχετε μια αίσθηση του με τι να συγκρίνετε την τρέχουσα απόδοσή σας.

Πώς τα παιδιά με ΔΕΠΥ επηρεάζονται από την τεχνολογία;

Υπάρχει ένα είδος μύθου ότι τα παιδιά που έχουν ΔΕΠΥ είναι κατάλληλα για πολυδιεργασία. Στην πραγματικότητα, το multitasking κατά τη διάρκεια της εργασίας στο σπίτι μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τα παιδιά που έχουν ΔΕΠΥ.

Υπάρχει μεγάλος όγκος βιβλιογραφίας που υποδηλώνει ότι κανείς δεν είναι πραγματικά καλός στο multitasking, αλλά είναι γνωστό ότι τα παιδιά που έχουν ΔΕΠΥ έχουν επίσης μια σειρά από γνωστικές διαστρεβλώσεις σχετικά με τις δεξιότητες και τις ικανότητές τους. Είναι πιθανώς χειρότερα στο multitasking αλλά συχνά νομίζουν ότι είναι καλύτερα σε αυτό.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η συνεχής διέγερση που προσφέρουν οι τεχνολογικές συσκευές είναι πολύ ελκυστική για τα παιδιά με ΔΕΠΥ. Οι σύντομες εκρήξεις προσοχής, με άμεσες ανταμοιβές, είναι πιο εύκολες γι’ αυτά από το να δίνουν συνεχή προσοχή. Αλλά το να προσπαθούν να κάνουν και τα δύο ταυτόχρονα – να κάνουν ταχυδακτυλουργία με την εργασία στο σπίτι και το Snapchat – θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολο για αυτά.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα άτομα με ΔΕΠΥ δυσκολεύονται με τις εκτελεστικές λειτουργίες, οι οποίες είναι οι δεξιότητες αυτορρύθμισης που χρησιμοποιούμε για να κάνουμε πράγματα όπως η εναλλαγή μεταξύ καταστάσεων, ο έλεγχος των συναισθημάτων και της παρορμητικότητάς μας και η οργάνωση και η κατάρτιση σχεδίων. Όλες αυτές είναι δεξιότητες που είναι αναπόσπαστο κομμάτι για την εκπόνηση εργασιών και αποδυναμώνονται περαιτέρω όταν μοιράζουμε την προσοχή μας σε πολλαπλές πλατφόρμες.

Μία από τις ψυχολογικές επιπτώσεις για τα άτομα με ΔΕΠΥ είναι ότι πρέπει να παίρνουν έξυπνες αποφάσεις σχετικά με το πώς να χρησιμοποιούν τους πόρους τους με σύνεση, επειδή έχουν περιορισμένους πόρους προσοχής και έχουν περιορισμένη ικανότητα να κάνουν τη σκληρή δουλειά της μάθησης με φυσικό τρόπο. Απλώς χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια γι’ αυτούς.

Δεδομένου ότι τα παιδιά με ΔΕΠΥ είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στη διέγερση που παρέχουν οι τεχνολογικές συσκευές και ότι η εστίαση στην εργασία στο σπίτι είναι ήδη πιο δύσκολη γι’ αυτά, η επιτυχής εκτέλεση και των δύο θα ήταν απίστευτα δύσκολη.

Πώς μπορείτε να μειώσετε τους περισπασμούς της τεχνολογίας;

Ο καθορισμός μιας ρουτίνας για την εργασία στο σπίτι που ελαχιστοποιεί τους περισπασμούς είναι σημαντικός, ειδικά αν το παιδί σας παλεύει με την προσοχή ή φαίνεται να καταλαβαίνει ότι η εργασία του διαρκεί πολύ περισσότερο απ’ όσο θα έπρεπε.

Ο στόχος είναι να γίνει η εργασία στο σπίτι ευκολότερη και λιγότερο αγχωτική. Η αφαίρεση αυτών των περισπασμών θα βελτιώσει την εμπειρία του εργασίας στο σπίτι και θα του αφήσει περισσότερο πραγματικό ελεύθερο χρόνο.

Αν είναι δύσκολο να πείσετε το παιδί σας να συμφωνήσει, η καθιέρωση τακτικών διαλειμμάτων για το διάβασμα, όπου θα μπορεί να απομακρυνθεί από τα μαθήματά του και να ελέγξει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή να ελέγξει τα μηνύματά του, μπορεί να το κάνει πιο εύκολο. Αλλά για να είναι αποτελεσματικά, τα διαλείμματα θα πρέπει να είναι προγραμματισμένα και διακριτά – δεν θα πρέπει να είναι διάχυτα μέσα στην ώρα των εργασιών και ιδανικά θα πρέπει να συμβαίνουν μακριά από το χώρο μελέτης του, ο οποίος θα πρέπει να είναι ένας χώρος συγκέντρωσης.

Αυτού του είδους η πειθαρχία μπορεί να μην έρχεται φυσικά στα παιδιά ή στους ενήλικες, αλλά το να μάθει κανείς να αποσυνδέεται από τους περισπασμούς είναι μια δεξιότητα ζωής που θα γίνεται όλο και πιο σημαντική καθώς η τεχνολογία γίνεται όλο και πιο απορροφητική, και η ανάγκη να μάθει και να παραμείνει συγκεντρωμένη δεν εξαφανίζεται.


+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Brain Drain: The Mere Presence of One’s Own Smartphone Reduces Available Cognitive Capacity https://www.journals.uchicago.edu/doi/full/10.1086/691462

Cognitive control in media multitaskers https://www.pnas.org/doi/full/10.1073/pnas.0903620106

Are Our Kids Tech Addicts? https://childmind.org/blog/are-our-kids-tech-addicts/

Mobile phones are killing our attention spans and ruining public discourse https://www.thenationalnews.com/opinion/comment/mobile-phones-are-killing-our-attention-spans-and-ruining-public-discourse-1.872749

Your attention didn’t collapse. It was stolen https://www.theguardian.com/science/2022/jan/02/attention-span-focus-screens-apps-smartphones-social-media